Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Αγαθοπούλου: «Να αναλάβουν οι βουλευτές τις ευθύνες τους για να προλάβουμε τον ‘θάνατο’ της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα».

Με ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις», παρενέβη χθες η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου.
Αναφερόμενη η βουλευτής στο Άρθρο 1 του νομοσχεδίου, που το περιγράφει ως ρύθμιση που «θα παρέχει ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση και τον τόπο κατοικίας του, μέσα από ένα καθολικό, ενιαίο και αποκεντρωμένο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας», το χαρακτήρισε «ωραία λόγια»! 

Χαρακτηριστικά εξήγησε: «Η Κυβέρνηση λοιπόν μας λέει ότι με τον προϋπολογισμό για την υγεία να παραμένει καθηλωμένος στο 6% του συνεχώς μειούμενου ΑΕΠ της χώρας, τον μικρότερο προϋπολογισμό από όλες τις χώρες τις ευρωζώνης για την υγεία, θα κάνει μια μεταρρύθμιση που θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, πλούσιους και φτωχούς και μάλιστα σε κάθε άκρη της Ελλάδος!! 

Σαν να κυβερνά κάποια άλλη χώρα αυτή η Κυβέρνηση, αγνοεί τους ανθρώπους που στοιβάζονται σε ράντζα στα νοσοκομεία, αγνοεί τις ελλείψεις γιατρών, αγνοεί ότι οι ασθενείς κουβαλάνε από το σπίτι τους γάζες, φάρμακα, επιδέσμους και άλλο υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία, αγνοεί τις ατελείωτες ουρές καρκινοπαθών για χημειοθεραπείες, αγνοεί τις ελλείψεις φαρμάκων, αγνοεί και τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία για να λάβουν υπηρεσίες υγείας, αφού το κράτος τους έχει απαξιώσει ολοκληρωτικά».

Συνεχίζοντας η Ειρήνη Αγαθοπούλου, επανέλαβε την εκτίμηση ότι «το νομοσχέδιο είναι μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, μανδύας για περεταίρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού για την υγεία, μανδύας για χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις, όπως επιτάσσει η τρόικα. 

Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον χώρο της υγείας όσο ασκείται υγειονομική πολιτική με δημοσιονομικούς όρους και όχι με κοινωνικά κριτήρια». Αναφερόμενη στην ηγεσία του Υπ. Υγείας επισήμανε: «Δεν μπορείτε, σε περιόδους τόσο έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με την ανεργία να αγγίζει το 30%, με τους ανασφάλιστους να πλησιάζουν τα 3εκ., με τους μισθούς να έχουν πέσει κατακόρυφα και με το ¼ των νοικοκυριών να ζει στα όρια της φτώχειας να εξακολουθείτε να κινείστε σε μια πολιτική μειούμενων δημόσιων υγειονομικών παροχών, να εφαρμόζετε κλειστούς προϋπολογισμούς με ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών και αυστηρά πλαφόν συνταγογράφησης. 

Γιατί οι κλειστοί προϋπολογισμοί σημαίνουν σταθερές δημόσιες δαπάνες, δηλαδή το κράτος, όπως δήλωσε ο κ. Υπουργός στην επιτροπή, δε θα ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς στόχους που του έχει θέσει η τρόικα. Αλλά τεχνηέντως δεν ανέφερε τι θα γίνει με την ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή με αυτό που θα πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, όταν δε συμπεριλαμβάνεται στο κλειστό πακέτο παροχών του ΕΟΠΥΥ».

Υπενθύμισε δε, ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει δώσει πρακτικά δείγματα γραφής για το που οδηγεί την δημόσια υγεία: «Κλείνει νοσοκομεία, τώρα θα κλείσει και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), και αναγκάζει τον κόσμο να διανύει δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθεί. 

Επιπλέον αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν 5ευρα για να εξεταστούν στα νοσοκομεία, 1 ευρώ για κάθε εκτέλεση συνταγής φαρμάκου, καθώς και να πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά στα φάρμακα μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Με συνέπεια, ΜΟΝΟ η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακά του να έχει αυξηθεί από 10% περίπου που ήταν το 2009 σε 28% σήμερα»!

Στηλιτεύοντας τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη σε «κάποιους που βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση» ή «εξυπηρετούν συμφέροντα», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική στην Υγεία «ανοίγει την πόρτα στο ιδιωτικό κεφάλαιο που καιροφυλαχτεί». 

Απευθυνόμενη δε στον Υπουργό ρώτησε: «Ποιους εννοείτε όταν μιλάτε για συμφέροντα; Τους ασθενείς ή τους γιατρούς; Θα έπρεπε να ντρέπεστε να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο για ανθρώπους που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας και με πενιχρούς μισθούς»! Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Το κακό όμως για εσάς είναι ότι όλη η κοινωνία έχει καταλάβει πλέον και τους σχεδιασμούς σας αλλά και ποιους εξυπηρετείτε. 

Και βρίσκεται όλη απέναντί σας. Έψαξα να βρω ένα δημοσίευμα στον Τύπο που να πλέκει το εγκώμιο αυτής της μεταρρύθμισης, που να συγχαίρει τον Υπουργό για αυτή του την πρωτοβουλία και δε βρήκα ούτε ένα!! Ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, τον οποίον φέρατε και στην επιτροπή για να σας υπερασπιστεί, ήταν επιφυλακτικός και το μόνο που είπε ήταν ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας προφανώς και χρήζει βελτίωσης - αυτό το λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα και κάθε λογικός άνθρωπος. 

Αλλά δήλωσε ότι είναι απαραίτητο ένα μεταβατικό στάδιο και έθεσε ερωτήματα, για το εάν με αυτό το νομοσχέδιο όντως θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ερωτήματα ίδια με αυτά που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ: Εάν η πρόσβαση των ασθενών θα είναι ευκολότερη ή δυσκολότερη. Εάν θα πληρώνουν οι πολίτες περισσότερα ή λιγότερα. Εάν το νομοσχέδιο αυτό θέτει ως προτεραιότητα τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και μετά τους θεσμούς που τις προσφέρουν» και άλλα παρόμοια.

Κλείνοντας την ομιλία της η Ειρήνη Αγαθοπούλου, κάλεσε τον Υπουργό να μην στέκεται στην φράση του απεσταλμένου του ΠΟΥ, ότι «δεν μπορεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα να γίνει χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα», καταθέτοντας ταυτόχρονα στα πρακτικά μια σειρά δημοσιευμάτων που προαναγγέλλουν το ακριβώς αντίθετο και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε θα συμφωνήσω μαζί του, θα πω απλά ότι δε σας ξέρει καλά ο εκπρόσωπος του παγκόσμιου οργανισμού». 

Τέλος, αιτιολογώντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία, κάλεσε «όλους τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να προλάβουμε τον ‘θάνατο’ της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.