Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Οι «Μωμό(γ)εροι» τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Μωμό(γ)εροι» μαζί με μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς, όπου λειτούργησε και έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών εγγράφων από την Γενοκτονία, πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση τιμής της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμό(γ)εροι» σε συνεργασία με το 2ο (τάξεις β1 και στ2) και 4ο (τάξη δ1) δημοτικό σχολείο Κιλκίς.

Την εκδήλωση την συντόνισε η Γραμματέας του συλλόγου κ. Κυριακή Πασχαλίδου η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφερόμενη στους λόγους της προσπάθειάς αυτής είπε:

Καθώς λοιπόν η επίσημη Πολιτεία επέλεξε την πολιτική της αδύναμης μνήμης ακόμη μέχρι και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά η βαρβαρότητα του τουρκικού εθνικισμού και οι συνέπειες της στους ελληνικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, είναι θέματα που δε θίγονται, δε συζητιούνται και πολύ περισσότερο δε διδάσκονται, δε μένει παρά εμείς οι Σύλλογοι, να δώσουμε τον αγώνα μας, για το αυτονόητο, ξεκινώντας από την προσπάθεια ανακάλυψης και αποκάλυψης της ιστορικής αλήθειας, που τόσο συνετά επιδιώκεται να περάσει στο χρονοντούλαπο.

Τον Απρίλιο του 2013 με πρωτοβουλία προέδρου μας, κ. Ιωάννη Διαμαντίδη, έγινε μια ουσιαστική παρέμβαση σε σχολεία του νομού μας με σκοπό την διδασκαλία του ιστορικού κεφαλαίου της γενοκτονίας εις βάρος του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου. Ήρθαμε λοιπόν σε άμεση επαφή με τους δασκάλους και μαθητές παρουσιάζοντας και συζητώντας μαζί τους ιστορικά στοιχεία και αναφορές σχετικά με την γενοκτονία. Δίπλα μας σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν ο καθηγητής κοινωνικών επιστημών Φάνης Μαλκίδης παρέχοντας μας το πολύτιμο εγχειρίδιο του με τίτλο «Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού» μέσω του οποίου καταφέραμε να θίξουμε φλέγοντα ζητήματα. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ζήλο και ενθουσιασμό σ’ αυτή την δράση , μέρος της οποίας θα σας παρουσιάσουν σήμερα.

Καλώ στο βήμα τον πρόεδρο του συλλόγου μας κ. Ιωάννη Διαματίδη να απευθύνει χαιρετισμό.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ι. Διαμαντίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους πολίτες για τη ανταπόκρισή τους στην εκδήλωση, καθώς και όλους τους συντελεστές της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και μαθήτριες, που ασχολήθηκαν με σεβασμό και ευλάβεια, μέσα από το διδακτικό εγχειρίδιο για τη Γενοκτονία, για το μεγάλο αυτό ζήτημα του Ελληνισμού.

Στη, συνέχεια μίλησε ο Θ. Μαλκίδης, ο οποίος αφού επισήμανε την απουσία από την παιδεία των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων της Γενοκτονίας, καθώς και την αυτοαναίρεση της ελληνικής πολιτείας σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της για την ανάδειξή της Γενοκτονίας, τόνισε τη σημαντική αυτή παρουσίαση της Γενοκτονίας, που γίνεται από μαθητές και μαθήτριες, λέγοντας ότι η αισιοδοξία που πηγάζει από ανάλογες σοβαρές και συνεπείς προσπάθειες, δείχνει ότι το αποτέλεσμα του αγώνα αναγνώρισης θα είναι νικηφόρο.

Στον λόγος της η δασκάλα κ Αναστασία Διαμαντίδου τόνισε τα εξής: (Με τη σειρά μας οι μαθητές και οι δάσκαλοι του 2ου και 4ου Δημοτικού σχολείου σας καλως ορίζουμε στην Εθνική μας επέτειο, που αφορά την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.) Σήμερα οι μαθητές με τη δική τους ψυχή και με τα δικά τους μάτια θα μας εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις και δραστηριότητες επί του θέματος. Δούλεψαν με πολύ μεράκι για να παρουσιάσουν την εργασία τους σε όλους εσάς. 

