Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν, αλλά ποιος κάνει κουμάντο;


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Τα μηνύματα που έδωσε το χθεσινό Eurogroup στη νέα ελληνική κυβέρνηση μόνο ευχάριστα δεν είναι και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να προκύψει ανάγκη νέων μέτρων εξαιτίας της παροχολογίας που προηγήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες 3,68% στις 845,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 61 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.123,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,67% στις 750,01 μονάδες.

Μετά το χθεσινό Eurogroup οι θεσμοί ανέφεραν ότι μπορεί να χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα, ειδικά το 2020, προκειμένου να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Εξέφρασαν επίσης έντονες ενστάσεις στο ζήτημα αλλαγής στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης, επέμεναν στα ανοικτά μέτωπα που αφήνει πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και καταγράφονται στην 3η αξιολόγηση που χθες "ολοκληρώθηκε".

Ερωτηθείς σχετικά με την επιθυμία της κυβέρνησης να μειωθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο επικεφαλής του ΕSM εμφανίστηκε αρνητικός, ενώ έμμεσα και ο πρόεδρος του Εurogroup απάντησε το ίδιο. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, για το οποίο δεσμεύθηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης, είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο χωρίς αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με τις παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ορισμένες απ’ αυτές δεν ήταν καλές για την ανάπτυξη, ενώ άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος δημιουργήθηκε από τη μη χρησιμοποίηση των κονδυλίων των δημόσιων επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον αργό ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Όπως είπε, όλα θα κριθούν στο δεύτερο εξάμηνο, οπότε η νέα κυβέρνηση θα προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος θα δώσει και το στίγμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να μιλήσει σε διάσκεψη και με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με μέλη της νέας κυβέρνησης.

Θετικές όμως οι δηλώσεις των διεθνών οίκων για τη νέα κυβέρνηση. Συγκεκριμένα: Επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, πάντως όχι πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, βλέπουν Barclays και Nomura. Για θετικό γεγονός κάνει λόγο η Citi, η οποία στέκεται στην επίτευξη αυτοδυναμίας της ΝΔ. Αντίστοιχη η εκτίμηση της DBRS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.