Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: "Απαράδεκτες οι διατάξεις για τον υπολογισμό των εφάπαξ"

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, σε σχέση με τις νέες σχεδιαζόμενες περικοπές στα εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις καταστρατηγείται η έννοια της αναλογικότητας καθώς οι κρατήσεις που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα είναι πολλαπλάσιες των εφάπαξ που τελικά θα τους επιδίδονται. Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η νέα αυτή μεθόδευση αποτελεί την τελική πράξη στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων όλα τα έγγραφα που αφορούν στους συντελεστές βιωσιμότητας των εφάπαξ.

Η Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τον κ. Υπουργό:

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Να δοθεί ένα τέλος στη λεηλασία των εφάπαξ και τη δυσφήμιση ασφαλισμένων και υπαλλήλων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την – ουσιαστικά – κατάργηση των εφάπαξ αποτυπώθηκε αρχικά στις διατάξεις του Ν.4093/2012 και ολοκληρώθηκε με την Υπουργική Απόφαση Φ 80000/1093/26/12-2-2014, αλλά και τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 4242/2014. Η εφαρμογή αυτών των διατάξεων, για το νέο σύστημα υπολογισμού των εφάπαξ, θα επιφέρει νέες μειώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τον εκμηδενισμό τους. Ιδιαίτερα η προσθήκη στον μαθηματικό τύπο του υπολογισμού των εφάπαξ παροχών του «συντελεστή βιωσιμότητας» οδηγεί στην πλήρη εξαέρωσή τους, με μειώσεις μέχρι και 80%.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ), οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται στα 20 δισ. Ευρώ, ενώ οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών Ταμείων για το 2014 προβλέπουν περίπου 2 δισ. ευρώ ελλείμματα. Αναλυτικότερα, για το ΙΚΑ προβλέπεται για φέτος, έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ, για τον ΟΑΕΕ 462,7 εκατ. ευρώ, για τον ΟΓΑ 181,3 εκατ. ευρώ, για το ΜΤΠΥ 91,3 εκατ. ευρώ για το ΤΠΔΥ 66,2 εκατ. ευρώ, για το (ΕΤΑΑ) ΤΣΑΥ 39,5 εκατ. ευρώ και για το ΕΤΕΑ 274 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης μειώνεται σταδιακά, και από 13,443 δισ. ευρώ το 2012, έφθασε στα 11,540 δισ. ευρώ το 2013 και στα 9,848 δισ. ευρώ το 2014.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις λοιπόν, αφού καταλήστεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων με το PSI, αφού συνέχισαν με τις μνημονιακές πολιτικές τους να προκαλούν αιμορραγία στα Ταμεία, λόγω της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της εισφοροδιαφυγής, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης κοινωνικών πόρων, αποφάσισαν να εκμηδενίσουν τα εφάπαξ των ασφαλισμένων με τη δικαιολογία του συντελεστή βιωσιμότητας των Ταμείων!

Σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα ο κ. Υπουργός Εργασίας, αφού τόνισε ότι «ο μαθηματικός τύπος αναδεικνύει την πραγματική εικόνα των Ταμείων», προχώρησε σε υπονοούμενα για «πλιάτσικο» στα Ταμεία, κυρίως το Ταμείο Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ. Σε απάντηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, αφού τόνισε ότι οι εργαζόμενοι επί δεκαετίες καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, ελάμβαναν εφάπαξ κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τους περισσότερους τομείς του δημοσίου και έχουν ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 35,11%, κάλεσε τον κ. Υπουργό να ανακαλέσει άμεσα τις δηλώσεις του.

Επειδή, όλοι οι εργαζόμενοι πλήρωναν επί δεκαετίες τις εισφορές τους για το εφάπαξ και δε φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση των Ταμείων.

Επειδή, ο νέος τύπος υπολογισμού των εφάπαξ οδηγεί με αντικοινωνικό, παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο στην εξαέρωσή τους.

Επειδή, είναι πολιτικά ανεύθυνο και ανέντιμο να στηρίζεται η βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης στον κοινωνικό αυτοματισμό και τη δυσφήμιση των κοινωνικών ομάδων τις οποίες ετοιμάζεται κάθε φορά να διαλύσει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται να επανεξετάσει την απόσυρση των απαράδεκτων διατάξεων για τον υπολογισμό των εφάπαξ, ώστε να μην εξαφανισθούν τα εφάπαξ για τα οποία οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων κατέβαλλαν επί δεκαετίες τις εισφορές τους;
2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε το δημόσιο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων μέσω PSI και να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα εφάπαξ που δικαιούνται;
3) Με βάση ποια στοιχεία ανακοίνωσε δημόσια ότι γινόταν «πλιάτσικο» σε κάποια Ταμεία; Εάν δεν αποδείξει με στοιχεία τις καταγγελίες του, σκοπεύει να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη από τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους των Ταμείων;

Με δεδομένη την παραδοχή εκ μέρους του κ. Υπουργού ότι έχει κοινοποιηθεί έγγραφο στο Υπουργείο που προσδιορίζει επακριβώς το ποσό εφάπαξ που δικαιούνται οι υπάλληλοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή

Το σύνολο των επισήμων εγγράφων που έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο, καθώς και όλα τα πορίσματα του Υπουργείου που αφορούν τον υπολογισμό του συντελεστή βιωσιμότητας για όλα τα Ταμεία και τα ποσά εφάπαξ, όπου έχουν υπολογιστεί, που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων.

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης

Μητρόπουλος Αλέξης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αυλωνίτου Ελένη

Βαμβακά Τζένη

Βαρεμένος Γιώργος

Γάκης Δημήτρης

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Δερμιτζάκης Κωστής

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζαχαριάς Κώστας

Κανελλοπούλου Μαρία

Καφαντάρη Χαρά

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κούβελα Φωτεινή

Κυριακάκης Βασίλης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαλάκης Νίκος

Μιχελογιαννάκης Γιάννης

Μπόλαρη Μαρία

Ξανθός Ανδρέας

Ουζουνίδου Ευγενία

Πάντζας Γιώργος

Πετράκος Θανάσης

Σταθάς Γιάννης

Τριανταφύλλου Μαρία

Χατζησοφιά Άννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.