Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνά­σιο

Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνά­σιο είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή των παιδιών. Αποτελεί μια πολυδιάστατη διαδικασία, που περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που οδηγούν στην μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Πέρα από τις αναπτυξιακές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν σ΄ ένα νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο, το Γυμνάσιο, που δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί και τι το διαφοροποιεί από το οικείο σε αυτούς Δημοτικό Σχολείο. 

Σαν σχολείο συνεχίζουμε και φέτος τις δραστηριότητες με τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ' τάξης για τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, χρησιμοποιώντας την προστιθέμενη αξία του project με τίτλο"6+3 ή 9 Χρόνια υποχρεωτική εκπαίδευση". Οι δραστηριότητες που υλοποιούμε βασίζονται σ’ αυτό το projec, που δημιουργήσαμε το 2013-14 πιλοτικά, σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς και πιστοποιήθηκε ως επιτυχημένο και ολοκληρωμένο, από το ευρωπαϊκό δίκτυο καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση ΜΕΝΟΝ.
Το φετινό μας project για τη Μετάβαση γίνεται σε συνεργασία με το Γυμνάσιο υποδοχής, που είναι για το σχολείο μας το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς, διαρκεί από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο 2016 και περιλαμβάνει:

- Βιωματικές δράσεις ενδυνάμωσης, αυτοεκτίμησης, αυτογνωσίας ανά τμήμα, στο δημοτικό

- Ερωτηματολόγιο πριν την επίσκεψη στο Γυμνάσιο

- Επίσκεψη στο 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς και δίωρο βιωματικό εργαστήριο επικοινωνίας, συνεργασίας με ένα τμήμα του Γυμνασίου. Το εργαστήρι περιελάμβανε παιχνίδι γνωριμίας, συζήτηση - ερωταπαντήσεις μεταξύ των μαθητών και μαθητριών των 2 βαθμίδων. Δραστηριότητα "Τι περίμενα - τι με δυσκόλεψα" για τα παιδιά του Γυμνασίου και "φόβοι - προσδοκίες" για τα παιδιά του Δημοτικού. Συζητάμε πάνω σε ό, τι αναφέρθηκε και εντοπίζουμε κοινά στοιχεία. Παιχνίδι ενεργοποίησης. Δραστηριότητα "Το Γυμνάσιο των Ονείρων μου" για τα παιδιά του Δημοτικού σε ένα ταμπλό και "κάρτες ενθάρρυνσης" που φτιάχνουν τα παιδιά του Γυμνασίου για να τις χαρίσουν στους μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού.
- Επίσκεψη στο Γυμνάσιο και ενημέρωση από την Διευθύντρια για τους κανόνες λειτουργίας του Γυμνασίου, υποδειγματικές διδασκαλίες σε νέα μαθήματα όπως Χημεία, Βιολογία, Αρχαία κλπ.

- Ερωτηματολόγιο μετά την επίσκεψη στο Γυμνάσιο

- Βιωματικές δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού στο σχολείο, ανά τμήμα. Παραγωγή υλικού.
Το project υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί Σακελλαρίου Κώστας (ΣΤ1), Πραξιγά Μαρία (ΣΤ2), Ντίνου Αφροδίτη
Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Διευθύντρια και τους καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς, για τη φιλοξενία και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις κοινές δράσεις που σχεδιάσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου