Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Άνοια: Ποιος είσαι; Που είναι τα πράγματά μου;

Του Όμηρου Σαββίδη*
Στις αναπτυγμένες χώρες, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό έχει σαν συνέπεια να εμφανιστούν παθήσεις που παλαιότερα δεν υπήρχαν. Μία από αυτές είναι και η άνοια. Η άνοια είναι μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από το α το στερητικό και τον νου και σημαίνει απώλεια του νου.

Στην Ευρώπη συναντάμε 10 εκατομμύρια ασθενείς με άνοια και στην Ελλάδα περίπου 200.000.

Άνοια με απλά λόγια είναι η απώλεια των πνευματικών ικανοτήτων ενός ατόμου. Υπάρχουν διάφορες μορφές με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ακολουθούν η αγγειακή άνοια, η μετωποκροταφική κ.α. Τα αίτια είναι ποικίλα. Γενετική προδιάθεση, περιβαλλοντικοί παράγοντες, σωματικά νοσήματα (όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης).

Η άνοια χαρακτηρίζεται κυρίως από διαταραχές στη μνήμη, περισσότερο της βραχύχρονης, δηλαδή της πιο πρόσφατης. Οι ασθενείς μπορεί να ανακαλούν λεπτομέρειες από την παιδική τους ηλικία αλλά αδυνατούν να θυμηθούν αν έφαγαν ή αν πήραν τα φάρμακά τους πριν λίγη ώρα. Επίσης συναντάται απώλεια προσανατολισμού τόσο στο χώρο (δεν αναγνωρίζουν που βρίσκονται) όσο και στο χρόνο (δεν γνωρίζουν τι ημέρα, μήνα ή χρόνο έχουμε). Αργότερα μπορεί να μην αναγνωρίζουν οικεία τους πρόσωπα και σε προχωρημένες καταστάσεις να μην έχουν το αίσθημα της πείνας και της δίψας.

Επιπρόσθετα η νόσος αυτή παρουσιάζει και ψυχιατρικά προβλήματα, όπως αλλαγές στην διάθεση, κατάθλιψη, επιθετικότητα, αρνητισμό, πείσμα, παραληρηματικά επεισόδια, καχυποψία και ψευδαισθήσεις κυρίως οπτικές.

Η εκδήλωση της νόσου είναι ύπουλη και τις περισσότερες φορές τα πρώτα συμπτώματα διαφεύγουν της προσοχής του ασθενούς αλλά και των οικείων. Η πορεία της νόσου συνήθως είναι αργή και η κατάσταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Από την αρχή της νόσου, ως το τελικό της στάδιο μπορεί να μεσολαβήσουν 6-10 χρόνια.

Δυστυχώς, παρά την τεράστια πρόοδο της ιατρικής, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την άνοια. Οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει τεράστια σημασία. Καθώς, όσο γρηγορότερα παρέμβουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε βέβαια την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, οι οποίοι συνήθως είναι από το συγγενικό περιβάλλον. Πολύ συχνά αισθάνονται ντροπή και ενοχές. Πενθούν από την αρχή της διάγνωσης για το συγγενή τους και πολλές φορές έρχονται στα όριά τους.

Καλό είναι να ενημερώνονται από το γιατρό τους αναλυτικά, τόσο για τη νόσο όσο και για την εξέλιξη της. Είναι επίσης καλό να είναι προετοιμασμένοι για δύσκολες καταστάσεις.

Ωστόσο ελπίζουμε πως στο μέλλον θα υπάρξει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση που θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για τον ασθενή όσο και για τους φροντιστές του.

* ΟΜΗΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ
ΚΑΛΟΥΔΗ 32
2341075445-6972095222
savvidisomiroskilkis.blogspot.gr


* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.