Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση του Λεξικού Αρωμανικής (Βλάχικης) Γλώσσας των βλαχόφωνων Ελλήνων των Μεγάλων Λιβαδίων Πάικου Κιλκίς

Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΩΜΑΝΙΚΗΣ (ΒΛΑΧΙΚΗΣ) ΓΛΩΣΣΑΣ» των βλαχόφωνων Ελλήνων των Μεγάλων Λιβαδίων Πάικου Κιλκίς, της δασκάλας Κούλας Λέντζιου-Τρίκου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 στις 18:00 στην Αίθουσα Παύλος Μελάς στο Παλαιόκαστρο.

Πρόκειται για ένα λεξικό 1000 σελίδων με περίπου 3.500 λήμματα, που υπερβαίνει τον σκοπό ενός απλού λεξικού, καθώς δεν περιορίζεται στην απλή παράθεση λέξεων και ερμηνευμάτων, αλλά επεκτείνεται στη συνολική παρουσίαση του βλαχικού βίου των κατοίκων των Μεγάλων Λιβαδίων Κιλκίς.

Την εγκυκλοπαιδική του διάσταση συμπληρώνει η μεθοδική προσπάθεια της συγγραφέως να μυήσει τον αναγνώστη - βλαχόφωνο ή μή - στην εκμάθηση της αρωμανικής - βλαχικής γλώσσας, με σωρεία παραδειγμάτων και εκφράσεων.

Οι κάτοικοι των Μεγάλων Λιβαδίων του Πάικου, μίας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες βλαχικές εστίες του μακεδονικού χώρου, κατάγονται κυρίως από τη Γράμμουστα της Πίνδου, αλλά και κατά ένα ποσοστό από το Περιβόλι και τη Σαμαρίνα. Μετά από την καταστροφή των Μεγάλων Λιβαδίων από τους Γερμανούς το 1944 εγκαταστάθηκαν στους τόπους όπου ξεχειμώνιαζαν, και, μεταξύ αυτών, στην ευρύτερη επαρχία του ν. Θεσσαλονίκης (Δρυμός, Ωραιόκαστρο, Παλαιόκαστρο, Πυλαία, Πεντάλοφος, Νεοχωρούδα, Ν.Ευκαρπία, Πολίχνη, Εύοσμος, Θέρμη, Τριάδι, Ρετζίκι...) αλλά και αλλού, σε γειτονικούς νομούς.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Ιωάννης Κογκούλης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Ηλίας Χρυσοστομίδης, Δρ. Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Συλλόγου Βλάχων Θέρμης - Τριαδίου "Ο Άγιος Νικόλαος"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.