Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης
Νυχτερινός περίπατος στο στολισμένο Γκρατς.
Χορταίνεις Χριστούγεννα!
Αυτό είναι το συναίσθημα που μάλλον θα νιώσετε αν περπατήσετε στις Ευρωπαϊκές πόλεις την περίοδο των Χριστουγέννων. θα χορτάσουν τα μάτια σας από εικόνες Χριστουγέννων, όπως όπως μας έχουν συνηθίσει να γιορτάζουν οι Ευρωπαίοι.
Θα νιώσετε ότι ζείτε ένα γλυκό παραμύθι. Θα ξεχάσετε για λίγο τη μιζέρια, τη θλίψη, τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όχι ότι αυτό είναι το πραγματικό και αυθεντικό μήνυμα της Γέννησης του Ιησού Χριστού, αλλά καλώς ή κακώς έτσι συμβαίνει.
Και αυτό που συμβαίνει εκεί είναι η πανδαισία στολισμών από πολύχρωμα φώτα και φωτάκια στους δρόμους και τα καταστήματα, Χριστουγεννιάτικα έλατα, παραδοσιακές αγορές με δώρα και τοπικά γλυκίσματα και τόσα άλλα. Επισκεφτήκαμε πριν λίγες ημέρες την πόλη του Γκρατς στην Αυστρία για λίγες μόνο ώρες και η ατμόσφαιρα ήταν κυριολεκτικά χορταστικά Χριστουγεννιάτικη!
Το Γκρατς ή Γκραζ (Graz) από τη Σλοβενική λέξη Gradec που σημαίνει «μικρό κάστρο», έχει πληθυσμό κοντά στους τριακόσιες χιλιάδες κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αυστρία μετά τη Βιέννη και η πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Στυρίας (Steiermark στα γερμανικά).
Έχει μια μακροχρόνια παράδοση ως πόλη σπουδαστών, με έξι πανεπιστήμια και πάνω από 40.000 φοιτητές από την Αυστρία αλλά και το εξωτερικό. Η παλαιά πόλη του Γκρατς είναι ένα από τα καλύτερα διατηρητέα κέντρα πόλεων στην κεντρική Ευρώπη και το 1999 προστέθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Το Γκρατς ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2003. Ορισμένα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία περιλαμβάνουν στα Χριστουγεννιάτικα προγράμματά τους και ένα πέρασμα λίγων ωρών από το Γκρατς.
Πηγή: Omorfa taxidia facebook
Πηγή: Omorfa taxidia facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.