Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των περιοδικών της Αστυνομίας

Από σήμερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο των τευχών του περιοδικού της Ελληνικής Αστυνομίας και των περιοδικών των πρώην Σωμάτων της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που αφορά στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και διαδικτυακή προβολή (700) τευχών του περιοδικού:

«Αστυνομικά Χρονικά», από το 1953 έως το 1983,

«Επιθεώρηση Χωροφυλακής», από το 1970 έως το 1983,

«Αστυνομική Επιθεώρηση», από το 1984 έως το 2002 και

«Αστυνομική Ανασκόπηση», από το 2003, και

στην καταγραφή των τίτλων των βιβλίων που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του Σώματος, στο Τμήμα Ιστορίας και Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το υλικό είναι διαθέσιμο στο νέο ιστότοπο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.policemagazine.gr,www.hellenicpolicemagazine.gr και www.αστυνομικηανασκοπηση.gr καθώς και με υπερσύνδεση (link) στην κατηγορία «Περιοδικό Αστυνομική Ανασκόπηση» στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το έργο ανέλαβε και ολοκλήρωσε η ανάδοχος εταιρία «MainSys», η οποία έχει αναλάβει και την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση της βάσης δεδομένων και της ιστοσελίδας για (5) έτη καθώς και την υποχρέωση ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και ανάρτησης στην ιστοσελίδα κάθε νέου υλικού της «Αστυνομικής Ανασκόπησης» για το ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης θα εκπαιδεύσει το προσωπικό που διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων και την ιστοσελίδα για όσο χρόνο κριθεί απαραίτητο.

Σήμερα, (21 Σεπτεμβρίου 2017), στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Από την εταιρία «MainSys» παρέστησαν οι Βασίλειος Αλλαγιάννης, Κωνσταντίνος Σαρίμβεης, Θεόδωρος Κανακάρης, Φώτιος Θυμωδέας, Γεώργιος Πλαβούκος και Αθηνά Ηλιοπούλου,

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Προϊστάμενος του Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού, Ταξίαρχος Στυλιανός Βολυράκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών/Α.Ε.Α., Ταξίαρχος Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού, Αστυνομικός Διευθυντής Μιχαήλ Λαδομένος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας/Α.Ε.Α., Αλέξανδρος Γεροχρήστος και η προϊσταμένη του Τμήματος Ιστορίας και Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας/Α.Ε.Α., Μαρία Κωνσταντοπούλου.

Στην έναρξη της παρουσίασης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ προέκυψε ως -επιτρέψτε μου τον όρο- νομοτελειακή συνέπεια μιας διαδικασίας που ορίζεται από μια βασική παραδοχή, μια κοινή διαπίστωση και μια αδιαμφισβήτητη ανάγκη ή αλλιώς μια εξίσου αδιαμφισβήτητη υποχρέωση.

Η βασική παραδοχή συνίσταται στον γενικά παραδεκτό κανόνα πως όσο καλύτερα γνωρίζει κάποιος το παρελθόν τόσο καλύτερα «βλέπει» το μέλλον· και καθώς το παρόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φυσική κατάληξη του παρελθόντος, παρόν και μέλλον χωρίς παρελθόν δεν μπορεί να υπάρξει….

….Οι πρωτοβουλίες αυτές εξελίσσονται παραλλήλως και αφορούν:
στη λειτουργία της Δ/νσης Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας που ιδρύθηκε προσφάτως με το Π.Δ. 21/2017 στην καταγραφή, ταξινόμηση και τεκμηρίωση του πλούσιου και πολύτιμου αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στο χώρο του Τμήματος Ιστορίας και Εκδόσεων της Δ/νσης Επικοινωνίας,
στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και διαδικτυακή προβολή όλων των τευχών του επίσημου περιοδικού της Ελληνικής Αστυνομίας και των δύο Σωμάτων (Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων) που το 1984 αποτέλεσαν τα δομικά συστατικά για τη δημιουργία του σύγχρονου Αστυνομικού Οργανισμού.

