Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

ΚΔΑΠ Kinesis Kilkis: Αναπτύσσουμε οικολογική συνείδηση, σώζουμε το περιβάλλον μας

Δελτίο τύπου ΚΔΑΠ Kinesis Kilkis
Με μια γλυκιά νότα ξεκίνησε η εβδομάδα για τις τρεις δομές μας, ΚΔΑΠ Kinesis for Kids, Kinesis for Juniors και Kinesis Kids Athletics, αφού οι μικροί μας ζαχαροπλάστες, την ώρα της μαγειρικής ετοίμασαν μία λαχταριστή τάρτα μαρμελάδας. Έτσι, ενθουσιασμένοι έπλυναν χεράκια, σήκωσαν τα μανίκια και ανακάτεψαν όλα τους τα υλικά. 

Σύντομα η βάση της τάρτας μας ήταν έτοιμη να μπει στο φούρνο, ενώ, όταν ψήθηκε, οι μικροί μας σεφ πρόσθεσαν μαρμελάδα βερίκοκο και αφέθηκαν στη μοναδική γεύση της δημιουργίας τους.

Την οικολογική συνείδηση των μικρών μας μαθητών προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε αυτή την εβδομάδα ξεκινώντας με την ιστορία του κύριου Ευαισθητούλη που του άρεσε να ανακυκλώνει λάμπες, σε αντίθεση με τον κύριο Αφιαφορούλη που δεν έδινε σημασία σε αυτές. 

Ακόμη, προκειμένου να εμπεδώσουμε καλύτερα το νόημα της ανακύκλωσης, την επαναχρησιμοποίηση δηλαδή ορισμένων υλικών, στο θεατρικό παιχνίδι προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε διαφορετικούς τρόπους χρήσης του χαρτιού ανάλογα με το ρόλο μας. Έτσι, τα χαρτιά μας μεταμορφώθηκαν σε φτερά, αυτιά, πίνακες, καπέλα και πολλά άλλα αντικείμενα, τονίζοντας την αστείρευτη φαντασία των παιδιών.

Έπειτα, στη ζωγραφική και τα εικαστικά μετατρέψαμε την ανακύκλωση σε διασκέδαση! Συγκεκριμένα, φτιάξαμε όμορφους πίνακες με λουλούδια βουτώντας το κάτω μέρος πλαστικών μπουκαλιών σε κόκκινη τέμπερα, ενώ χρησιμοποιήσαμε σφουγγαράκια για το φράχτη και πινέλα για το κοτσάνι και το γρασίδι. Ένα ακόμη ανακυκλώσιμο υλικό που χρησιμοποιήσαμε ήταν οι αυγοθήκες, με τις οποίες φτιάξαμε διάφορα παιχνίδια. Τις βάψαμε λοιπόν σε διάφορα χρώματα και πολύ σύντομα είχαμε μπροστά μας ένα πλοίο, ένα πυροσβεστικό και ένα φορτηγό!

Από τις κατασκευές μας δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι κάδοι ανακύκλωσης. Θέλοντας όμως να τους κάνουμε πιο ελκυστικούς για τα παιδιά ώστε να τους χρησιμοποιούν, τους μεταμορφώσαμε σε ένα όμορφο τρενάκι με δύο βαγόνια. Το φουγάρο του τρένου μας φιλοξενεί πλέον άδειες μπαταρίες, ενώ στο ένα βαγόνι θα μαζεύουμε πλαστικά καπάκια και στο άλλο τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά μας. Είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε με το βαγόνι της ανακύκλωσης.

Μιλώντας για το περιβάλλον αυτή την εβδομάδα, μας απασχόλησαν και οι φυσικές καταστροφές. Αρχικά, αναφερθήκαμε στο σεισμό, γράφοντας στη δημιουργική γραφή κανόνες που πρέπει να τηρούμε κατά τη διάρκειά του, ενώ πραγματοποιήσαμε και μία άσκηση σεισμού ώστε να εμπεδώσουμε και βιωματικά τους τρόπους που μπορούμε να προστατευτούμε. Έπειτα, φτιάξαμε τα δικά μας σεισμοσπιτάκια από χαρτόνι, πλαστελίνη και ελατήρια!

Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου. Συζητήσαμε τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει και προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί μας έναν πίνακα που απεικονίζει ένα κοριτσάκι έντρομο να αντικρίζει τον ανεμοστρόβιλο που παρέσυρε το σπίτι του. Έπειτα, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως χαρτόκουτο και βαμβάκι, κατασκευάσαμε το δικό μας ανεμοστρόβιλο.

Κλείσαμε την ενότητα φυσικές καταστροφές μιλώντας για τα ηφαίστεια και για τον τρόπο που εκρήγνυνται. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις εντυπωσιακές αλλά και επικίνδυνες εκρήξεις τους φτιάξαμε τη δική μας προσομοίωση ηφαιστείου χρησιμοποιώντας βραστό νερό, κόκκινη τέμπερα, μαγειρική σόδα, υγρό πιάτων και ξύδι. Τα παιδιά μας εντυπωσιάστηκαν με την όλη διαδικασία, ενώ αποφάσισαν να κατασκευάσουν και ένα τρισδιάστατο ηφαίστειο το οποίο διακοσμεί πλέον τη δομή μας.

Η εβδομάδα αυτή επιφύλασσε και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους, αφού φιλοξενήσαμε τα φροντιστήρια Αποστολίδου για ένα διαφορετικό, διαδραστικό μάθημα αγγλικών. Τα παιδιά μας μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια άρχισαν να προφέρουν τις πρώτες τους λέξεις και έμαθαν να συστήνονται μεταξύ τους. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με το συναίσθημα της αγάπης μαθαίνοντας τη φράση «I love you», αλλά και με την ενσυναίσθηση, την ικανότητα μας δηλαδή να μπαίνουμε στη θέση των άλλων και να κατανοούμε τα δικά τους συναισθήματα τους

Τέλος, πραγματοποιήθηκε στην καινούρια μας δομή ΚΔΑΠ Kinesis Kids Athletics ενημέρωση από την κ. Ελένη Αβραμίδου, διαιτολόγο- διατροφολόγο, σχετικά με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών. Η καλεσμένη μας επισήμανε τη σημασία που έχει ο συνδυασμός άθλησης και υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα στα παιδιά μικρής ηλικίας. 

Ακόμη, αναφέρθηκε στον κατάλληλο συνδυασμό τροφών που θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά που αθλούνται ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Η συνάντηση μας αυτή ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των γονέων, οι οποίες προσανατολίστηκαν γύρω από προβληματισμούς τους σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.