Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Αύριο οι βάσεις εισαγωγής - Οδηγός για τις εγγραφές και τις μετεγγραφές των επιτυχόντων

Νίκος Μάστορας
Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας που θα γίνει εκτός απροόπτου αύριο μπαίνει τέλος στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων των Πανελλαδικών, οι οποίοι διεκδικούν τις σχεδόν 69.985 θέσεις που προσφέρονται φέτος.

Η αναμενόμενη εικόνα είναι θεαματική βουτιά των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές, πτώση στις οικονομικές, εκπλήξεις στις πολυτεχνικές, άνοδος στις ιατρικές και αυξομειώσεις στις νομικές και φιλολογικές σχολές. Μεγάλος ανταγωνισμός θα εκδηλωθεί όπως συνήθως στις αστυνομικές και τις στρατιωτικές σχολές, οι οποίες εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση. 

Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες νέοι αναμένεται και φέτος να εισαχθούν σε σχολές ιδίως των περιφερειακών ΤΕΙ και σε ορισμένα ΑΕΙ με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση, δεδομένου ότι ένας στους πέντε υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών δεν κατάφερε να πιάσει ούτε 7.000 μόρια (με άριστα τα 20.000), ενώ οι αριστούχοι με πάνω από 19.500 μόρια ήταν μόλις 55. Ξεχωριστές βάσεις θα ανακοινωθούν για τους περίπου 3.500 υποψηφίους που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων θα αρχίσει η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές, η οποία από πέρυσι γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο τουλάχιστον στα αρχικά βήματα. Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους στο τμήμα που πέρασαν και κατόπιν θα αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Η γραμματείες θα αντιπαραβάλουν τις αιτήσεις με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι μετεγγραφές που θα ακολουθήσουν θα γίνουν και φέτος με μοριοδότηση και ποσόστωση. Δεν αναμένεται αλλαγή στο σύστημα που εφαρμόστηκε πέρυσι, το οποίο επιτρέπει σε υποψηφίους που πέτυχαν σε κάποιο τμήμα με χαμηλότερη βάση να εισαχθούν σε τμήμα με υψηλότερη, εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων. Μάλιστα η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής που παρατηρούνται μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας φτάνουν μερικές φορές έως και 5.000 μόρια!

Ωστόσο δεν αρκεί μόνο το χαμηλό κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα ή να είναι κάποιος ορφανός ή μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή να έχει αδελφό φοιτητή κ.λπ. για να θεωρείται βέβαιη η μετεγγραφή. Για καθέναν από τους παραπάνω λόγους αντιστοιχούν συγκεκριμένα μόρια, τα οποία αθροιζόμενα και κατά φθίνουσα σειρά καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας στις μετεγγραφές. Η διαδικασία πάντως δεν αφορά όσους θα εισαχθούν στα 46 Τμήματα ΑΕΙ και 33 ΤΕΙ που είναι «μη αντίστοιχα», από τα οποία δηλαδή δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή γιατί δεν υπάρχουν ομοειδή σε άλλες πόλεις. Οι αντιστοιχίες και αναντιστοιχίες για τα ΑΕΙ είναι καταχωρισμένες στο ΦΕΚ Β' 2492 18/9/2014 και για τα ΤΕΙ στο ΦΕΚ Β' 639 21/4/2015.

Η χορήγηση μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα ακόλουθα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια:

Εισόδημα (ατομικό ή κατά κεφαλήν):

Μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως: 5 μόρια

Από 3.001 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως: 4 μόρια

Από 6.001 ευρώ μέχρι 9.000 ευρώ ετησίως: 3 μόρια

Ορφανός/ή και από τους δύο γονείς: 3 μόρια

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας: 2 μόρια

Μέλος τρίτεκνης οικογένειας: 1 μόριο

Αδελφός/ή φοιτητής/τρια σε άλλη πόλη: 1 μόριο

Αδέλφια που ήδη φοιτούν ή συμμετέχουν μαζί στις εξετάσεις: 1 μόριο

Συγγενής πρώτου βαθμού με αναπηρία 67%: 1 μόριο

Ορφανός/ή από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας: 1 μόριο.

Εξαιρούνται τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και ανάπηροι φοιτητές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.