Αυτή ακριβώς, η τελευταία πρωτοβουλία, είναι η αιτία της παρουσίας μας σήμερα εδώ. Η παρουσίαση ενός σπουδαίου έργου που θα δώσει την ευκαιρία όχι μόνο στο προσωπικό του Σώματος αλλά και στους πολίτες να γνωρίσουν πολλά, σημαντικά και ενδεχομένως όχι γνωστά στο ευρύ κοινό στοιχεία και γεγονότα, που αφορούν στην ιστορική διαδρομή του Αστυνομικού Οργανισμού. Ένα σημαντικό έργο που τελευταία υπηρετεί τη διαρκή προσπάθεια δημιουργίας ενιαίας συλλογικής συνείδησης και ισχυρής εσωτερικής συνοχής του Σώματος, ως παρακαταθήκη για το μέλλον του….

….Γιατί η γνώση της Ιστορίας μας, η γνώση του παρελθόντος, η ιστορική αλήθεια, είναι η βάση για την προοπτική μας στο μέλλον· και την ιστορία μας πρέπει να την τιμούμε, να την σεβόμαστε, να την διαφυλάσσουμε, να διδασκόμαστε από τα λάθη και τις αστοχίες μας, να αξιοποιούμε τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες της.

Οφείλω, ως Αρχηγός του Σώματος, να αποδώσω τα εύσημα σε όσους συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και να παρακαλέσω όλους και ιδίως τους εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία συναδέλφους να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που συνεχίζεται· την προσπάθεια συλλογής, ανάδειξης, αξιοποίησης και διαφύλαξης της ιστορικής κληρονομιάς του Αστυνομικού Οργανισμού, μέσω της Διεύθυνσης Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας. »

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«….Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και χαρά, που βρίσκομαι σήμερα σε αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωση.... Έχω έναν παραπάνω λόγο, να είμαι και συγκινημένος, αφού ως απόστρατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, επί πάρα πολλά χρόνια, απολάμβανα την πλούσια και σημαντική θεματολογία των Αστυνομικών Περιοδικών.

Θυμάμαι πολύ καθαρά, τότε στο ξεκίνημα της καριέρας μου, ως νεαρός Αστυφύλακας, όταν για πρώτη φορά πήρα στα χέρια μου τεύχος, του τότε Περιοδικού «Αστυνομικά Χρονικά» της Αστυνομίας Πόλεων! Αλλά και το αντίστοιχο περιοδικό της τότε Χωροφυλακής, την «Επιθεώρηση Χωροφυλακής».

Από την πρώτη μου στιγμή στο Σώμα, σε μία εποχή που δεν υπήρχε διαδίκτυο, ούτε πολλά μέσα ενημέρωσης, τα Περιοδικά της Αστυνομίας Πόλεων και της Χωροφυλακής, και στη συνέχεια, με την ενοποίηση των Σωμάτων, το ενιαίο Περιοδικό, (η «Επιθεώρηση» και στη συνέχεια «Ανασκόπηση»), αποτελούσαν άμεση πηγή ενημέρωσης, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Ήταν τα περιοδικά της Αστυνομίας και για την Αστυνομία, αλλά στο πέρασμα των χρόνων –ευτυχώς– δεν περιορίστηκαν μόνο στο αναγνωστικό κοινό του Σώματος. Συγγενείς και φίλοι των ενστόλων, καθώς και όλο και περισσότεροι πολίτες άρχισαν να γίνονται αναγνώστες και συνδρομητές των περιοδικών. Και παραμένουν μέχρι σήμερα….

…. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα και φίλο μου, τον Δημήτρη Αναγνωστάκη, για την πρωτοβουλία τους, να υλοποιήσουν το όραμα της ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης, ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και διαδικτυακής προβολής του υλικού των αστυνομικών περιοδικών, για το εκπληκτικό διάστημα των 64 χρόνων, από το 1953 μέχρι σήμερα….

….Θα ήθελα να συγχαρώ και τον Υπουργό μας τον κύριο Τόσκα, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του στο Υπουργείο μας, έχει αποδείξει πόσο εκτιμά και αναγνωρίζει την μελέτη της ιστορίας του αστυνομικού θεσμού στην πατρίδα μας, τόσο με την πρόσβαση των πολιτών στους φακέλους ατομικών φρονημάτων, πράγμα αδιανόητο, ως πριν λίγα χρόνια, όσο και με την στήριξή του διαφορετικών τύπων δράσεων, όπως το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας. Σήμερα ο κύριος Υπουργός κλείνει δύο χρόνια στο Υπουργείο και του ευχόμαστε τα καλύτερα.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω το εξής:

Ζούμε σε μια εποχή, που οι περισσότεροι πολίτες είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, από τους υπολογιστές και τα κινητά τους, και η ψηφιοποίηση αυτού του υλικού, συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Συγχαρητήρια και πάλι για την ευόδωση αυτής της πρωτοβουλίας, μέσα από την καρδιά μου!»

Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης στο λόγο του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«…Θέλω να σταθώ μόνο σε δύο σημεία.

Σημείο πρώτο. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια πιστεύω ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία αλλά και από τους συνεργάτες η προσπάθεια μιας συνεχούς εξωστρέφειας της Ελληνικής Αστυνομίας, για να δείξουμε το άλλο πρόσωπό της. Να προτάξουμε το κοινωνικό πρόσημο που έχει το επάγγελμα της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού.

Αυτή εδώ λοιπόν, η προσπάθεια έρχεται να συμπληρώσει ένα παζλ, έρχεται ως συμπλήρωμα σε κάποιες πολιτικές που ήδη έχουν γίνει πράξη και μιλώ για το Προεδρικό Διάταγμα 21/2017, που ιδρύθηκε η Διεύθυνση Ιστορίας του Σώματος, πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αρκεί αυτό να έχει συνέχεια και το επόμενο διάστημα με όποια Πολιτική ή Φυσική Ηγεσία ακολουθήσει.

Είναι πολύ σημαντικό να κατοχυρωθεί, αυτό που ειπώθηκε και από τον κύριο Αρχηγό, ότι εδώ μιλάμε για ένα θησαυρό, μιλάμε για έναν πλούτο που πλέον είναι στη διάθεση του ερευνητή, του ιστορικού, εκείνου που ενδιαφέρεται εν πάση περιπτώσει να ασχοληθεί με τη νεότερη ιστορία της χώρας αλλά και του Σώματος.

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την προσπάθεια να αποδείξουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν διακατέχεται πλέον από ενοχές, αναστολές, ούτε από εμμονές και ιδεοληψίες.

Όλα με διαφάνεια, όλα στο φως, έτσι ώστε να υπάρχει η αντικειμενική ιστορική καταγραφή, χωρίς ωραιοποίηση, χωρίς εξωραϊσμό, χωρίς όμως να αποκρύπτεται και τίποτα από αυτόν, που ήθελε ασχοληθεί με τον θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας, διαχρονικά. Επειδή το είπε πάρα πολύ εύστοχα και καίρια ο κ Αρχηγός θα το πάρω δάνειο: “oποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του, όποιος δεν γνωρίζει και δεν πατά στέρεα στο παρελθόν του τότε είναι σίγουρο ότι θα κάνει τα ίδια λάθη.”

Άρα για να μπορέσουμε να είμαστε στην προοπτική μας, πιο αποτελεσματικοί και πιο χρήσιμοι στις γενιές, που έρχονται οφείλουμε να διδαχθούμε από την ιστορία μας, από τα λάθη μας αλλά και τις όποιες επιτυχίες μας και να δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον σε αυτούς, που το οφείλουμε, που είναι οι επόμενες γενιές.

Θέλω να μου επιτρέψετε, να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας και ιδιαίτερα τους απόστρατους, η οποία δεν είναι απλά τιμητική παρουσία, είναι ουσιαστική, καθοριστική και εκείνοι θα μπορέσουν να συμβάλλουν στο να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, με την όποια συμβολή τους θεωρήσουν ότι μπορεί να στηρίξει και να ενισχύσει αυτό το εγχείρημα»


Ακολούθησε χαιρετισμός και παρουσίαση του ιστοτόπου από τους εκπροσώπους της εταιρίας «MAINSYS» Βασίλειο Αλλαγιάννη και Γεώργιο Πλαβούκο και ομιλία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Επικοινωνίας/Α.Ε.Α., Αλέξανδρου Γεροχρήστου.

Τέλος, παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Επίτιμος Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος (ε.α.) Γρηγόριος Αναγνώστου, ο Πρόεδρος και ο Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Ιωάννης Κατσιαμάκας και Νικόλαος Πέτρου αντίστοιχα, o εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτριος Δαγκλής και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικού Προσωπικού του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Κολοβός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.