Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

"Φτάνει ο εμπαιγμός των εργαζομένων στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ–ΟΤΑ) εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας - Δυνάμεων στο Δημόσιο που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. 
Μπροστά στην ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Δήμαρχοι Κιλκίς και Παιονίας «θυμήθηκαν» την αναγκαιότητα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒΣΣ), όπως και όλων των εργαζομένων σε κοινωνικές δομές (ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠΜΕΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ κλπ).

Ιδιαίτερα οι 3.500 συνάδελφοι μας στο “Βοήθεια στο Σπίτι” (ΒΣΣ), σε 875 δομές σε όλη την επικράτεια, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε υποστηρικτικές και υγειονομικές υπηρεσίες σε πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας, που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, υπερήλικες, κ.ά.).

Πρόσφατα και με ευθύνη των Δημοτικών Αρχών Κιλκίς και Παιονίας, επιφορτίστηκαν και με επιπλέον καθήκοντα όπως πρόσφατα η διαχείριση του προγράμματος “ΤΕΒΑ” (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους που υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών). Στο Δήμο Κιλκίς μάλιστα λειτουργεί πλέον και “Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης”, για δημότες που υφίστανται ψυχολογική πίεση από τις συνέπειες της πανδημίας στη ζωή τους.

Σε τέτοιες συνθήκες, που ζητούμενο είναι η “αλληλεγγύη” και η κοινωνική προσφορά, οι Διοικήσεις των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας επιδεικνύουν ουσιαστικά αδιαφορία τόσο στους εργαζομένους όσο και στους “ωφελούμενους” του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν παίρνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της στελέχωσης της υπηρεσίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες των ωφελούμενων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Αντίθετα το αποδεκατισμένο προσωπικό αυτών των δομών αγωνίζεται χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς εκπαίδευση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, χωρίς πρωτόκολλο λειτουργίας, χωρίς να έχει δοθεί καμιά ειδική οδηγία για την προστασία των εργαζομένων και καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους. Το γεγονός αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο τόσο της ατομικής τους έκθεσης στον ιό, όσο και της διασποράς του.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι των αστικών κομμάτων, υποκριτικά μιλούν για τους ήρωες της πρώτης γραμμής και με ευθύνη τους, σε δεκάδες δήμους, όπως και στους Δήμους Κιλκίς και Παιονίας, οι εργαζόμενοι είναι τουλάχιστον 4 μήνες απλήρωτοι. Παράλληλα, δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό. Λεφτά υπάρχουν για ιδιώτες και διαφημίσεις άλλα δεν υπάρχουν για τη δόση πληρωμής των εργαζόμενων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω προβλήματα, η κυβέρνηση πρόσφατα κυκλοφόρησε «σχέδιο» προκήρυξης του ΑΣΕΠ με αριθμό 3Κ/2020 για την πλήρωση 2.909 θέσεων τακτικού προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, η οποία θυμίζει πολύ την προκήρυξη 3Κ/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζομένους στην καθαριότητα των δήμων και οδήγησε τελικά στην ανεργία την πλειοψηφία αυτών που έδωσαν τον αγώνα για μόνιμες προσλήψεις.

Κυβέρνηση και δήμοι πρέπει να δώσουν λύση εδώ και τώρα. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και εφησυχάζουν το λαόμε το να λένε ότι το “Βοήθεια στο Σπίτι” θα παίξει ειδικό ρόλο για τη φροντίδα συνανθρώπων μας στον κορονοϊό μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Υποτιμούν και κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους με το να τους έχουν διαρκώς απλήρωτους και με αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον ενώ προσφέρουν εργασία και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική και επικίνδυνη.

Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν αρκεί η ατομική ευθύνη. Η κρατική ευθύνη είναι πρώτη και μεγαλύτερη όσο και αν η κυβέρνηση εσκεμμένα την αφήνει στην άκρη, βάζοντας μάλιστα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα ακόμη μια φορά σε καραντίνα και λειτουργώντας εις βάρος των εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι” και του λαού που ωφελείται από τις υπηρεσίες του.

Η λαϊκή οικογένεια είχε χθες, έχει σήμερα λόγω της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει και αύριο την ανάγκη για δωρεάν δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές της ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, εν μέρει και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Κυβέρνηση και δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη τους, να σταματήσουν τον εμπαιγμό και να δώσουν τέλος στην ομηρία των συναδέλφων. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού του προγράμματος ΒΣΣ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.

Να πληρωθούν έως τη Μεγάλη Τετάρτη οι εργαζόμενοι όλα τα δεδουλευμένα τους.

Να διατεθούν επαρκώς, δωρεάν και άμεσα από τους Δήμους της περιοχής, μέσα απολύμανσης και προστασίας με βάση τα όσα προβλέπονται για τους υγειονομικούς.

Άμεση χορήγηση στους συναδέλφους των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του γάλακτος, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την ΚΥΑ 43726/07-06-2019 (ΦΕΚ 2208 Β’/2019)
Ένταξη των εργαζομένων στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.

Για όλους τους συναδέλφους που είναι απλήρωτοι να υπάρχει αναστολή πληρωμών σε Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου

Οριστική επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.