Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Γράψε… λάθος! Μύθοι και… παραμύθια του Διαδικτύου (α΄ μέρος)

Γράφει ο Σπύρος Καρτσώνης
* Τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ένα κείμενο που -με τον τίτλο του- είτε μας καλεί να μάθουμε τους λόγους που κάνουν τη γλώσσα μας να είναι κάτι το ξεχωριστό: ‘‘Γι’ αυτό η ελληνική γλώσσα είναι μοναδική! Κάτι που δεν ξέρατε για τη γλώσσα μας!’’ είτε ισχυρίζεται ότι ‘‘Μιλώντας Ελληνικά διατυπώνουμε μαθηματικές εξισώσεις’’.

Φυσικά πρόκειται για ένα ακόμη παραμύθι, το οποίο αναπαράγεται και προωθείται με ιδιαίτερη ευκολία και χωρίς δεύτερη σκέψη.
Λέει λοιπόν το καινούργιο αυτό παραμύθι (θα σταθούμε -λόγω χώρου- μόνο σε λίγα, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημεία του):
«Η ελληνική γλώσσα δεν είναι τυχαία… Χτίστηκε πάνω στα μαθηματικά, και αυτό που ελάχιστοι ακόμα ξέρουν είναι ότι κάθε λέξη στην ελληνική έχει μαθηματικό υπόβαθρο… Κάθε γράμμα έχει μια αριθμητική τιμή/αξία, κάθε γράμμα είναι ένας αριθμός, οπότε κατ’ επέκταση και κάθε λέξη είναι ένας αριθμός».
Είναι γεγονός ότι στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν τα γράμματα για την αναπαράσταση αριθμών: Α=1, Β=2… Ι=10, Κ=20… (κόππα [ϟ] =90, Ρ=100… Σ=200… σαμπί [ϡ] =900). Για να αποδείξει ο συντάκτης του κειμένου ότι είναι «Μια τεράστια γνώση κλειδωμένη-κωδικοποιημένη μέσα (σε) λέξεις λόγω της μαθηματικών τιμών που έχουν» φέρνει μεταξύ άλλων και το εξής παράδειγμα:
ΑΛΦΑ = 1+30+500+1 = 532 = 5+3+2 = 10 = 1+0 = 1
Αν όμως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το άλφα έχει λεξάριθμο που οδηγεί στο 1, θα έπρεπε λογικά το βήτα να οδηγεί στο 2 κ.λπ.
Ας δούμε:
ΒΗΤΑ = 2+8+300+1 = 311 = 3+1+1 = 5 (θα περιμέναμε 2),
ΓΑΜΜΑ = 3+1+40+40+1 = 85 = 8+5 = 13 = 4 (θα περιμέναμε 3),
ΔΕΛΤΑ = 4+5+30+300+1 = 340 = 3+4+0 = 7 (θα περιμέναμε 4).

Συνεχίζουμε: Σε άλλο σημείο το κείμενο αναφέρει ότι «Τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου στο σύνολο τους ήταν 33 όσοι και οι σπόνδυλοι, οι 5 τελευταίοι σπόνδυλοι (που παίζουν τον ρόλο της κεραίας) έχουν άμεση σχέση με τον εγκέφαλο και αντιστοιχούν στα 5 τελευταία άρρητα γράμματα τα οποία γνώριζαν μόνο οι ιερείς* ένα από αυτά ήταν η Σώστικα (ή Γαμμάδιον) η οποία στα λατινικά έγινε swstika και οι Ναζί το έκλεψαν και την ονομάσανε Σβάστικα».
Φυσικά λέξη ‘‘σώστικα’’ στα αρχαία δεν υπάρχει, το w δεν υπήρχε στο παλιό λατινικό αλφάβητο και η λέξη σβάστικα (Swastika στα γερμανικά) είναι λέξη σανσκριτική, που είχε τη σημασία ‘‘καλότυχος’’.
Στη συνέχεια το κείμενο υιοθετεί διάφορα από το Hellenic Quest, λέγει π.χ. ότι «Η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Η/Υ» (έχουμε ήδη μιλήσει γι’ αυτό), και παρακάτω ισχυρίζεται ότι «δεν γίνεται το Αλφάβητο να είναι αντιγραμμένο από κάπου αλλού», όταν κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν αμφισβητεί ότι το ελληνικό αλφάβητο είναι προσαρμογή ενός φοινικικού συλλαβαρίου (τα ονόματα των περισσοτέρων από τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου είναι άκλιτα και δεν σημαίνουν τίποτε στην ελληνική γλώσσα, ενώ τα αντίστοιχα ονόματα στο φοινικικό αλφάβητο έχουν τη σημασία τους: το άλεφ [αντίστοιχο του άλφα] είναι η αγελάδα -το αρχικό άλεφ θύμιζε την εικόνα κεφαλιού αγελάδας-, το μπεθ [βήτα] είναι το σπίτι, το γκίμελ [γάμμα] είναι η καμήλα, το ντάλεθ [δέλτα] είναι η θύρα κ.λπ.), ότι «οι ξένες διάλεκτοι ορίστηκαν κατόπιν συμφωνίας, δηλαδή κάποιοι συμφώνησαν ότι το τάδε αντικείμενο θα το ονομάσουν ‘‘Χ’’, κάτι που κάνει τις γλώσσες στείρες, άρα δεν μπορούν να γεννήσουν νέες λέξεις», ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι άλλες γλώσσες τόσους αιώνες γεννάνε χωρίς να ζητούν την άδεια του συντάκτη του κειμένου!

