Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Η Κιλκισιώτισσα φιλόλογος Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη, στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

Υπογράφει η  Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη 
Φιλόλογος 2ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το Ετήσιο Συνέδριο της Π.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων) στην Καβάλα, στις 09,10 και 11 Νοεμβρίου 2017. Φιλόλογοι από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν στην όμορφη πόλη της Καβάλας με θέμα: « Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας».

Το Συνέδριο έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Παυλίδης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Οι εργασίες του Συνεδρίου απέδωσαν καρπούς, καθώς πολλά και χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από μια πληθώρα εισηγήσεων Καθηγητών Πανεπιστημίων, Σχολικών Συμβούλων και Εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στις εργασίες συμμετείχε και η φιλόλογος καθηγήτρια Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη του 2ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς, η οποία εισηγήθηκε το θέμα «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΣΤΟ ΗΡΟΔΟΤΕΙΟ ΕΡΓΟ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ (ΒΙΒΛΙΟ II, ΕΥΤΕΡΠΗ). 

Η εισήγηση παρουσιάστηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 στην πρωινή Συνεδρία της ημέρας. Κατά την παρουσίαση της εισήγησής της το ενδιαφέρον του ακροατηρίου ήταν αμείωτο, ενώ οι σύνεδροι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου συνεχάρησαν την κ. Μεσίγκου για το περιεχόμενο της εισήγησής της.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε με λεπτομέρεια το έργο του μεγάλου ιστορικού.

[Ο Ηρόδοτος (485 – 425 π.Χ.) γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό της Καρίας και τέσσερα σημαντικά κέντρα του ευρύτερου Ελληνισμού (η γενέτειρα, η Σάμος, η Αθήνα και οι Θούριοι) συνέβαλαν στη διαμόρφωση της πνευματικής προσωπικότητάς του. Το έργο του, Ιστορίαι, αποτελεί επιτομή του αρχαίου κόσμου και, συγχρόνως, επισκόπηση της αρχαιότητας με κύριο θέμα τη σύγκρουση Ελλήνων και Περσών: αντίθεση Ευρώπης και Ασίας, ελληνικού και ασιατικού κόσμου.

Ο Ηρόδοτος διέσωσε στην ανθρώπινη μνήμη κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονότα, δικαιώνοντας έτσι το χαρακτηρισμό που του έδωσε ο Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων [pater historiae=πατέρας της ιστορίας], και κατέβαλε αξιόλογη προσπάθεια για αμερόληπτη και αντικειμενική έκθεση των συμβάντων.

Γενικά, το ηροδότειο έργο διακρίνεται για το επιστημονικό ενδιαφέρον, το βαθύ ανθρωπισμό και τον άμεσο και οικείο τόνο του].

Κάθε χρόνο το Συνέδριο της Π.Ε.Φ. αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φιλολόγους όλης της χώρας και είναι μια μοναδική ευκαιρία για επαφή και επικοινωνία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, που θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων και πολλά ζητήματα της εκπαίδευσης.

Οι φιλόλογοι του Συνδέσμου Καβάλας, με πρωτοπόρα την ακάματη Πρόεδρό τους, κ. Βασιλική Γιαρίμπαπα, εργάστηκαν με αγάπη και φιλοξένησαν, με μοναδικό τρόπο, τους συνέδρους, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως «όταν είμαστε στο εμείς», μπορούμε να πετύχουμε πολλά! Δράσεις και πρωτοβουλίες με πνευματικό υπόβαθρο, όπως το Συνέδριο της Π.Ε.Φ., αποτελούν ζητούμενο στην εποχή μας και ισχυρή αντίδραση στην ανθρωπιστική κρίση.

Ευχής έργο κάποιο από τα επόμενα Συνέδρια της Π.Ε.Φ. να διοργανωθεί στην πόλη μας, την πόλη του Κιλκίς, που έχει πολλά να αναδείξει και να προσφέρει σε μια τόσο σημαντική δραστηριότητα.




Η Σοφία Γ. Μεσίγκου – Κρικώνη στο βήμα
του 44ου Συνεδρίου της Π.Ε.Φ.

Με την Πρόεδρο της Π.Ε.Φ. Τασούλα Καραγεωργίου
Επίτιμη Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων


Με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Φάνη Ι. Κακριδή και  τη Γεωργία Χαριτίδου,
πρώην Γενικό Γραμματέα της Π.Ε.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.