Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Χαρακόπουλος: "Αδικαιολόγητες και περίεργες οι αυξήσεις στο γάλα"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας την ημερίδα για τη «Νεανική Επιχειρηματικότητα – Ευκαιρίες μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica 2014, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η φετινή Agrotica είναι από τις πλέον πετυχημένες, γεγονός που επιβεβαιώνουν όχι μόνο ο αυξημένος αριθμός εκθετών, αλλά, κυρίως, ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, που δείχνει και το ενδιαφέρον του κόσμου για την πρωτογενή παραγωγή. Πολλοί είναι σήμερα εκείνοι που βλέπουν στη γεωργία και την κτηνοτροφία ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης.

Η γεωργία μας χρειάζεται νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες. Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ επισημάναμε τους κινδύνους από την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και στηρίξαμε έμπρακτα την προσπάθεια ηλικιακής ανανέωσης. Στην κατεύθυνση αυτή ζητήσαμε την προκήρυξη προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών, που σήμερα υλοποιείται με συνολικό προϋπολογισμό 140 εκατομμύρια ευρώ, με “πριμ” έως 20 χιλιάδες ευρώ σε 8 χιλιάδες νέους. Ήδη, το ενδιαφέρον ένταξης νέων στο πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλο».

Αναφερόμενος σε επίκαιρα ζητήματα αγροτικού ενδιαφέροντος ο κ. Χαρακόπουλος ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του ενάντια στην πρόταση του ΟΟΣΑ για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την άποψή του ότι η αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών είναι σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα διευκρινίσεις για το νέο καθεστώς των βιβλίων, κυρίως όσον αφορά στα όρια υπαγωγής σε αυτό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, στο περιθώριο της ημερίδας, κλήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες του προέδρου του «ΘΕΣγάλα» κ. Θανάση Βακάλη, που από το βήμα της εκδήλωσης αναρωτήθηκε: «Αλήθεια δεν είναι περίεργο που το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανατιμήσεις στην τιμή του φρέσκου γάλακτος; Μήπως σημαίνει ότι οι όποιες μελλοντικές μειώσεις θα επαναφέρουν τις τιμές στα σημερινά επίπεδα;».

Ο κ. Χαρακόπουλος απήντησε: «πράγματι παρατηρούνται, όπως και τα ΜΜΕ αναμεταδίδουν, περίεργες αυξήσεις στο γάλα που δεν δικαιολογούνται και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με ανατιμήσεις στις τιμές παραγωγού. Το ερώτημα είναι εύλογο, ιδιαίτερα τη στιγμή που γίνεται αυτή η συζήτηση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Θεωρώ, επίσης, ότι δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τις υπόλοιπες καταγγελίες που διατυπώθηκαν στην ημερίδα: τα πιστωτικά τιμολόγια των σούπερ μάρκετ, ζητήματα που αφορούν στην παραπλάνηση του καταναλωτή, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

Τέλος, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω την αντίθεση παραγωγών, όπως διατυπώθηκε και από το βήμα της ημερίδας, αλλά και συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, εκπρόσωποι των οποίων επικοινώνησαν μαζί μου, στην πρόταση για θέσπιση γάλακτος 2-3 ημερών. Την πρόταση αυτή τη θεωρούν καταστροφική, καθώς θα καταστήσει αδύνατη τη διάθεση φρέσκου γάλακτος σε όλη την επικράτεια. Πιστεύω ότι οι αντιρρήσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.