Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Αθήνα: Εκδήλωση με θέμα «Ιστορία και Παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού»

Δελτίο τύπου Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας
Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) συμμετέχει στο Money Show που λαμβάνει χώρα την Αθήνα από τις 7-9 Ιανουαρίου με τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης αφιερωμένης στον Ποντιακό Ελληνισμό. Η εκδήλωση που έχει το γενικό τίτλο: «Ιστορία και Παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού» θα γίνει τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στο ξενοδοχείο Χίλτον των Αθηνών, στην αίθουσα «Τερψιχόρη Β’».

Η ΟΠΣΕ έλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης γιατί αποτελεί την αρχαιότερη Προσφυγική Ομοσπονδία με έτος ίδρυσης το 1984. Η ΟΠΣΕ εκφράζει το σύνολο του προσφυγικού ελληνισμού, που προέρχεται από Ιωνία, Πόντο, Βιθυνία, Καππαδοκία, Πισιδία, Ανατολική Θράκη κ.ά. Εκφράζει δηλαδή το σύνολο των Προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, που επέζησαν της Γενοκτονίας που πραγματοποίησε ο τουρκικός εθνικισμός στην Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1914-1923.

Η εκδήλωση της 9ης Ιανουαρίου, η πρώτη της νέας χρονιάς, είναι δομημένη σε δυο ενότητες. Η πρώτη αφορά τα ιστορικά γεγονότα και η δεύτερη τον Ποντιακό πολιτισμό.

Πρόγραμμα 
εκδήλωσης

-Δημήτρης Παντέλας, γενικός γραμματέας της ΟΠΣΕ,
«Για μια Παμπροσφυγική Στρατηγική»

-Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, συγγραφέας,
«Ιστορική Μνήμη και ενδοπροσφυγικοί ανταγωνισμοί»

-Ντόρα Βακιρτζή, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δυναμικής
«Αφελληνισμός του Πόντου-Μικρασιατική-Καταστροφή: Μια κοινωνιολογική προσέγγιση της στάσης της Ελλάδας»

-Νίκος Ζουρνατζίδης, χοροδιδάσκαλος, μελετητής των ποντιακών χορών
«Ποντιακός χορός. Η παραδοσιακή του μορφή και η διαμόρφωσή του στην Ελλάδα»

-Δημήτρης Ματζούρης, Δρ. Χημικός Μηχανικός. Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής “Σίμωνα Καρά”
«Στοιχεία από την τουρκόφωνη παράδοση των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων του Πόντου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.