Σ’αυτό το σημείο θα θέλαμε οι μαθητές και οι δασκάλες να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Μάρκου Κιλκλίς που με την σημαντική πρωτοβουλία-παρέμβαση στις τάξεις μας πέτυχε να μας παρακινήσει, έτσι ώστε να ασχοληθούμε με το ιστορικό κεφάλιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός τους. Η εισήγηση του Συλλόγου έγινε από τον πρόεδρο και την γραμματέα κατά το περσινό σχολικό μας έτος με επιτυχία σε κάθε τάξη ξεχωριστά.

 Ιστορικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και βίντεο ήταν αρκετά για να μας ενημερώσουν, να μας προβληματίσουν και να μας παρακινήσουν να δραστηριοποιηθούμε πάνω στο θέμα. Όλη αυτή η προσπάθεια που κατέβαλε ο Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς ευχόμαστε να μην σταματήσει εδώ αλλά να ενταχθεί η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα επίσημα στο πρόγραμμα διδασκαλίας των σχολείων. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στο νόημα αυτής της επετείου που τόσο σημασία της δίνουν οι Πόντιοι. Είναι ένας ποβληματισμός που πρέπει να απαντηθεί και την απάντηση μπορούμε να την πάρουμε από τα ακόλουθα λόγια του Τσέχου συγγραφέα Μίλαν Κούντερα: «Το πρώτο βήμα για να εξοντώσει ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.

 Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμη πιο γρήγορα.» Είναι λοιπόν ένας εύστοχος ορισμός που περιγράφει τι σημαίνει ιστορική μνήμη. Πέρα από την φυσική γενοκτονία υπάρχει και η γενοκτονία της μνήμης. Ένας λαός χωρίς μνήμη είναι ένας λαός χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον γιατί εκείνοι που ξεχνούν την ιστορία τους δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να δημιουργήσουν το μέλλον τους. 

Καθήκον μας λοιπόν είναι να διατηρήσουμε την μνήμη της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας μας και την Εθνική μας συνείδηση. Θα είμαστε ανάξιοι των προγόνων μας αν δεν παραμένουμε σταθεροί στην αξίωση για τη δικαίωση της γενοκτονίας των προγόνων μας που αποτελεί ένα απ’τα κορυφαία καθήκοντα του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε έως την τελική τους δικαίωση και η δικαίωση θα έρθει μόνο με την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Διαμαντίδου, Αγάπη Πολυμένη και Σοφία Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τους μουσικούς: Αμοιρίδης Γρηγόρης, λύρα ,Αμοιρίδης Νέστορας, τραγούδι Θεοδωρίδης Χρήστος, πλήκτρα Κιτσωνίδης Μπάμπης, νταούλι, Πιπερίδης Χάρης, λύρα, Σιγηρόπουλος Γέωργιος, νταούλι Χατζηδαυΐτίδης Νίκος, νταούλι,
παρουσίασαν τις εργασίες τους για τη Γενοκτονία (“Αφιέρωμα για τα παιδιά που χάθηκαν και δραματοποίηση του καθώς και δημιουργία ποιημάτων για τα παιδιά που βασανίσθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν και που τελικά έγιναν αγγελούδια” , “Οι μαθητές «γνωρίζουν» την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού”, “Οι μαθητές «γνωρίζουν» ποιήματα και τραγούδια του ποντιακού Ελληνισμού”, οι δε μουσικοί πλαισίωναν και στήριζαν τις θεματικές ενότητες και ολοκλήρωναν με μουσική απόκρουση της κάθε θεματικής ενότητας κ.ά), ενώ ο Πυρρίχειος από το Χορευτικό του Συλλόγου με λυράρη τον Κολεσιώτη Γρηγόρη και χοροδιδάσκαλο τον Πασχαλίδη Θεόφιλο, έκλεισε την εκδήλωση, η οποία εντυπωσίασε και άφησε σιγουριά και βεβαιότητα για ένα μείζον, όπως αυτό της Γενοκτονίας, θέμα για την ιστορική μνήμη του Ελληνικού λαού.

Ο κόσμος ήταν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης ριζωμένος στις θέσεις του. Ήταν κατι που περίμενε χρόνια τώρα ο κόσμος!

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέχρι τέλους, ο Πανοσιολογιώτατος πατήρ Επιφάνιος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κ. Κ. Εμμανουήλ, ο Αιδεσιμώτατος πατήρ Ιωάννης και πρόεδρος του Συλλόγου Ευκαρπίας, η σύμβουλος της 1ας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Αρβανίτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο πρώην βουλευτής κ. Θ. Πασσαλίδης, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς κ. Αναστάσιος Αμανατίδης, ο Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Νίκος Χατζηδαυιτίδης και που συμμετείχε ενεργά, το μελος ΔΣ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς ¨οι Αργοναύτες¨ κ. Δέσποινα Καραμπίδου, ο Πρόεδρος του συλλόγου Γερακαριού κ. Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινιάς κ. Χρήστος Ιωαννίδης.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Ειδικότερα στην εκδήλωση έλαβαν μέρος παρουσιάζοντας εργασίες οι εξής μαθητές και μαθήτριες:
Β1 2ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
(Δασκάλα Αναστασία Διαμαντίδου)
Γεώργιος Αρναουτίδης
Μαγδαληνή Βραχιόλογλου
Παντελής Δημητριάδης
Ραφαήλ Ζούρκα
Κωνσταντίνος Καλιντέρης
Άννα Καλπουρτζή
Παολίνα Λάτσε
Στυλιανός Μαγλουσίδης
Γεωργία-Κυριακή Μάντζαρη
Νικολέτα Μαρινίδου
Χριστίνα Μουρίκη
Χαράλαμπος-Ιωάννης Νάκος
Άγγελος Ντεμίρι
Μαριάννα Οικονόμου
Ορέστης Παπαδόπουλος
Ελένη Πασχάλη
Μαρία Πουλιτσανίδου
Αριστογένης Στανημερόπουλος
Κωνσταντίνος Τιρεκίδης
Αγάπη Τιρεκίδου
Αναστασία Τσουτσουλίγκα
Ιωάννης Ψαράς
Δ1 4ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
(Δασκάλα Σοφία Μιχαηλίδου)
Ελπίδα Αλερού
Ανδρέας Γκβριτισβίλι
Μαρία Δούνα
Σοφία Ιωαννίδου
Μαρία Καλαιτσίδη
Παναγιώτης Καλαντζής
Κωνσταντίνος Καλογιαννόπουλος
Ζωή Κουτσουραβή
Άντζελα Λουγκάη
Ντεσάρα Ντοκολάρι
Δήμητρα Παντελίδου
Διονύσης Παπαδόπουλος
Ηλιάννα Πατσούρη
Σοφία Πότση
Αναστασία Σηργιαννίδου
Νίκος Σπυρίδης
Σταύρος Τριανταφυλλίδης
Μαρία Τριανταφυλλίδου
Ανδρέας Χατζής

ΣΤ2 2ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
(Δασκάλα Αγάπη Πολυμένη)
Μαρία Αυγητίδου
Νικόλαος Γιαλάς
Ιωάννα Γκόγκα (παρουσιάστρια)
Λεωνίδας Δημητριάδης
Όλγα Ζηρίδου (παρουσιάστρια)
Βασίλειος Ζώγας
Δέσποινα Καντίδου (παρουσιάστρια)
Νικόλαος Καναλτσίδης
Μαρία Καραγιαννίδου (παρουσιάστρια)
Ευάγγελος-Ρούσσος Παπαδόπουλος
Ευστάθιος Παπαδόπουλος
Αδνρομάχη Παπαδοπούλου (παρουσιάστρια)
Κωνσταντίνα Σαββίδου (παρουσιάστρια)
Μαρία Τριανταφυλλίδου (παρουσιάστρια)
Παναγιώτης Φαχουρίδης
Ελευθερία-Άννα Χατζηαθανασιάδου (παρουσιάστρια)
Βασιλική Χριστοφορίδου (παρουσιάστρια)

Και οι δύο μαθήτριες Ε1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς:
Ειρήνη Ταταβέλη
Ελένη Πιπερίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.