Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Δωρεάν κλινικός έλεγχος και μαστογραφία σε γυναίκες της Γουμένισσας

Η κινητή μονάδα προληπτικού ελέγχου του ΑΝΘ “Θεαγένειου” σε συνεργασία με το σύλλογο καρκινοπαθών Ν. Κιλκίς, βρέθηκε στη Γουμένισσα στις 23 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου “Aγίου Τρύφωνα”, συνεχίζοντας το έργο τους στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.
Από τις 9 π.μ. πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου δωρεάν κλινικός έλεγχος σε 70 γυναίκες και μαστογραφία σε 45 γυναίκες (άνω των 40 ετών) που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα αυτό της ζωής.

Στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού κερδίζετε συνεχώς έδαφος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις νέες θεραπευτικές μεθόδους και κυρίως όμως στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Το πιο ισχυρό όπλο για την έγκαιρη διάγνωση είναι η ενημέρωση.

Αν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95% . Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7% , ενώ όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται σε γυναίκες της χώρας μας. Σύμφωνα με τιε εκτιμήσεις , τα νέα περιστατικά κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 4.500, ο αριθμός όμως θα μπορούσε να μειωθεί αν όλες οι γυναίκες είχαν τις ίδιες δυνατότητες προληπτικής εξέτασης.

“ Από τα 20 χρόνια της, η γυναίκα θα πρέπει να αυτοεξετάζεται και μία φορά το χρόνο να γίνεται κλινική εξέταση από το γιατρό της. Μαστογραφία επιβάλλεται να κάνει μετά τα 35 χρόνια. Η πρόληψη είναι υπόθεση όλων, είπε ο διευθυντής της Xειρουργικής Μονάδας του Θεαγενείου, χειρουργός - ογκολόγος κ. Γιώργος Συμπιλίδης”.

To Δ.Σ. ευχαριστεί όλες τις εξεταζόμενες που συμμετείχαν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ιδιαίτερα τον κ. Συμπιλίδη Γιώργο.

Η πρωτοβουλία αυτή του συλλόγου “Αγίου Τρύφωνα” αποτελεί μια κίνηση ζωής, μια κίνηση αλληλεγγύης και αναγνώρισης του ουσιαστικού ρόλου που έχουν διαχρονικά οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στη σημασία της μαστογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος είχε πραγματοποιήσει και πάλι δωρεάν έλεγχο μαστού τον Οκτώβρη του 2012 με την κινητή μονάδα του Θεαγενείου σε συνεργασία με τον σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Θεσσαλονίκης “ Άλμα Ζωής”.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.