Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Yoga και προβλήματα διαταραχής του ύπνου

Γράφει η Εύη Καζαντζίδου 
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α του Α.Π.Θ
Φοιτήτρια του μεταπτυχιακού Δ.Γ.Χ.Ν. του Α.Ε.Π.
Ψάχνετε άσκηση με υψηλές αποδόσεις για την υγεία και τον ύπνο; Δοκιμάστε γιόγκα. Οι απολαύσεις και τα οφέλη της γιόγκα είναι ευρέως κατανοητές: η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική δύναμη και την ευελιξία, να βελτιώσει την αναπνοή.

Αυτό που μπορεί να είναι λιγότερο γνωστό είναι τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η γιόγκα στον ύπνο. Μια μελέτη δείχνει ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από χρόνια αϋπνία. 

Οι ερευνητές του Ιατρικού Σχολείου του Χάρβαρντ διερεύνησαν πώς μια καθημερινή πρακτική γιόγκα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο για άτομα με αϋπνία και βρήκαν ευρείες βελτιώσεις στις μετρήσεις της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου. 

Η πρωτογενής αϋπνία είναι η αϋπνία που αναπτύσσεται μόνη της, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας ή διαταραχή του ύπνου. Η δευτερογενής αϋπνία αναπτύσσεται ως σύμπτωμα ή συνέπεια άλλης ιατρικής πάθησης. Πολλές ασθένειες και προβλήματα υγείας συνδέονται με την αϋπνία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των χρόνιων παθήσεων του πόνου όπως η αρθρίτιδα και η ινομυαλγία και η κατάθλιψη.

Τα φάρμακα που λαμβάνονται για χρόνιες ή οξείες καταστάσεις υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν αϋπνία, καθώς και τη χρήση (και κατάχρηση) ουσιών όπως το αλκοόλ. Η αϋπνία μπορεί να είναι συχνή, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι συνέπειες για την υγεία μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο παρά καλοήθη. Η χρόνια αϋπνία συνδέεται με μια σειρά σοβαρών ιατρικών καταστάσεων. 

Η αϋπνία σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτή η μελέτη μεγάλης κλίμακας διαπίστωσε ότι τα άτομα με αϋπνία είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Συνδέεται επίσης με φλεγμονή στο σώμα, η οποία είναι η ίδια ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γνώση και στον εγκέφαλο. Αυτή η μελέτη συνδέει την αϋπνία με την καταστροφή της γκρίζας ύλης στον εγκέφαλο. Η αϋπνία συνδέεται τόσο με το άγχος όσο και με την κατάθλιψη.Η έλλειψη ύπνου και ο διαταραγμένος ύπνος συνδέεται επίσης με την παχυσαρκία. 

Έχουμε δει εκτεταμένη έρευνα που δείχνει ότι ο ύπνος είναι συνδεδεμένος με την αύξηση του σωματικού βάρους και τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας για την αϋπνία είναι απαραίτητη. 

Μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι μια λύση, αλλά είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Η γιόγκα και άλλες μορφές άσκησης μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε τη βάση ενός μακροπρόθεσμου, βιώσιμου τρόπου ζωής που σας βοηθάει να κοιμηθείτε περισσότερο και καλύτερα.

Στο γυμναστήριό μας διδάσκουμε ashtanga vinyasa yoga από το 2011 στην πόλη του Κιλκίς με καταρτισμένους δασκάλους και αξιόλογη εμπειρία. Ενημερωθείτε για τα προγράμματα στο 23417 71719, yogakilkis.gr ή βρείτε μας στο

Instagram: yoga_pilates_house και το feebook: Yoga Pilates House

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.