Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Αντισυνταγματική η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σε 3 περιοχές της χώρας

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 περιοχές της χώρας.
Οι δικαστές, με την υπ΄ αριθμ. 100/2017 απόφασή τους, έκαναν δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων και εμπόρων που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 7.7.2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις εξής περιοχές:

1) Αττική: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,

2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και

3) Νότιο Αιγαίο: Στους Δήμους: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό», είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Παράλληλα, στην απόφαση καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής. «Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. 

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). 

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται να επιλύσει το θέμα δια παντός. Η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ίδια την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και του οικογενειακού δεσμού τόσο των εμπόρων που λειτουργούν τα καταστήματά τους, όσο και των εργαζομένων σε αυτά. 

 Ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «ρεπό» Τρίτης, Τετάρτης ή οποιασδήποτε άλλης ημέρα, είτε για τον εργοδότη, είτε για τον εργαζόμενο.

Η ΕΣΕΕ θα αναμείνει το πλήρες κείμενο της καθαρογραμμένης απόφασης και αφού μελετήσει το σκεπτικό της, θα αποφασίσει μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους της σε όλη την Ελλάδα που ξεκίνησαν αυτόν τον δικαστικό αγώνα πριν από δύο και πλέον χρόνια, την τελική στάση της απέναντι στο ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Κυριακών. 

 Παράλληλα, καλεί την Κυβέρνηση να μελετήσει καλά την απόφαση ενόψει μελλοντικών νομοθετικών ρυθμίσεων και τους Θεσμούς να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν μία ξεχωριστή ημέρα για τον ελληνικό λαό, ως μία κοινή «καθημερινή».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«...Η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές μίλησε στη ψυχή της ελληνικής αγοράς & δικαίωσε τις θέσεις της ΕΣΕΕ, υπέρ της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης...»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.