Γράφει ο Πάνος Μαύρος
Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (άγνωστο σε ποια πόλη αναφέρεται), μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το πως πρέπει να γιορτάσουμε το Μεγάλο Σάββατο και κατά τη διάρκεια της Αναστάσεως του Κυρίου.
Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (άγνωστο σε ποια πόλη αναφέρεται), μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το πως πρέπει να γιορτάσουμε το Μεγάλο Σάββατο και κατά τη διάρκεια της Αναστάσεως του Κυρίου.
Είναι δεδομένο πως τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα μπορέσουμε να προσέλθουμε όσοι επιθυμούμε στις εκκλησίες, ώστε να παρακολουθήσουμε τις Θείες Λειτουργίες.
Μήπως από τώρα θα έπρεπε να γίνει μια προετοιμασία και ένας συντονισμός μεταξύ Μητρόπολης, Δήμου, Αντιπεριφέρειας Κιλκίς αλλά και άλλων φορέων;
Να ετοιμαστούν πχ μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ώρες των λειτουργιών ώστε να ήμαστε έξω συγκεκριμένη ώρα, να δοθούν οδηγίες για το τι να κάνουμε κοινά όλοι μαζί, την ώρα της Σταύρωσης, Αποκαθήλωσης, Επιταφίου, Αναστάσεως κτλ;
Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία η εκκλησία μας να δείξει ότι βοηθά, συμπαραστέκεται μα κυρίως ΕΝΩΝΕΙ το ποίμνιό της. Έστω και από απόσταση. Ακόμη και οι αλλόθρησκοι ή οι "αδιάφοροι" από θρησκευτικής άποψης Έλληνες, δεν θα διαφωνήσουν και θα βγάλουν κακίες, αφού ο στόχος θα είναι το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ.
Πολλά μπορούμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε καλοπροαίρετα όλοι μαζί. Και τα κορναρίσματα καλά, και με τα κεριά όλοι έξω στα μπαλκόνια είναι ωραία. Η δική μας πρόταση είναι (και μπορεί να καθιερωθεί για πάντα στο μέλλον αν φυσικά ζούμε...) είναι η εξής.
Ή τη Μεγάλη Παρασκευή κατά τη διάρκεια του Επιταφίου, ή το Μεγάλο Σάββατο στις 00:00 μπορούμε όλοι μαζί να αφήσουμε στον ουρανό τα γνωστά φαναράκια.
Συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ αποτελεί έθιμο και στο Βόλο τη Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Αν πραγματοποιηθεί θα είναι πολύ συγκινητική εικόνα με πολλούς συμβολισμούς ( θάνατος, ζωή, πνεύμα, ουρανός, ελπίδα, ελευθερία, ενότητα, κερί-φωτιά κτλ).
Το κόστος τους είναι μηδαμινό (από μισό ως ένα ευρώ το καθένα) και πωλούνται σε αρκετά καταστήματα, ενώ μπορούν να παραγγελθούν μαζικά από τους φορείς. Δεν υπάρχει φόβος πυρκαγιάς αφού σβήνουν πριν πέσουν στη γη ενώ ο καιρός ακόμη είναι υγρός.
Το Κιλκίς δεν είχε ποτέ κάποιο δικό του έθιμο. Μήπως ήρθε τώρα η ευκαιρία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.