Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών: "Περί «της 11ης Σεπτεμβρίου» ο λόγος..."

Ανακοίνωση Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η 11η Σεπτεμβρίου για την Ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία, γιατί θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Το παράδοξο είναι πως ενώ οι μαθητές θα είναι όλοι παρόντες δυστυχώς πολλοί εκπαιδευτικοί θα απουσιάζουν, διότι το υπουργείο παιδείας δεν φροντίζει έγκαιρα να καλύψει τα κενά που προκύπτουν από την έλλειψη διορισμών κατά βάση αλλά και από συνταξιοδοτήσεις, αποσπάσεις και άδειες. 

Την περσινή χρονιά 2017-18 στο νομό Κιλκίς διορισμοί αναπληρωτών έγιναν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018. Η καθυστέρηση αυτή καθώς και οι υπηρεσιακές μεταβολές που γίνονται κατά την διάρκεια του διδακτικού έτους έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ώρες διδασκαλίας και σε μικρά σχολεία να μη διδάσκονται ακόμη και μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα για κάποιες εβδομάδες. 

Σήμερα, μετά τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των μεταξεταστέων, το νέο ηλεκτρονικό τρόπο εγγραφής και τη χρήση φυσικά του myschool, θεωρούμε πως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι εφικτή η τακτοποίηση των τμημάτων ανά σχολείο και γνωστές οι ελλείψεις κάθε σχολικής μονάδας σε εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να στελεχώσει τα σχολεία άμεσα, ώστε την 11η Σεπτεμβρίου με τον αγιασμό να μπορεί να δοθεί πλήρες πρόγραμμα διδασκαλίας. "Βρισκόμαστε εκτός μνημονίων" και αναρωτιόμαστε τι εμποδίζει την κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο. Καμία ώρα χαμένη πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος του υπουργείου παιδείας. 

Περιμένουμε να δούμε αν η «έξοδος» από τα μνημόνια θα έχει αντίκρισμα στην παιδεία και επιφυλασσόμεθα να δούμε αν για μια φορά επιτέλους τα σχολεία θα λειτουργήσουν με όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό από την πρώτη ημέρα. Δεσμευόμαστε ως υπεύθυνη συνδικαλιστική παράταξη να ενημερώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τα κενά που τυχόν θα υπάρξουν και για τις χαμένες διδακτικές ώρες. 

Είμαστε έτοιμοι να το καταγγείλουμε εάν συμβεί, αλλά και έτοιμοι να επικροτήσουμε εφόσον όλα τα σχολεία του νομού μας την 12η Σεπτεμβρίου λειτουργήσουν κανονικά. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη λειτουργία της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα των τελευταίων ετών.

Τέλος ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και στους συναδέλφους υγεία, δύναμη και υπομονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου