Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Μαθαίνουμε για τα Δάση και την Άγρια Ζωή»


Δελτίο τύπου 
Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς
Περισσότεροι από 1500 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την Τρίτη 20/4/2021, και ώρες 6.00-9.00 μ.μ., την επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Μαθαίνουμε για τα Δάση και την Άγρια Ζωή». 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα ΚΠΕ Αρναίας, Βιστωνίδας, Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, Κιλκίς, Παρανεστίου, Ποροΐων, Φιλίππων και τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΠΕ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Σερρών και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δράμας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Έβρου και Ροδόπης σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος». Στην διοργάνωση συμμετείχαν επίσης οι Προϊστάμενοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων των ΔΠΕ Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Η επιμορφωτική συνάντηση υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Webex με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση στο YouTube και το Facebook. Το γεγονός αυτό έδωσε την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΑΙ.Θ. κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και ανέδειξε τη σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των προγραμμάτων και των δομών της στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν και τίμησαν με την παρουσία τους και οι κ.κ. Θωμάς Μπαχαράκης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μπαντίκος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Αλέξανδρος Καραμανλίδης, Γενικός Διευθυντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Καλή επιτυχία στην εκδήλωση και χαιρετισμό απεύθυνε με επιστολή του, που αναγνώστηκε στην αρχή της εκδήλωσης, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε δύο θεωρητικές εισηγήσεις. Ξεκίνησε με τον κ. Σταύρο Κεχαγιόγλου, Δασολόγο του Δασαρχείου Δράμας και Προέδρο του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στη συνέχεια πήρε την σκυτάλη ο κ. Παναγιώτης Βαφείδης, Δασολόγος του Δασαρχείου Σταυρούπολης, ο οποίος παρουσίασε τους Κινδύνους για την άγρια ζωή και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Τόνισε ιδιαίτερα το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων που είναι ιδιαίτερα έντονο στη Bόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε στην επίδειξη ενδεικτικών δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, τα οποία μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως, λόγω πανδημίας, σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν «Ψηφιακές Ξεναγήσεις στα Καταφύγια Αρκούδας & Λύκου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», το «Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής. 

Πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» και «Το μυστήριο της μικρής αρκούδας: Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», από τις κ.κ. Κρομυάδου Χαρούλα, Υπεύθυνης ΠΕ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Θεανώ Γκρούνη, Μαρία Γλούφτση και Βασιλική Παπαχρήστου, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Αρκτούρου.
Η εκδήλωση έκλεισε με μία βιωματική δραστηριότητα ενεργοποίησης φαντασίας και συναισθημάτων, στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά και να αλληλεπιδράσουν σε ειδικό χώρο-εφαρμογή στο διαδίκτυο (padlet) που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του σεμιναρίου. Εμψυχώτριες της δραστηριότητας με τίτλο «Μπες στη θέση μου», ήταν η Αντωνία Δαρδιώτη, Υπεύθυνη ΠΕ της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και η Ζωή Θεοδοσάκη μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Παρανεστίου.

Οι 1500 και πλέον συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν με ερωτήματα και προβληματισμούς σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ στο τέλος αξιολόγησαν πολύ θετικά το σεμινάριο και εξέφρασαν την επιθυμία για συνέχιση ανάλογων πρωτοβουλιών εθνικής εμβέλειας.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, δεσμευμένοι στη στοχοθεσία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφορία που την υπηρετούν 30 και πλέον χρόνια, υπόσχονται να κρατήσουν ζωντανό αυτό τον θεσμό, υποστηρίζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και διευρύνοντας τις συνεργασίες σε όλη τη χώρα, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που δίνουν τα εξ αποστάσεως εργαλεία. 

Η συνέχεια του θεσμού της ΠΕ και των δομών υποστήριξής της, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση τέτοιων συνεργασιών με όλους τους φορείς που την υπηρετούν μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στην αντιστροφή της απειλής της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Συντονιστικό ρόλο στη συλλογική αυτή προσπάθεια ανέλαβε το ΚΠΕ Κιλκίς στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - B' Κύκλος» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Οργάνωση «Αρκτούρος» συμμετείχε στο πλαίσιο του Προγράμματος με τους διακριτικούς τίτλους “ΣΤΗΡΙΖΩ”, “ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ” και “ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” του Υπουργείου Εσωτερικών - Τομέας Μακεδονίας και Θράκης (ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 2019ΣΕ03900001): «Επιχορήγηση και Προβολή Δράσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Προώθηση της Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Μακεδονία και στη Θράκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.