Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

5η Οκτωβρίου 2013:Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Του Γιώργου Ξενέλη*
Έβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.
Μ. Αναγνωστάκης

Η 5η Οκτωβρίου σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας έχει καθιερωθεί να είναι αφιερωμένη ημέρα στη συνεισφορά του εκπαιδευτικού στην παιδεία και την κοινωνία.
Φέτος, η 5η Οκτωβρίου ως εργαζόμενους και ως εκπαιδευτικούς μας βρίσκει να βιώνουμε μια σειρά δεινά λόγω των καταστροφικών συνεπειών της εφαρμογής αλλεπάλληλων μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και μεσοπρόθεσμων αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Για πρώτη φορά όμως είμαστε αντιμέτωποι με το καθεστώς της διαθεσιμότητας - απόλυσης που μαζικά προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση και σε άλλους χώρους εργασίας. Συνολικά 2.122 συνάδελφοί μας το πρώτο κουδούνι δεν τους βρήκε στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά στα σπίτια τους. Είναι τα πρώτα θύματα και θα ακολουθήσουν και άλλα, αν δε καταφέρουμε να ανακόψουμε τη ραγδαία αποδόμηση της δημόσιας παιδείας που προωθούν.

Καλούμαστε λοιπόν να τιμήσουμε τον εκπαιδευτικό όπως του αξίζει. Να τον τιμήσουμε για τη μεγάλη του συνεισφορά στους λαϊκούς αγώνες και του αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος για μια αναβαθμισμένη και ποιοτική παιδεία για όλα τα παιδιά, όπως σηματοδοτήθηκε από παλιότερα για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας, της αύξησης των δαπανών στο 15% του προϋπολογισμού, καθώς και με τους νεότερους μεγάλους και μικρότερους απεργιακούς αγώνες, όπως του 1988, του 1997, κ.α. για μια καλύτερη παιδεία. Να τιμήσουμε τον εκπαιδευτικό για την κοινωνική συνεισφορά του μέσα και έξω από τα σχολεία. Να τιμήσουμε τον εκπαιδευτικό για την ανεξάντλητη και καθημερινή προσφορά του προς τους μαθητές.

*Ο Γιώργος Ξενέλης είναι πρόεδρος της ΕΛΜΕ νομού Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.