Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ερώτηση Χατζησάββα με θέμα την παράταση της κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου

Ερώτηση Χ. Χατζησάββα
Σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος έχουν εσχάτως εμφανισθεί πολυπληθείς πληθυσμοί αγριοχοίρων, οι οποίοι μετακινούνται ανεξέλεγκτα και λόγω ακριβώς αυτής της πολυπληθούς παρουσίας και συμπεριφοράς τους, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην χώρα μας.

Πρόκειται για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης το οποίο δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αποτελεί ιογενές, αιμορραγικό, εμπύρετο σύνδρομο των άγριων και των κατοικίδιων χοίρων όλων των ηλικιών και χαρακτηρίζεται από υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος στις ημιεκτατικού ή εκτατικού τύπου εκμεταλλεύσεις και στους οικόσιτους χοίρους, λόγω αυξημένης πιθανότητας επαφής με ζώα άγριας πανίδας.

Σε περίπτωση λοιπόν επιβεβαίωσης του νοσήματος, θα πληγεί άμεσα κυρίως η συστηματική χοιροτροφία της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, λόγω της συνακόλουθης υποχρεωτικής επιβολής αυστηρών μέτρων στο εμπόριο ζώντων ζώων και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης της περιοχής τους, όπως θανάτωση και καταστροφή των ζώων και των μολυσμένων προϊόντων, καθαρισμός, απολύμανση ή καταστροφή των χώρων και εφόσον απαιτείται, των μολυσμένων ζωοτροφών, υλικών και του εξοπλισμού που βρίσκεται στην εκμετάλλευση, όταν αυτά δεν μπορούν να απολυμανθούν και άλλα.

Καθίσταται κρίσιμο συνεπώς καταρχήν να αποτραπεί άμεσα η ως άνω ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και παρουσία των αγριόχοιρων στις εκμεταλλεύσεις των περιοχών της Βορείου Ελλάδος όλων των τύπων, γιατί μέσω των εκκρίσεων (ρινικών, οφθαλμικών, της γενετικής οδού, σάλιου, ούρων, κοπράνων) αν αυτοί είναι μολυσμένοι, μπορούν να μεταδώσουν και να διασπείρουν τον ιό άμεσα στα εκτρεφόμενα χοιρινά. 

Ακολούθως, μεγάλη προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί και στη διατροφή των χοιρινών για την αποφυγή της έμμεσης μετάδοσης του ιού, δηλαδή δεν θα πρέπει να χορηγείται ωμό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινών και ιδιαίτερα θηραμάτων αγριόχοιρων ως ζωοτροφή σε εκτρεφόμενα ή κατοικίδια ζώα οποιουδήποτε είδους, ενώ οι νεκροί μολυσμένοι χοίροι πρέπει να απομακρύνονται άμεσα προς αποφυγή κανιβαλισμού.

Ακόμη, ο εν λόγω ιός μπορεί να μεταφερθεί σε απόσταση και με μηχανικά μέσα, όπως για παράδειγμα ρουχισμός του προσωπικού, εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα, καθώς και ιατρογενώς κατά τη θεραπεία νοσημάτων και κατά τις εκστρατείες εμβολιασμού σε περιοχές που ενδημεί η νόσος. Τέλος, ακόμη και έντομα, όπως κουνούπια και μύγες, μπορούν να παίξουν ρόλο στη μετάδοση του ιού.

Άρα, εν όψει όλων των ανωτέρω άκρως δυσμενών καταστάσεων, ενδεχομένων και συνεπειών της εμφάνισης και καταγραφής της εν λόγω νόσου, πρέπει άμεσα να καταστεί απολύτως αυστηρή η τήρηση των μέτρων βιοπροφύλαξης στις εκτροφές με στόχευση τόσο ως προς τα ζωντανά όσο και ως προς τους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται στην συνολική παραγωγική διαδικασία.

Το αυτό ως άνω ισχύει και για τους κυνηγούς, για τους οποίους οφείλεται να ληφθούν άμεσα ειδικά μέτρα πρόληψης, ενώ ακόμη σκόπιμο κρίνεται να αυξηθεί η παθητική επιτήρηση στους πληθυσμούς αγριόχοιρων έτσι ώστε να εντοπιστεί άμεσα το νόσημα. Δηλαδή ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή αρμοδιότητάς τους στο σύνολο της Βορείου Ελλάδος, με συχνή παρουσία στην ύπαιθρο, στα ορεινά μονοπάτια και τα δάση, όπως οι κυνηγοί, οι θηροφύλακες, οι δασικές Υπηρεσίες, οι ορειβατικοί σύλλογοι, οι Φορείς Διαχείρισης Βιοτόπων, οι όμιλοι πεζοπορίας και οι σύλλογοι κτηνοτρόφων, να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές σε περίπτωση ανεύρεσης αριθμού νεκρών αγριόχοιρων και χοίρων πέραν του φυσιολογικού, καθώς και ζώων με κλινικά συμπτώματα και αλλαγή στη συμπεριφορά.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσει εγκαίρως το ενδεχόμενο επιδημικής εμφάνισης της νόσου της Αφρικανικής Πανώλης των Χορίων στην Βόρεια Ελλάδα;

Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην αύξηση του χρόνου της κυνηγετικής περιόδου στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος, ως άμεσο μέτρο ουσιαστικής αντιμετώπισης του κινδύνου της Αφρικανικής Πανώλης Χοίρων;
Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να αποφεύγετε με την ανεύθυνη και προκλητική στάση σας, το καθήκον το οποίο υπέχετε για ενημέρωση του ελληνικού λαού μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εσείς ο «δημοκράτης» Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.