Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Εκδήλωση με θέμα "Η γυναικεία αύρα της Επανάστασης τότε και τώρα"


Το πρόσωπο της Ελληνικής Επανάστασης έχει και γυναικεία μορφή.
Η έκφρασή της όμως διαφέρει αφού οι συνθήκες της ζωής αναλαμβάνουν αυτόκλητα το ρόλο του γλύπτη και σμιλεύουν άλλοτε με τραχύτητα και άλλοτε και με ευγένεια τη φυσιογνωμία τους. 

Οι γυναίκες της Επανάστασης είναι καπετάνισσες, διανοούμενες, πολεμίστριες, μάνες που εμψυχώνουν τους αγωνιστές της ελευθερίας αλλά και λάφυρα στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Γυναίκες με ρυτιδωμένα πρόσωπα από τον πόνο και τα βάσανα του πολέμου,που στο βλέμμα τους φλέγεται ο πόθος της ελευθερίας.

Στη σύγχρονη όψη του ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821 αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά, με τους φοιτητές του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Κιλκίς να αναπλάθουν μέσα από την ιστορική παράδοση την αισθητική του ενδύματος και να δημιουργούν νέες ενδυματολογικές προτάσεις.

Ο Δήμος Κιλκίς, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Κιλκίς του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας συναρμολογούν και ανασυνθέτουν τη θηλυκή πλευρά της Επανάστασης με τη συμβολή και της ιστορικού Βασιλικής Λάζου στη διαδικτυακή εκδήλωση ‘’Η γυναικεία αύρα της Επανάστασης τότε και τώρα’’.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Mαϊου στις 19:30 και περιλαμβάνει:

-Ομιλία ‘’Οι γυναίκες της Επανάστασης του 1821’’ από τη
Βασιλική Λάζου ιστορικό, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

-Προσέγγιση της πρότασης ‘’Μικρές Ιστορίες Επανάστασης’’ που αναφέρεται στις ενδυματολογικές δημιουργίες τελειόφοιτων του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του ΔΙΠΑΕ στο Κιλκίς από τη Βενετία Κουτσού ενδυματολόγο, σχεδιάστρια μόδας, λέκτορα εφαρμογών στο Τμήμα

- Παρέμβαση του ιστορικού τέχνης Νίκου Μυκωνιάτη, επιστημονικού συνεργάτη του Τμήματος.

- Οι νεαροί δημιουργοί ρίχνουν άγκυρα στο επαναστατικό χθες και εκθέτουν τις σκέψεις και τις τεχνικές τους στο μοντέρνο πατρόν.

Γιατί η μόδα είναι μια Επανάσταση!

Ο διατιθέμενος σύνδεσμος για την παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/82857596134

Meeting ID: 828 5759 6134

Η διαδικτυακή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος του Δήμου Κιλκίς για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.