Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Βασίλης Κιλτίδης: Ο γιος του πρώην υπουργού που κάνει ντεμπούτο στον κινηματογράφο

Μπορεί να προέρχεται από πολιτικό «τζάκι», αλλά ο δρόμος του τον οδήγησε στην έβδομη τέχνη και την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Ο γιος του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κιλτίδη, Βασίλης, ετοιμάζεται να κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με μία ελληνική ταινία δράσης, με πρωταγωνιστή έναν αγρότη από το Κιλκίς, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης χάνει το σπίτι του και τον καταδιώκει η αστυνομία! Με τον σημειολογικό τίτλο «Κακή αρχή» (Bad start), o Βασίλης Κιλτίδης φιλοδοξεί η δική του αρχή στον κινηματογράφο να είναι... ακριβώς το αντίθετο.

Έμπνευση η κρίση και η ελληνική πραγματικότητα
Ο ήρωας της ταινίας είναι ο Βασίλης Κεσσάριος, ένας μοναχικός γεωργός, ο οποίος είναι στα πρόθυρα να χάσει το σπίτι του, εξαιτίας χρεών που κληρονόμησε από τον πατέρα του και αντιδρά με ακραίο τρόπο. Η αστυνομία των καταδιώκει και παράλληλα, μία τοπική συμμορία με επικεφαλής έναν Βούλγαρο μαφιόζο, που έχει προηγούμενα μαζί του, επιχειρεί να κλείσει παλιούς λογαριασμούς. «Όπως μου αρέσει συχνά να λέω, η ταινία πραγματεύεται τον ίδιο της τον τίτλο. Μια "Κακή Αρχή" είναι αρκετή για να πυροδοτήσει ακραίες εξελίξεις. Πραγματεύεται την παραίσθηση του φόβου και πώς αυτή μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε απρόβλεπτες αντιδράσεις. 

Η έμπνευση προέρχεται από την φοβική ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το μόνο που επιχειρείται, αφ' υψηλού πάντοτε, είναι η τρομοκρατία και η καταπίεση ενάντια σε έναν ολόκληρο πληθυσμό. Αυτό που δεν υπολογίζουν όσοι καλούνται να διαχειριστούν τέτοιου τύπου καταστάσεις, είναι η κοινωνική ψυχολογία που λειτουργεί υπόγεια και δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρει στην επιφάνεια», εξηγεί στο thestival.gr ο Βασίλης Κιλτίδης.

Εκτός από την παραγωγή της ταινίας μέσω της εταιρείας του Fig Leaf Media Production, ο Βασίλης Κιλτίδης έχει γράψει και το σενάριο της «Κακής Αρχής», παίρνοντας αφορμές από υπαρκτές καταστάσεις που έχουμε βιώσει ως κοινωνία, επηρεασμένος από τις πολιτικές καταστάσεις που έχει βιώσει. «Με επηρέασε το γεγονός ότι έχω ζήσει άπειρες πολιτικές καταστάσεις από κοντά. Με έκανε να είμαι πιο θυμωμένος. Είμαι τόσο θυμωμένος, όσο κι ένας άστεγος. 

Έχω το ίδιο δικαίωμα στον θυμό, με όλους τους συμπολίτες μου. Τους είδα όλους αυτούς από κοντά. Κάποιοι είναι πραγματικά ανεπαρκείς και κάποιοι άλλοι είναι εγκάθετοι και εκπροσωπούν όλου του κόσμου τα συμφέροντα εκτός από τα δικά μας». Όπως λέει ο παραγωγός και σεναριογράφος, ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της ταινίας είναι θυμωμένος, αλλά το κρατάει μέσα του μέχρι που έρχεται η τελική ανάγκη και ο τρόμος, για να τον μεταστρέψουν σε κάτι... απρόβλεπτο. 

«Η ελληνική πραγματικότητα αντικατοπτρίζεται μέσα από την ρήξη της κοινωνικής συνοχής. Αυτό ακριβώς βιώνουμε. Μια κοινωνία υποκειμένων σε έκτακτη ανάγκη που ενδιαφέρονται μόνο για τα του οίκου τους. Και όταν η κοινωνική συνοχή σπάσει, τότε καταρρέουν και οι θεσμοί και παύει ο σεβασμός προς οτιδήποτε», τονίζει ο Βασίλης Κιλτίδης.

