Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

28 Μαΐου 1979 – 28 Μαΐου 2015, τριάντα έξι χρόνια μετά

Του Λάζαρου Θ. Κοζάρη
Συμπληρώνονται φέτος 36 χρόνια από την υπογραφή ένταξης της χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε. Ο. Κ.) σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε. Ε.).
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ως Πρωθυπουργός) στο Ζάππειο Μέγαρο σαν σήμερα το 1979 και με αντιδράσεις από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους τότε ενέταξε την Ελλάδα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια πιστεύοντας ότι εντός της ένωσης διασφαλίζεται η πορεία επούλωσης των πληγών της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα της ευημερίας και προόδου στον τόπο μας.

Σε δήλωση του για την ιστορική εκείνη στιγμή ο τότε Πρωθυπουργός είχε πει ότι οι Έλληνες θα μάθουν να κολυμπούν. Και τόνισε μεταξύ άλλων: "Στη συνείδηση των Ελλήνων η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα δεν αποτελεί απλώς μια οικονομική κοινοπραξία, αλλά οντότητα με ευρύτερη πολιτική αποστολή και σημασία. Εάν πρώτοι επιδιώξαμε τη σύνδεσή μας με την ΕΟΚ, το πράξαμε εμπνεόμενοι από την πίστη ότι η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης θα οδηγήσει στην ουσιαστική ευρωπαϊκή ενότητα και δι’ αυτής εις στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο."
Ως Έλληνες από όλη αυτή την εμπειρία τόσων χρόνων έχουμε να συγκρίνουμε εάν ο αείμνηστος Εθνάρχης είχε δίκιο ή όχι που μας έριξε" στη θάλασσα για να μάθουμε κολύμπι.

Παρά τις πολλές δυσκολίες που περνούμε σήμερα λόγω της στενωπού που αντιμετωπίζουμε ως χώρα από την αλόγιστη οικονομική σπατάλη παλαιοτέρων ετών ως Ελληνες και ως Ελλάδα γενικότερα ακόμη και τώρα στην μεγάλη και συντριπτική μάλιστα πλειονότητα μας τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Γιατί πολύ απλά γνωρίζοντας και συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλης αυτής της πορείας των 36 και πλέον ετών εντός της Ε.Ε. το πρόσημο είναι θετικό και δεν χωράει καμιά αμφιβολία για την ορθότητα της αποφάσεως, της επιμονής και της προσωπικής προσπάθειας του Κωνσταντίνου Καραμανλή να συμπεριλάβουν οι ταγοί της τότε ΕΟΚ – σημερινής Ε.Ε. την Ελλάδα στους κόλπους της.

Η αγροτική πολιτική, η Κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση με το ενιαίο και ισχυρό νόμισμα το Ευρώ, η συνδρομή των μεσογειακών oλοκληρωμένων προγραμμάτων, των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (πακέτα Ντελόρ, Σαντέρ/ Β΄ πλαίσιο στήριξης, ΕΣΠΑ) οι επιμέρους πολιτικές για την ανάπτυξη και το περιβάλλον, η προώθηση ενεργειών και δράσεων για την απασχόληση, ο πολιτισμός, οι υποδομές είναι μόνο ένα τμήμα από μια σειρά δεκάδων ενεργειών που η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποίησε και συνεχίζει να πραγματοποιεί προς το συμφέρον μας και γενικότερα προς το συμφέρον όλων των πολιτών των κρατών – μελών της.

Πρέπει δε να σημειώσουμε και το γεγονός ότι σήμερα πλέον στην καθημερινότητα μας "συναντούμε" σε ποσοστό άνω του 90% την Ε.Ε. βάσει των θεσπισμένων οδηγιών και κανονισμών της που βρίσκονται εν ισχύ (όπως λ.χ. στις αγορές μας, στις πωλήσεις, στις συναλλαγές μας κ. ο. κ.).

Αυτή λοιπόν η στήριξη και παρουσία της Ε.Ε. δεν σημαίνει όμως ότι έγιναν όλα τέλεια και επιλύθηκαν τα όποια κακώς κείμενα υπήρχαν. Γιατί η οικονομική συνδρομή των κοινοτικών ταμείων προς την χώρα, μας ώθησε στην λανθασμένη νοοτροπία εφησυχασμού ότι η Ε.Ε. να είναι καλά. Αλλά εάν προβούμε σε μια σύγκριση με χώρες που δεν έχουν λάβει το πράσινο φως συμμετοχής τους στην Ε.Ε. βλέπουμε επακριβώς την ουσιαστική διαφορά μας.

Η Ελλάδα μέσα στην ομολογουμένως δύσκολη σημερινή συγκυρία έχει ακόμη και τώρα την δυνατότητα να κάνει την κρίση ευκαιρία και να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο εντός της Ε.Ε.

Πιστεύοντας στον εαυτό της, οφείλει να δει κατάματα την πραγματικότητα και με σώφρονα τρόπο και ειλικρινή διάθεση μαθαίνοντας από τα λάθη της να πράξει τα αυτονόητα μη περιμένοντας τα πάντα και τις υποδείξεις από τρίτους. Βαδίζοντας με όραμα, σχέδιο και μεθοδικότητα είναι βέβαιη η διασφάλιση μιας καλύτερης αυριανής ημέρας προς χάριν όλων.

Άλλωστε πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ως Ελλάδα να πράξουμε αυτό ακριβώς για το οποίο ενταχθήκαμε στην Ε.Ε. Με αυτοπεποίθηση και ισχυρή βούληση να συμμετάσχουμε με ρεαλιστικές προτάσεις στην συν – διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αναδεικνύοντας τον ρόλο μας και ταυτόχρονα να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε οι φτωχοί συγγενείς και οι μόνιμοι επαίτες αλλά ένα ισότιμο μέλος της Ένωσης.

Σήμερα που όσο ποτέ άλλοτε η Ε.Ε. λόγω και της οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια έχει δείξει σημάδια αστάθειας και μη συνοχής θέτοντας έκτοτε επιτακτικά το ερώτημα για το ποιο είναι το μέλλον της και το ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης της δομής και λειτουργίας της.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.


* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.