Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Omorfa Taxidia. Εκεί που η ζωή νίκησε το θάνατο !

Κείμενο: Πάνος Γεωργιάδης
Πηγή: Omorfa taxidia facebook
Ολοκληρώνουμε σήμερα Μ. Σάββατο το φωτογραφικό αφιέρωμα που κάναμε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στους Αγίους Τόπους, στα μέρη όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Σταύρωσης και Ανάστασης του Ιησού Χριστού, με την ελπίδα ότι πήρατε μια πλήρη εικόνα το τι βλέπουν όσοι πιστοί επισκέπτονται τα Ιεροσόλυμα.
Ολοκληρώνουμε σήμερα το αφιέρωμα με ένα θαυματουργό γεγονός σχετικά με την Αφή του Αγίου Φωτός.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως, ονομάζεται το φως το οποίο συμβολίζει την Ανάσταση.

Κατά την Ορθόδοξη παράδοση πρόκειται για θαύμα, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο λίγο πριν τον εορτασμό της Ανάστασης στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, κατά το οποίο ένα μπλε φως αναβλύζει από τον τάφο του Ιησού Χριστού.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την πάγια στάση των Πατριαρχείων για όλα τα προσκυνήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η τελετή της αφής, δεν παίρνει επίσημα θέση για το αν πρόκειται για θαυματουργική επέμβαση.

Το θαύμα στην Αγία Πόρτα

Η Αγία Πόρτα είναι η κεντρική είσοδος για το Ναό της Αναστάσεως. Είναι από ξύλο καρυδιάς και κυπαρισσιού, με ύψος έξι μέτρα και πλάτος τέσσερα μέτρα, ενώ πλαισιώνεται από μαρμάρινες κολόνες. Μπαίνοντας μέσα στο Ναό, ακριβώς μπροστά βρίσκεται η Αποκαθήλωση, ενώ δεξιά και επάνω ο Γολγοθάς.

Στην αριστερή πλευρά της Αγίας Πόρτας, υπάρχει μια μαυρισμένη και σχισμένη μαρμάρινη κολόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1549 επί Τουρκοκρατίας, Λατίνοι και Αρμένιοι δωροδόκησαν το Σουλτάνο Μουράτ, και αυτός με τη σειρά του απαγόρευσε την είσοδο στον Πανάγιο Τάφο του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Σωφρονίου Δ΄ για την Ακολουθία του Αγίου Φωτός.

Στον Πανάγιο Τάφο μπήκε ο Αρμένιος Πατριάρχης με σκοπό να πάρει αυτός το Άγιο Φως. Οι Ορθόδοξοι μαζί με τον Πατριάρχη, παρέμειναν προσευχόμενοι έξω από το Ναό κοντά στην Αγία Πόρτα. Ο Αρμένιος Πατριάρχης προσευχόταν για ώρες, αλλά το Άγιο Φως δεν «απάντησε» στις προσευχές του και δεν έβγαινε. Ξαφνικά αστραπές κάλυψαν το Ναό και κεραυνός έσκισε την κολόνα από την οποία βγήκε το Άγιο Φως που άναψε τα κεριά του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη. Ο Εμίρης Τούνομ που βρισκόταν εκεί σαν επικεφαλής της φρουράς έζησε το θαύμα, πίστεψε και έγινε Χριστιανός. Οι Τούρκοι τον σκότωσαν και τον έκαψαν για να μην μαθευτεί το γεγονός..

Μετά από αυτό το θαύμα ο Σουλτάνος έβγαλε φιρμάνι, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα να μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και να παίρνει το Άγιο Φως το είχε και έχει ΜΟΝΟ ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης, κάτι που σεβάστηκαν όλοι τους επόμενους αιώνες μέχρι και σήμερα.

Τα Omorfa Taxidia σας εύχονται
Καλό Πάσχα !



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.