Δράση και ανθρωποκυνηγητό με φόντο το Κιλκίς
Η «Κακή Αρχή» σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς ολοκληρωμένων προσπαθειών στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, με στόχο την ενεργοποίηση ενός μεγάλου κινηματογραφικού κοινού: Tο νεανικό κοινό των action movies. Η δράση της ταινίας εκτυλίσσεται στις ομορφιές του Κιλκίς, που είναι ο τόπος καταγωγής του Βασίλη Κιλτίδη. «Το Κιλκίς πάνω από όλα ταίριαζε στην αισθητική της ταινίας. Οι λίμνες, οι πεδιάδες, ο βούρκος, τα νταμάρια και τα ποτάμια στην χειμερινή τους εκδοχή ταίριαζαν πολύ με την εικόνα που είχα στο μυαλό μου. Από ένα σημείο και έπειτα, σαφώς και επρόκειτο για μια υποκειμενική επιλογή, πρώτον διότι γνώριζα τις περιοχές και δεύτερον, ήθελα με τον τρόπο αυτό να τις τιμήσω με έναν απρόβλεπτο τρόπο. 

Στην ουσία μεγάλωσα σαν παιδί στα χωριά μου, τον Μικρόκαμπο και τους Κάτω Αποστόλους και οι αναμνήσεις από την λίμνη του χωριού, την Πικρολίμνη, ήταν μόνο καλές. Ήταν πραγματικά περίεργο ωστόσο, να επιστρέφεις επαγγελματικά στον τόπο με τον οποίο είσαι τόσο υποκειμενικά δεμένος. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα τοπία μας προσέφεραν φανταστική εικόνα», αναφέρει ο ίδιος.

Όπως αποκαλύπτει ο Βασίλης, το να γυρίζεις μια ταινία στην Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε... εφιαλτική εμπειρία αν δεν είσαι προσεκτικός. «Πρέπει να είσαι αποφασιμένος γι' αυτό που πας να κάνεις. Προσηλωμένος στον στόχο. Ειδάλλως, είναι τόσα πολλά τα εμπόδια και τόσο τρομακτική η γραφειοκρατία, που αν δεν είσαι ολοκληρωτικά δοσμένος στον στόχο σου, το λιγότερο που μπορείς να πάθεις είναι σου μείνει η ταινία στη μέση με ζημία οικονομική, ηθική και ψυχολογική. 

Ζούμε σε μια αντικινηματογραφική χώρα. Για να ολοκληρώσεις μια ανεξάρτητη παραγωγή, πρέπει να τα βάλεις με όλους και με όλα», εξηγεί ο παραγωγός και σεναριογράφος της «Κακής Αρχής». Όπως τονίζει στο thestival.gr, λόγω των λιγοστών ελληνικών παραγωγών, είναι μεγάλη η έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής συνείδησης στον χώρο, που δημιουργεί μεγάλα επιπρόσθετα προβλήματα πάσης φύσεως. «Δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση το ζήτημα. 

Λείπουν άλλα πράγματα, πολύ πιο ουσιώδη, από τον ελληνικό κινηματογράφο. Φυσικά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών δεν διαθέτει την κατάλληλη παιδεία, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον ελληνικό κινηματογράφο, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Στην Ελλάδα ταινία μπορείς να κάνεις μόνο αν πάρεις λεφτά από το δημόσιο. Η "Κακή Αρχή" είναι ο ορισμός της ανεξάρτητης παραγωγής», λέει χαρακτηριστικά.

Από την Κοινωνιολογία στον κινηματογράφο
Μετά τις σπουδές Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Βασίλης Κιλτίδης έκανε το μεταπτυχιακό του στην Επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης London School of Economics, στην Αγγλία, αλλά επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία. 

«Πάντα με γοήτευε η δημιουργία οπτικοακουστικών έργων. Υπάρχει κάτι το συγκλονιστικό στο να δημιουργείς εκ νέου και να αναπαράγεις μια διαφορετική πραγματικότητα. Την εταιρεία την ξεκίνησα διότι βρέθηκα στη μέση μιας επικίνδυνης διασταύρωσης. Μετά το Λονδίνο, ήμουν ξανά στην Αθήνα όπου το τηλεοπτικό τοπίο πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και ποιοτικά και οικονομικά. Η ποιότητα της ελληνικής τηλεόρασης δεν με μαγνήτισε ποτέ. 

