Από το Τμήμα Ασφάλειας Πέλλας συνελήφθη μία γυναίκα στη Θεσσαλονίκη για λαθρεμπόριο τσιγάρων
Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, συνελήφθη χθες (8 Φεβρουαρίου 2021) το πρωί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πέλλας, μία αλλοδαπή γυναίκα για λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού.
Ειδικότερα, εντοπίσθηκε η προαναφερόμενη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου στην οικία της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 3.050 πακέτα τσιγάρων και 75 συσκευασίες με καπνό βάρους 3 κιλών και 750 γραμμαρίων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και δεν είχαν καταβληθεί για αυτά οι προβλεπόμενοι φόροι και δασμοί.
Επίσης κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 415 ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση λαθραίων τσιγάρων και καπνού.
Τα λαθραία καπνικά προϊόντα θα αποσταλούν στο αρμόδιο τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.
Η συλληφθείσα, με την σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία για παράβαση του τελωνειακού κώδικα, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Χθες, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (69.850) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.121) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.608) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (4) συλλήψεις, ως ακολούθως:
(1.256) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
(394) στην Αττική,
(176) στη Θεσσαλονίκη,
(124) στη Δυτική Ελλάδα,
(91) στην Κεντρική Μακεδονία,
(89) στην Κρήτη,
(85) στη Θεσσαλία,
(79) στη Στερεά Ελλάδα,
(58) στην Πελοπόννησο,
(48) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(33) στα Ιόνια Νησιά,
(26) στην Ήπειρο,
(20) στο Νότιο Αιγαίο,
(19) στο Βόρειο Αιγαίο και
(14) στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (109.707) ομοειδείς παραβάσεις.
(330) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (323) πρόστιμα των 300 ευρώ και (7)πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
(74) στην Αττική,
(39) στη Θεσσαλονίκη,
(38) στην Κεντρική Μακεδονία,
(31) στη Στερεά Ελλάδα,
(23) στην Κρήτη,
(21) στο Βόρειο Αιγαίο,
(20) στην Ήπειρο,
(18) στη Δυτική Ελλάδα,
(17) στα Ιόνια Νησιά,
(11) στην Πελοπόννησο,
(11) στη Θεσσαλία,
(10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(10) στο Νότιο Αιγαίο και
(7) στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (35.320) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (33.710) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.610) των (150) ευρώ.
(22) παραβάσεις και (4) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).
Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
Στην Αττική,
- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κομμωτήριο, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπεράριθμους πελάτες,
Ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι «ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, διαδικτυακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, με τίτλο:
«Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου - Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας».
Στόχος της φετινής εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών, από αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας των παιδιών από επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι «ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, όπου αποδίδονται με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειρίζεται καθημερινά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το νέο οπτικοακουστικό υλικό της καμπάνιας «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας», που αφορά γονείς παιδιών της ευαίσθητης αυτής ηλικίας.
Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, κήρυξε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας.
Τη διαδικτυακή εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Ράνια Τζίμα.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο σύμβουλος Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα Γκίκα Αναστασία-Σίσσυ, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής.
Επιπρόσθετα, απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αρεοπαγίτης κα Μαρία Κουβίδου, εκ μέρους του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης κ. Λάμπρος Τσόγκας, ο Πρόεδρος Δ.Σ. «Το Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός κα Κάρμεν Ρουγγέρη, ο εικονογράφος κ. Γιάννης Σπανόπουλος και η γραφίστρια κα Νατάσα Πολύζου.
Ως ομιλητές στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν η κα Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου - Μέλος Ε.Σ.Ρ., η κα Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (2013-2016), ο Καθηγητής Γεράσιμος Κολαΐτης, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Γ. Ν. Παίδων "Η Αγία Σοφία" και Διευθυντής ΠΜΣ "Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών & Εφήβων" και η Δρ. Κωστάκου Κωνσταντίνα, Αστυνόμος Β’ (ΥΓ), Ψυχολόγος, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνδεση, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με δημοτικά σχολεία ανά την επικράτεια, όπου η κα Κάρμεν Ρουγγέρη ανέγνωσε στους μαθητές το παραμύθι «Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο».
Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με εξειδικευμένο αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους προβληματισμούς που απορρέουν από το παραμύθι και συνάδουν με αυτούς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
Η διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας (live streaming) μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), του καναλιού “CYBER ALERT” της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο YouTube, της σελίδας "www.cyberkid.gr" καθώς και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, σχετική ενημερωτική ημερίδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε κατοίκους της Γενεύης Ελβετίας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από το Σύλλογο Ελλήνων Γενεύης.
Υπενθυμίζεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.
Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια προγράμματα δράσεων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών αλλά και των ενηλίκων για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.
Εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις διαφόρων αδικημάτων στο πλαίσιο συνεχιζόμενων αστυνομικών ερευνών
Στο πλαίσιο επισταμένων αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για την ταυτοποίηση ατόμων που εμπλέκονται σε διάφορα αδικήματα, σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος δέκα εννέα (19) συνολικά ατόμων.
Ειδικότερα, κατά το τελευταίο 24ωρο, αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Καλαμαριάς, Λευκού Πύργου, Δέλτα και Χαλκηδόνος, εξιχνίασαν υποθέσεις ληστειών, κλοπών και απάτες, που έλαβαν χώρα σε περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ταυτοποίησης στοιχείων:
από το Τ.Α. Καλαμαριάς:
i ) 42χρονου ημεδαπού, ο οποίος τέλη Ιουλίου του 2016, από κοινού με δύο ακόμη συνεργούς του, με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από 49χρονο ημεδαπό χρηματικό ποσό ύψους (2.900) ευρώ, ένα κερδισμένο δελτίο των (1.700) ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και το όχημα του με το οποίο τράπηκαν σε φυγή.
ii ) 25χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιανουαρίου έως 06 Φεβρουαρίου 2021, διέρρηξε τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στην περιοχή της Καλαμαριάς, αφαιρώντας από το εσωτερικό προσωπικά αντικείμενα, χρηματικά ποσά και τραπεζικές κάρτες με τις οποίες στη συνέχεια προέβη σε συναλλαγές.
Επιπλέον, μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, σε στάση αστικών λεωφορείων, στο κέντρο της πόλης, αφαίρεσε από 54χρονη το κινητό της τηλέφωνο.
Σημειώνεται ότι, απογευματινές ώρες χθες (08-02-2021) ο 25χρονος συνελήφθη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένες κλοπές.
Από το Τ.Α. Λευκού Πύργου:
ι) 23χρονου αλλοδαπού, ο οποίος τέλη Ιανουαρίου του 2020 αφού παραβίασε σταθμευμένο όχημα στην περιοχή του κέντρου αφαίρεσε από το εσωτερικό του δύο τσάντες, που περιείχαν χρηματικό ποσό, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, καθώς και μία τραπεζική κάρτα, με την οποία στη συνέχεια προέβη σε συναλλαγές .
ιι) τριών αλλοδαπών 29, 30 και 22 ετών, οι οποίοι τέλη Ιουλίου του προηγούμενου έτους με τη χρήση βίας απέσπασαν από ημεδαπό το κινητό του τηλέφωνο, χρηματικό ποσό και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του ενώ στη συνέχεια αποπειράθηκαν να τον κλείσουν στον χώρο αποσκευών (πορτ μπαγκαζ) του αυτοκινήτου τους με σκοπό να του στερήσουν την ελευθερία του και να τον εξαναγκάσουν στην μεταβίβαση ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του σε έναν από τους τρεις δράστες.
Από το Τ.Α. Δέλτα, 45χρονου ημεδαπού, ο οποίος με το πρόσχημα ότι τυγχάνει ιδιοκτήτης εταιρείας πώλησης εξωλέμβιων μηχανών και ανταλλακτικών, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, απέσπασε από 20χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ για την αγορά μίας εξωλέμβιας μηχανής, την οποία ουδέποτε παρέλαβε η παθούσα.
Οι σχετικές δικογραφίες θα υποβληθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Ειδικότερα, εντοπίσθηκε η προαναφερόμενη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου στην οικία της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 3.050 πακέτα τσιγάρων και 75 συσκευασίες με καπνό βάρους 3 κιλών και 750 γραμμαρίων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και δεν είχαν καταβληθεί για αυτά οι προβλεπόμενοι φόροι και δασμοί.
