Ο Κωνσταντίνος Τζίκας* (δικηγόρος – διαμεσολαβητής) ανέλυσε μέσα από την εκπομπή "Δημότης online" του κ. Παναγιώτη Κρινή (TV100) τα δικαιώματα των κληρονόμων αναφορικά με την αποποίηση και την αποδοχή κληρονομιάς του θανόντος/κληρονομούμενου.
Τι είναι η αποδοχή κληρονομιάς;
Είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία ο κληρονόμος αποδέχεται το αντικείμενο που του κληροδοτείται.
Πότε αποκτώ την κληρονομιά του θανόντος;
(Άρθρο 1846 ΑΚ) Ο κληρονόμος αποκτά αυτοδικαίως την κληρονομία μόλις γίνει η επαγωγή, με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 1198.
Με συμβολαιογραφική πράξη (εξ αδιαθέτου κληρονομιά) εφόσον δεν υπάρχει διαθήκη, είτε με διαθήκη (ιδιόγραφη, δημόσια, μυστική).
Υπάρχει κάποια προθεσμία για την αποδοχή κληρονομιάς;
Η αποδοχή κληρονομιάς είναι απρόθεσμη.
Ωστόσο υπάρχει μια προθεσμία έξι μηνών απο την στιγμή που απεβίωσε ο κλρονομούμενος για να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Μπορεί να δοθεί και 3 μήνες παράταση από την ΔΟΥ εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα πριν λήξει το εξάμηνο.
Τι είναι η αποποίηση κληρονομιάς;
Είναι η δήλωση του προσωρινού κληρονόμου ότι δεν δέχεται την κληρονομιά.
Πότε συμβαίνει αυτό;
Όταν τα χρέη του θανόντος είναι περισσότερα συγκριτικά με τα οφέλη της κληρονομιάς και δεν συμφέρει στον κληρονόμο να τα αποδεχθεί.
Πότε πρέπει να αποποιηθώ;
(Άρθρο 1847 ΑΚ) Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της. Στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.
Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία Κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό, η προθεσμία είναι ενός έτους.
Η προθεσμία αναστέλλεται από τους ίδιους λόγους που αναστέλλεται και η Παραγραφή.
Που γίνεται η αποποίηση;
(Άρθρο 1848 ΑΚ) Η αποποίηση γίνεται με δήλωση στο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομίας. Για αποποίηση που γίνεται με αντιπρόσωπο απαιτείται ειδική Πληρεξουσιότητα με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Το δημόσιο μπορεί να αποποιηθεί;
Το δημόσιο δεν μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία που του έχει επαχθεί εξ αδιαθέτου.
Είναι έγκυρη η αποποίηση μετά την παρέλευση του τετραμήνου;
(Άρθρο 1850 ΑΚ) Η αποποίηση είναι άκυρη, αν γίνει μετά την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση. Αν περάσει η προθεσμία, η κληρονομία θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.
Ποιοι άλλοι πρέπει να αποποιηθούν εκτός από τον κληρονόμο;
(Άρθρο 1854 ΑΚ) Το δικαίωμα για αποποίηση της κληρονομιάς μεταβαίνει στους κληρονόμους του κληρονόμου, ΔΗΛΑΔΗ στα παιδιά του, τα εγγόνια του, ακόμη και στα κυοφορούμενα εφόσον γεννηθούν ζωντανά και επιπλέον στα πρώτα ξαδέρφια του κληρονομούμενου και στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους.
*Κωνσταντίνος Τζίκας
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω
Διαμεσολαβητής Υπουργείο Δικαιοσύνης
www.tzikas-lawfirm.gr
τηλ. 2310266849
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.