Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

"Αποσιώπηση" της πρωινής προσευχής από το υπουργείο Παιδείας

Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που στάλθηκε στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας καταργεί την αναφορά στην πρωινή προσευχή, αλλά όχι την ίδια τη διαδικασία. Εξηγούμαστε παρακάτω.


Πράγματι, η εγκύκλιος 2016-2017 στην ουσία "αποσιωπά" τα όσα προβλέπονται από το ισχύον προεδρικό διάταγμα για τη διαδικασία της προσευχής κατά την προσέλευση των μαθητών στα σχολικά ιδρύματα, αλλά παραπέμπει σε αυτό. Πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο στα social media για "κατάργηση", ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπ. Παιδείας με θέμα της, "Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2016-2017" και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Β', "Φοίτηση και Σχολική Ζωή":

1. Έναρξη ημερήσιου προγράμματος-προσέλευση μαθητών

Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει στις 8.00 με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στις εισόδους του σχολείου και οι γονείς–συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών (8.00-8.10) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου ουδείς άλλος εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα.

Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα.

Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.

Στην αντίστοιχη περσινή εγκύκλιο υπήρχε η εξής διατύπωση:

"27. Πρωινή Προσευχή – ανάρτηση σημαίας

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α ́), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι:

Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται".


Βέβαια το προεδρικό διάταγμα το οποίο εξακολουθεί να ισχύει, είναι ξεκάθαρο στο άρθρο 13:



Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στη φετινή εγκύκλιο γίνεται αναφορά στην ισχύ του προεδρικού διατάγματος και των παραγράφων που προβλέπουν την διαδικασία της καθημερινής προσευχής, αλλά και όσα ισχύουν για τους μαθητές που είναι μη ορθόδοξοι, άλλου θρησκεύματος, ή δε μετέχουν στον εκκλησιασμό.

Το Υπουργείο είτε ήθελε να μην κάνει ρητή αναφορά στην προσευχή καθώς τη θεωρεί αυτονόητη, ή την άφησε εκτός εγκυκλίου ηθελημένα για λόγους πολιτικών προθέσεων, μιας και ο ίδιος ο Ν. Φίλης σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει πως βούληση του ήταν να γίνει προαιρετική η προσευχή, αλλά και οι παρελάσεις. Προφανώς και μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε μεγάλες συγκρούσεις τόσο με την Εκκλησία, όσο και με τους ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην συγκυβέρνηση σαν εταίρος. Σε κάθε περίπτωση, το προεδρικό διάταγμα προηγείται της εγκυκλίου.

Τώρα από εκεί και πέρα, το αν έχει νόημα η πρωινή προσευχή στα σχολεία ή όχι, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Στις ΗΠΑ πάντως, η προσευχή στο σχολείο απαγορεύεται και την έχει αντικαταστήσει εδώ και δεκαετίες ο όρκος πίστης στη σημαία, μια τελετουργία που θεωρείται περισσότερο ομογενοποιητική προς όλους.

Ολόκληρη η φετινή εγκύκλιος ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.