Ήθελα να γυρίσω στη Θεσσαλονίκη μετά από 12 χρόνια και όταν κατάλαβα ποια ήταν η δουλειά που τελικά έμαθα να κάνω, αποφάσισα να δημιουργήσω την Fig Leaf Media Production SA», αναφέρει στο Thestival.gr ο Βασίλης. Όπως υπογραμμίζει, παρόλο που υπήρχαν μόνο δυσκολίες, όλα μπορούν να γίνουν με καθημερινή μάχη. «Έγινα νέος επιχειρηματίας στην Ελλάδα της κρίσης από έναν υγιή πατριωτισμό και μόνο. Με το που ανοίγεις την επιχείρηση, ξαφνικά όλα είναι εναντίον σου. 

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε η νοοτροπία των ανοϊκών περί του "κακού αφεντικού" και του "κλέφτη επιχειρηματία". Μόλις δηλώσεις "επιχειρηματίας" μπαίνεις αυτομάτως σε ένα ελεγκτικό και τιμωρητικό καθεστώς. Έχουμε μεγάλο δρόμο μέχρι να αλλάξει αυτό, διότι αν δεν αλλάξει, τότε δεν θα έχουμε επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να έχουμε το κράτος μέσα στις δημιουργικές μας προσπάθειες. Ο κρατικός παρεμβατισμός είναι κοινωνικό καρκίνωμα», τονίζει ο ίδιος.

Ο Βασίλης μπορεί να είναι γιος πολιτικού, αλλά δεν ασχολείται ενεργά με την πολιτική. «Η πολιτική είναι θέμα χαρακτήρα. Ο δικός μου χαρακτήρας δεν την σηκώνει εύκολα. Θέλω να παίρνω τις δικές μου αποφάσεις χωρίς εξωγενείς παράγοντες. Μπορεί κι αυτό να είναι μια παραίσθηση, αλλά στην πολιτική οι αποφάσεις είναι σίγουρα ελεγχόμενες. 

Αρκεί να δεις πόσες χιλιάδες άνθρωποι έχουν γίνει βουλευτές και δεν είχαν ποτέ καμία αρμοδιότητα, διότι βάσει του πολιτικού μας συστήματος τις αποφάσεις τις παίρνουν οι..."κοντινοί" υπουργοί των Πρωθυπουργών. Στην περίοδο που διανύουμε, το να ασχολείσαι με την πολιτική, είναι σαν να κοροϊδεύεις πραγματικά τον εαυτό σου. Και ο πατέρας μου γι' αυτό δεν ασχολείται», εξηγεί.

H ταυτότητα της ταινίας
Στην «Κακή Αρχή», στον πρωταγωνιστικό ρόλο του βλέπουμε τον πρωτοεμφανιζόμενο Αντώνη Ζαφειρόπουλο, ενώ μαζί του παίζουν οι: Ανατολή Γρηγοριάδου (Μπρούσκο ΑΝΤ1), Γιάννης Ποιμενίδης (Εκδρομή ΑΝΤ1), Σλάβι Σλάβοφ, Σπύρος Σαραφιανός (Κλεμμένα Όνειρα, MEGA), Γεωργία Πιερρουτσάκου, Τάσος Μπαρνιαδάκης, Πέτρος Φραγκόπουλος, Θόδωρος Κρούκας, Δημήτρης Τσιλινίκος, Αναστάσης Ροίλος, Αρετή Κυριώτη. 

Η σκηνοθεσία είναι των Πάρη Γρηγοράκης και Στάθη Βασιλειάδη, ενώ παραγωγός και σεναριογράφος είναι ο Βασίλης Κιλτίδης, ο οποίος διατηρεί και έναν ρόλο στην ταινία. Η παραγωγός εταιρεία Fig Leaf Media Production SA με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την τηλεοπτική κάλυψη της Κεντρικής Μακεδονίας για το Star Channel και την παραγωγή της εκπομπής μαγειρικής του Ευτύχη Μπλέτσα, ενώ συμμετείχε και στη δημιουργία των διαδικτυακών βίντεο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

http://www.thestival.gr/

* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.