Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

«Φάγαμε Ήττα;»: Ο απόηχος μιας πετυχημένης παρουσίασης του βιβλίου


Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου
Θεολόγος - Σπουδάστρια Εργοθεραπείας
Από τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Φάγαμε Ήττα-κείμενα για τον αυτοεγλωβισμό της Ορθοδοξίας» των εκδόσεων «Αρμός», την Τρίτη 16 .3.2021 πρόβαλε σκέψη σημαντική για την έξοδο από το αδιέξοδο: ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή από το τώρα για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου κυρίως εντός των τειχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Ας σκεφτούμε διαφορετικά» τόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.

Οι σπουδαίοι ομιλητές που πλαισίωσαν την παρουσίαση και μίλησαν για το βιβλίο στο διαδικτυακό κοινό, έθεσαν ο καθένας απ’ το δικό του χώρο δράσης οπτικές και προβληματική.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Νιγηρίας είπε χαρακτηριστικά ότι όσο προκλητικός και αν ακούγεται για κάποιους ο τίτλος "Φάγαμε Ήττα ¨" δυστυχώς περιγράφει την πραγματικότητα .Ναι, -παραδέχτηκε- φάγαμε ήττα γιατί αφήσαμε τις ακραίες φωνές των Φονταμενταλιστών να ακουστούν πιο δυνατά, πιο ηχηρά από τη φωνή της ευαγγελικής λογικής και ιστορικής πραγματικότητας. Και με περίσκεψη επεσήμανε ότι στη μετά την πανδημία εποχή, τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα για την Εκκλησία.

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Παντελής Μπουκάλας -δημοσιογράφος και ποιητής- λέγοντας ότι ζούμε σ’ έναν εντελώς καινούργιο κόσμο, σ’ έναν κόσμο -υποκατάστατο. Το ερώτημα «πού είναι ο Θεός με την πανδημία» αφορά όλες τις θρησκείες, γιατί παντού οι πιστοί κλήθηκαν ν’ αποδείξουν την πίστη τους.

Ο κ. Νικόλαος Σεβαστάκης καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στάθηκε στις εκπλήξεις του συγκεκριμένου βιβλίου και στη χαρά που του προκάλεσε , αν και προέρχεται από ‘’άλλα χωράφια’’ όπως υπογράμμισε . Παρέθεσε σκέψεις από διαφορετική διαδρομή, που γονιμοποιούν κοινές αγωνίες. Διαβάζοντας τα κείμενα που συνθέτουν τη συλλογή του παρουσιαζόμενου βιβλίου έκανε μνεία και στο βιβλίο του εκλεκτού θεωρητικού ZYGMUNT Bauman το ‘’Ηθική μετά τη βεβαιότητα’’, με σκοπό να καταστήσει εύφορες κοινές αγωνίες.

Την παρουσίαση έκλεισε ο κ. Στέλιος Τσομπανίδης καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ διαπιστώνοντας ότι κάθε ένα από τα έντεκα άρθρα, τέσσερις μελέτες και κάθε μία από τις τέσσερεις συνεντεύξεις του βιβλίου λειτουργεί μέσα σε συνθήκες κοινωνικού, πολιτικού, ιδεολογικού αναβρασμού, ως δείγμα, ως τσίμπημα στη μακαριότητα της Θεολογίας, στην πνευματοδοξία και τον Ορθοδοξισμό. Στον θεσμικό, αστικό, ιδεαλιστικό, ιδεολογικό Χριστιανισμό και στην Εκκλησιαστική ακινησία και νωθρότητα είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε την ακινησία της Εκκλησίας στον καιρό μας.

Η παρουσίαση έκλεισε με ερωτήματα που έθεσε το κοινό της διαδικτυακής συνάντησης τόσο στον συγγραφέα του βιβλίου κ. Σταμούλη, όσο και στους εξέχοντες ομιλητές της παρουσίασης, θέτοντας το σπόρο για την έναρξη ενός γόνιμου διάλογου ως αντίβαρο στην καθηλωτική πραγματικότητα εκκλησιαστική και κοινωνική που βιώνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.