Επίσης κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 415 ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση λαθραίων τσιγάρων και καπνού.
Τα λαθραία καπνικά προϊόντα θα αποσταλούν στο αρμόδιο τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.
Η συλληφθείσα, με την σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία για παράβαση του τελωνειακού κώδικα, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Χθες, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (69.850) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.121) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.608) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (4) συλλήψεις, ως ακολούθως:
(1.256) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
(394) στην Αττική,
(176) στη Θεσσαλονίκη,
(124) στη Δυτική Ελλάδα,
(91) στην Κεντρική Μακεδονία,
(89) στην Κρήτη,
(85) στη Θεσσαλία,
(79) στη Στερεά Ελλάδα,
(58) στην Πελοπόννησο,
(48) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(33) στα Ιόνια Νησιά,
(26) στην Ήπειρο,
(20) στο Νότιο Αιγαίο,
(19) στο Βόρειο Αιγαίο και
(14) στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (109.707) ομοειδείς παραβάσεις.
(330) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (323) πρόστιμα των 300 ευρώ και (7)πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
(74) στην Αττική,
(39) στη Θεσσαλονίκη,
(38) στην Κεντρική Μακεδονία,
(31) στη Στερεά Ελλάδα,
(23) στην Κρήτη,
(21) στο Βόρειο Αιγαίο,
(20) στην Ήπειρο,
(18) στη Δυτική Ελλάδα,
(17) στα Ιόνια Νησιά,
(11) στην Πελοπόννησο,
(11) στη Θεσσαλία,
(10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(10) στο Νότιο Αιγαίο και
(7) στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (35.320) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (33.710) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.610) των (150) ευρώ.
(22) παραβάσεις και (4) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).
Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
Στην Αττική,
- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κομμωτήριο, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπεράριθμους πελάτες,
- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (6) άτομα, για παραβίαση περιορισμού κίνησης,
- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ, για παραμονή στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος πελάτη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ,
- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κομμωτήριο για παροχή υπηρεσιών χωρίς ραντεβού σε πελάτη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 300ευρώ,
- 1.000 ευρώ σε κατάστημα πώλησης ειδών τηλεφωνίας για παροχή υπηρεσιών χωρίς ραντεβού σε πελάτη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 300 ευρώ σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας καταναλωτών.
Στην Κεντρική Μακεδονία, 300 ευρώ σε σούπερ μάρκετ για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.
Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:
Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή πάρτι σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.996) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.116) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 300 ευρώ σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας καταναλωτών.
Στην Κεντρική Μακεδονία, 300 ευρώ σε σούπερ μάρκετ για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.
Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:
Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή πάρτι σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.996) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.116) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι «ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, διαδικτυακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, με τίτλο:
«Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου - Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας».
Στόχος της φετινής εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών, από αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας των παιδιών από επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι «ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, όπου αποδίδονται με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειρίζεται καθημερινά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το νέο οπτικοακουστικό υλικό της καμπάνιας «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας», που αφορά γονείς παιδιών της ευαίσθητης αυτής ηλικίας.
Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, κήρυξε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας.
Τη διαδικτυακή εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Ράνια Τζίμα.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο σύμβουλος Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα Γκίκα Αναστασία-Σίσσυ, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής.
Επιπρόσθετα, απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αρεοπαγίτης κα Μαρία Κουβίδου, εκ μέρους του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης κ. Λάμπρος Τσόγκας, ο Πρόεδρος Δ.Σ. «Το Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός κα Κάρμεν Ρουγγέρη, ο εικονογράφος κ. Γιάννης Σπανόπουλος και η γραφίστρια κα Νατάσα Πολύζου.
Ως ομιλητές στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν η κα Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου - Μέλος Ε.Σ.Ρ., η κα Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (2013-2016), ο Καθηγητής Γεράσιμος Κολαΐτης, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Γ. Ν. Παίδων "Η Αγία Σοφία" και Διευθυντής ΠΜΣ "Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών & Εφήβων" και η Δρ. Κωστάκου Κωνσταντίνα, Αστυνόμος Β’ (ΥΓ), Ψυχολόγος, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνδεση, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με δημοτικά σχολεία ανά την επικράτεια, όπου η κα Κάρμεν Ρουγγέρη ανέγνωσε στους μαθητές το παραμύθι «Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο».
Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με εξειδικευμένο αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους προβληματισμούς που απορρέουν από το παραμύθι και συνάδουν με αυτούς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
Η διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας (live streaming) μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), του καναλιού “CYBER ALERT” της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο YouTube, της σελίδας "www.cyberkid.gr" καθώς και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, σχετική ενημερωτική ημερίδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε κατοίκους της Γενεύης Ελβετίας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από το Σύλλογο Ελλήνων Γενεύης.
Υπενθυμίζεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.
Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια προγράμματα δράσεων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών αλλά και των ενηλίκων για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.
Εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις διαφόρων αδικημάτων στο πλαίσιο συνεχιζόμενων αστυνομικών ερευνών
Στο πλαίσιο επισταμένων αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για την ταυτοποίηση ατόμων που εμπλέκονται σε διάφορα αδικήματα, σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος δέκα εννέα (19) συνολικά ατόμων.
Ειδικότερα, κατά το τελευταίο 24ωρο, αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Καλαμαριάς, Λευκού Πύργου, Δέλτα και Χαλκηδόνος, εξιχνίασαν υποθέσεις ληστειών, κλοπών και απάτες, που έλαβαν χώρα σε περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ταυτοποίησης στοιχείων:
από το Τ.Α. Καλαμαριάς:
i ) 42χρονου ημεδαπού, ο οποίος τέλη Ιουλίου του 2016, από κοινού με δύο ακόμη συνεργούς του, με την απειλή όπλου αφαίρεσαν από 49χρονο ημεδαπό χρηματικό ποσό ύψους (2.900) ευρώ, ένα κερδισμένο δελτίο των (1.700) ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και το όχημα του με το οποίο τράπηκαν σε φυγή.
ii ) 25χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιανουαρίου έως 06 Φεβρουαρίου 2021, διέρρηξε τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στην περιοχή της Καλαμαριάς, αφαιρώντας από το εσωτερικό προσωπικά αντικείμενα, χρηματικά ποσά και τραπεζικές κάρτες με τις οποίες στη συνέχεια προέβη σε συναλλαγές.
Επιπλέον, μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, σε στάση αστικών λεωφορείων, στο κέντρο της πόλης, αφαίρεσε από 54χρονη το κινητό της τηλέφωνο.
Σημειώνεται ότι, απογευματινές ώρες χθες (08-02-2021) ο 25χρονος συνελήφθη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένες κλοπές.
Από το Τ.Α. Λευκού Πύργου:
ι) 23χρονου αλλοδαπού, ο οποίος τέλη Ιανουαρίου του 2020 αφού παραβίασε σταθμευμένο όχημα στην περιοχή του κέντρου αφαίρεσε από το εσωτερικό του δύο τσάντες, που περιείχαν χρηματικό ποσό, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, καθώς και μία τραπεζική κάρτα, με την οποία στη συνέχεια προέβη σε συναλλαγές .
ιι) τριών αλλοδαπών 29, 30 και 22 ετών, οι οποίοι τέλη Ιουλίου του προηγούμενου έτους με τη χρήση βίας απέσπασαν από ημεδαπό το κινητό του τηλέφωνο, χρηματικό ποσό και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του ενώ στη συνέχεια αποπειράθηκαν να τον κλείσουν στον χώρο αποσκευών (πορτ μπαγκαζ) του αυτοκινήτου τους με σκοπό να του στερήσουν την ελευθερία του και να τον εξαναγκάσουν στην μεταβίβαση ενός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του σε έναν από τους τρεις δράστες.
Από το Τ.Α. Δέλτα, 45χρονου ημεδαπού, ο οποίος με το πρόσχημα ότι τυγχάνει ιδιοκτήτης εταιρείας πώλησης εξωλέμβιων μηχανών και ανταλλακτικών, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, απέσπασε από 20χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ για την αγορά μίας εξωλέμβιας μηχανής, την οποία ουδέποτε παρέλαβε η παθούσα.
Οι σχετικές δικογραφίες θα υποβληθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.