Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς - Οι γυναίκες του Μπλοκ 10

Διάλεξη
23.06.2014, ώρα 20.00
Goethe-Institut Thessaloniki 
Αίθουσα εκδηλώσεων, Βασ. 'Ολγας 66, 546 42 Θεσσαλονίκη 
Στα γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά 
Είσοδος ελεύθερη

Το Μπλοκ 10 ήταν ένα κτίριο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου γίνονταν ιατρικά πειράματα σε γυναίκες από εγκληματίες γιατρούς. Τα θύματα ήταν τουλάχιστον 800 Εβραίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε αυτό το κτίριο το 1943 και το 1944. Περίπου 300 από αυτές επέζησαν από το Άουσβιτς και τις πορείες θανάτου που ακολούθησαν.


Ο καθηγητής Χανς-Γιοάχιμ Λανγκ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του που δημοσιεύτηκαν το 2011 και θα δείξει φωτογραφίες από τον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό. Στο επίκεντρο της παρουσίασής του βρίσκονται τα ιατρικά πειράματα και οι συνθήκες ζωής στο Μπλοκ από την προοπτική των γυναικών που ήταν εκεί. Θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή των θυμάτων, καθώς και σχετικά με τις συνέπειες που είχαν για αυτές ο εγκλεισμός και οι ιατρικές επεμβάσεις. Ανάμεσα στις κρατούμενες στο Μπλοκ 10 ήταν πάνω από 100 Εβραίες από τη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες από αυτές έφτασαν στο Άουσβιτς με την 9η μεταφορά στις 17 Απριλίου 1943, το Σαμπάτ Α’Γκαντόλ, το Μεγάλο Σάββατο πριν το Πάσχα.

Ο Καθηγητής Χανς-Γιοάχιμ Λανγκ γεννήθηκε στην πόλη Σπάιερ το 1951, σπούδασε και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ημερήσια εφημερίδα, ως πανεπιστημιακός καθηγητής, δημοσίευσε βιβλία και άρθρα για το Άουσβιτς. Τιμήθηκε με το βραβείο Wächterpreis του Γερμανικού Ημερήσιου Τύπου, το Βραβείο του Ιδρύματος Άουσβιτς στις Βρυξέλλες, το Μετάλλιο Λέοπολντ-Φουξ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης

Πληροφορίες:
Άρης Καλόγηρος
Goethe-Institut Thessaloniki
T: +30 2310 889611
E: info@thessaloniki.goethe.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.