Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Κιλκίς: Προβολή της ταινίας «Υπηρέτησα τον βασιλιά της Αγγλίας»

Ανακοίνωση Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς
Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 22 Οκτώβρη στις 6:45 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς προβολή της ταινίας «Υπηρέτησα τον βασιλιά της Αγγλίας» του Γίρι Μένζελ.
Το περιεχόμενο της ταινίας κινείται σε δυο καθαρούς άξονες. Ο ένας είναι το προσωπικό και ο άλλος το γενικό. 


Στο προσωπικό παρακολουθούμε βήμα προς βήμα την πορεία ενός φιλόδοξου και αδίστακτου μικρού ανθρώπου (μικροκαμωμένος, αλλά και μικρός με την αξιολογική έννοια), από τις μικρές υποχωρήσεις του στη μικρή επαρχιακή πόλη που γεννήθηκε μέχρι τις μεγάλες ηθικές και πολιτικές παρεκτροπές του στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα. 

Το όνειρο της ανόδου του μικρού ανθρώπου πέρασε μέσα από ασύμβατα με την ηθική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πράγματα. Στο γενικό παρακολουθούμε σε μεγέθυνση το προσωπικό. 

Η προπολεμική (β' Παγκ. Πόλεμος) κοινωνία της Τσεχίας, με τις καθημερινές ηθικές και πολιτικές εκτροπές της, με τη χαλαρότητα, αν όχι περιφρόνηση στις ηθικές αξίες, με τον πολιτικό και κοινωνικό αριβισμό, ήταν το ιδανικό έδαφος για την εκτροφή, την άνοδο και τη συντήρηση μικρών φιλόδοξων ανθρώπων.

Παρ' όλη την «αθωότητα» της ταινίας, ο θεατής, αν απαλλαγεί από την «ομορφιά» της (η οποία πρέπει να δεχτούμε είναι μαγνητική και μπορεί να αποπροσανατολίσει), μπορεί να διαβάσει την Ιστορία της Τσεχίας στη χρονική περίοδο που εξετάζει η ταινία (πριν τον β' Παγκ. Πόλεμο, στη γερμανική κατοχή, στη σοσιαλιστική περίοδο) και να βγάλει τα χρήσιμα συμπεράσματά του!

Παίζουν: Ιβάν Μπάρνεφ, Oλντριχ Κάισερ, Τζούλια Τζεντχ, Μάρτιν Χούμπα. Ματιάν Λαντούντα κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.