* Αξίζει εδώ να πούμε ότι κυκλοφορεί και μια μετάλλαξη της λεξαριθμικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία αν αντιστοιχίσουμε τα γράμματα που έχει κάθε λέξη με την αριθμητική αξία που είχαν αυτά τα γράμματα στο αρχαιοελληνικό σύστημα αρίθμησης και προσθέσουμε τις αξίες των γραμμάτων, υποτίθεται ότι θα δούμε να βγαίνουν ισότητες και ισοδυναμίες ανάμεσα σε διάφορες έννοιες. Παραδείγματα: Οι λέξεις ΘΕΟΣ, ΑΓΙΟΣ και ΑΓΑΘΟΣ βγάζουν 284 (ΘΕΟΣ = 9+5+70+200 = 284, ΑΓΙΟΣ = 1+3+10+70+200 = 284, ΑΓΑΘΟΣ = 1+3+1+9+70+200 = 284), άρα, λένε οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, αυτό δεν είναι τυχαίο, άρα η ελληνική γλώσσα έχει την ικανότητα να μας δείχνει ότι ΘΕΟΣ = ΑΓΙΟΣ = ΑΓΑΘΟΣ. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους όμως ότι τον ίδιο λεξάριθμο βγάζουν και άλλες εκατοντάδες ελληνικές λέξεις, π.χ. ΒΑΠΟΡΑΚΙ, ΠΑΓΟΠΕΔΙΛΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ κ.ά.
Θα συνεχίσουμε την επόμενη Κυριακή.
kartswnhs@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. Λίγες ώρες πριν αναρτηθεί το ανωτέρω κείμενο στη ''Γνώμη'', κοινοποιήθηκε στη σελίδα μου στο Facebook, για πολλοστή φορά, ο μύθος στον οποίο αναφέρομαι.
    Μου έκανε εντύπωση η ταχύτητα με την οποία οι αναγνώστες δήλωναν ότι τους αρέσει, αλλά και η ταχύτητα με την οποία κοινοποιούσαν τον μύθο!
    Συγκεκριμένα: 23 ώρες από τη στιγμή που ο μύθος κοινοποιήθηκε από την αρχική πηγή 620 παραλήπτες είχαν δηλώσει ότι τους αρέσει, ενώ είχαν γίνει 348 κοινοποιήσεις!
    Δεκαπέντε ώρες αργότερα τα 620 Like είχαν γίνει 750 και οι 348 κοινοποιήσεις 437!
    Και αυτό παρά το γεγονός ότι με σχόλιό μου τόνιζα ότι πρόκειται για μύθο! Όχι ότι πίστευα πως θα έπειθα τους περισσότερους από τους νέους αναγνώστες του κειμένου, αλλά πίστευα ότι θα έδινα τουλάχιστον μία ευκαιρία για προβληματισμό! Όπως φαίνεται, εις μάτην!
    Να λοιπόν πώς διαδίδονται οι μύθοι: Με ιδιαίτερη ευκολία και χωρίς δεύτερη σκέψη!
    Ευτυχώς υπήρξαν και πέντε στους οποίους άρεσε το σχόλιό μου, ο ένας μάλιστα ανάρτησε και δικό του σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.