Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Αρχαίο Ίωρον ή Παλατιανό: Το άγνωστο διαμάντι του Κιλκίς!


Κείμενο-φωτογραφίες: Παναγιώτης Γεωργιάδης
Όποιο χώμα κι αν σκάψεις στην πατρίδα μας, θα βρεις κάτι από τα αρχαία χρόνια. Το Υπουργείο Πολιτισμού με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και τους αρχαιολόγους μοχθούν σε δεκάδες ή εκατοντάδες ανασκαφές στην επικράτεια. Άντε και φτιάχτηκαν υποδομές ξενάγησης και τόσα άλλα. 


Ποιον αρχαιολογικό χώρο να πρωτοεπισκεφτείς άραγε, είτε είσαι Έλληνας, είτε ξένος; Την Ακρόπολη; Την Ολυμπία; Τις Μυκήνες, την Κνωσσό, την Πέλλα, τη Βεργίνα, του Φιλίππους και τόσα άλλα; Και πώς να ξεπεράσεις τα στερεότυπα του παρελθόντος του τύπου: «Έλα μωρέ μερικές πέτρες στο πουθενά είναι. Τι να μας πει τώρα το Παλατιανό και το κάθε Παλατιανό; Όλα ίδια είναι πάνω-κάτω… Επισκεφτήκαμε τα καλύτερα φτάνει...»

Κι όμως το ταπεινό Παλατιανό (ίσως Αρχαίο Ίωρον), είναι ένας τόπος που έχει αύρα αλλά και μαγνητισμό, προσφέρει μια απίστευτη θέα που σε γαληνεύει, έχει ένα παράξενο μόνιμο δροσερό αεράκι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, σε συνδυασμό με το εξαίρετο περιβάλλον του ορεινού όγκου των Κρουσσίων (το Δύσωρον όρος της αρχαιότητας). 

Ήταν μια ρωμαϊκή ορεινή πολιτεία τύπου φυλακίου, αμφιθεατρικά κτισμένη στη δίοδο των Κρουσίων και με εξαίρετη πανοραμική θέα, στους κατάφυτους λόφους και την πεδιάδα της αρχαίας Κρηστωνίας στη λεκάνη του χρυσοφόρου Γαλλικού ποταμού. 

Το Παλατιανό είναι ένα "διαμάντι" για τους Κιλκισιώτες αλλά και τόσο άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι όπως η Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Γεωργία Στρατούλη και η ομάδα της, που δίνουν την ψυχή τους ώστε να αναδειχθεί ο τόπος μας.

Την 
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε μια όμορφη εκδήλωση με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Γερακαριού-Παλατιανού. 

Με αφορμή την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Παλατιανού, η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη και η αρχαιολόγος Μαρία Φαρμάκη ξενάγησαν και ενημέρωσαν τόσο τους προσκεκλημένους ταγούς πολιτειακών και πολιτιστικών φορέων του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, αλλά και πλήθος κόσμου. 

Σε αυτό τον οικισμό υπάρχουν πλακόστρωτοι δρόμοι, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, ευρύχωρες κατοικίες με αποθηκευτικούς και υπαίθριους χώρους, εργαστήρια κεραμικής αλλά και λατρευτικοί χώροι. Εντυπωσιακό το τιμητικό ηρώο εντός της πόλεως, μιας επιφανούς οικογένειας όπου τα πρωτότυπα αγάλματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς. 

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1961 και τα ευρήματα που βρέθηκαν, φανερώνουν κατοίκηση της περιοχής από τον 10ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 3ο αιώνα. Κυριότερες ασχολίες των κατοίκων ήταν τόσο η γεωργία και η κτηνοτροφία, όσο και το εμπόριο λόγω των νομισμάτων που βρέθηκαν από άλλες πόλεις της Μακεδονίας. 

Η θέση της πόλης ήταν στρατηγική αφού ήλεγχε το μοναδικό φυσικό πέρασμα, που οδηγούσε από την Κρηστωνία στην Παρορβηλία και τη Σιντική (σήμερα από το Κιλκίς στην Κερκίνη και το νομό Σερρών).

Όπως δήλωσε η κ. Στρατούλη προγραμματίζονται διάφορες μελλοντικές δράσεις για την προβολή αυτού του χώρου, όπως τον Αύγουστο με βραδινή μουσική εκδήλωση κ.α., ενώ θα μπορούσε να συνδυαστεί το όλο σκηνικό με οινογνωσίες τοπικών εκλεκτών κρασιών.

Η απόσταση του Παλατιανού από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη είναι 18 και 74 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.