Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση με τίτλο «Το ’40 έτσι πολεμήσαμε»

Μνήμες της ένδοξης νεότερης ελληνικής ιστορίας «ξύπνησαν» σήμερα (Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013) στο Διοικητήριο, όπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας, εγκαινίασε την έκθεση που φιλοξενείται στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο: «Το ’40 έτσι πολεμήσαμε».
Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με αφορμή την αυριανή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, εξήγησε ότι η έκθεση κειμηλίων και ιστορικών τεκμηρίων επιχειρεί να αποδώσει τον ελάχιστο φόρο τιμής σε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων που όρθωσε το ανάστημα της, λέγοντας ένα βροντερό «όχι» στο φασισμό και σε εκείνες τις δυνάμεις που «έσπειραν» το φόβο και το θάνατο στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

«Εβδομήντα τρία χρόνια μετά το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940» ανέφερε στην αρχή του χαιρετισμού του ο ΥΜΑΘ, «εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για εκείνη τη λαμπρή στιγμή της ιστορίας μας. Τιμούμε την αυτοθυσία, την αυταπάρνηση και την πίστη του Έθνους μας στην ελευθερία. Με ταπεινότητα, σεβασμό, προσήλωση στις αρχές και στις αξίες της πατρίδας μας, προασπίζουμε την εθνική μας μνήμη και στέλνουμε σε κάθε γωνιά της Ευρώπης το ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωρά προς τα εμπρός».

Επικαιροποιώντας το μήνυμα της εθνικής μας επετείου, ο Υπουργός σημείωσε με έμφαση ότι οι σύγχρονοι Έλληνες, ως απόγονοι ένδοξων προγόνων και πιστοί στο ιστορικό καθήκον, λέμε ένα ακόμη «όχι» στο νεοναζισμό και στους νεοκήρυκες του μίσους και της διχόνοιας.

«Λέμε “οχι” σε εκείνους που προπηλακίζουν και υβρίζουν τη Δημοκρατία. Λέμε “όχι” στους νοσταλγούς του σκοταδισμού και στους οπαδούς της βίας. Λέμε “οχι” στην Ελλάδα της κατάθλιψης και της μιζέριας, λέμε “οχι” στην απαξίωση του έθνους μας και το λέμε όλοι μαζί, όπως τότε».

Τούτη η χώρα, συνέχισε ο κ. Καράογλου, «πολέμησε για αρχές, αξίες και ιδανικά. Πολέμησε, μάτωσε, υπέφερε, θυσιάστηκε φωνάζοντας περήφανα χαίρε, ω, χαίρε λευτεριά. Δίδαξε στον κόσμο τι σημαίνει ψυχή, λεβεντιά, ανδρεία και αυταπάρνηση. Έδωσε έναν άνισο αγώνα κρατώντας την ελπίδα ζωντανή σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύοντας πως όταν κανείς αγωνίζεται και υπερασπίζεται το δίκιο, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του στο τέλος νικά. Δικαιωματικά, η πατρίδα μας αξίζει να γίνει και πάλι αυτό που της αρμόζει».

Αναφερόμενος στα εκθέματα που παραχωρήθηκαν από μουσεία και συλλέκτες, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης επισήμανε ότι αφενός δείχνουν τη δύναμη του χθες και αφετέρου ακτινοβολούν την ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα.

«Οι Έλληνες δεν υποτασσόμαστε στη μοιρολατρία. Δεν το κάναμε ποτέ στην ένδοξη ιστορία μας. Θα αντισταθούμε και τώρα και θα νικήσουμε. Όλοι μαζί, όπως τότε» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρο Καράογλου, ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον επιμελητή της, Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειο Νικόλτσιο.

Μετά τη ξενάγηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Πέρα από τη συγκίνηση είναι μια θύμηση σε ένα ιστορικό γεγονός που ξεπερνά τον άνθρωπο. Όταν μιλάμε για ηρωισμό, αυτό το μουσείο αναδεικνύει εκείνες τις στιγμές και τα μηνύματά του είναι εξαιρετικά σύγχρονα. Αυτό είναι που με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση, γιατί έτσι τοποθετώ στο μυαλό μου τη μάχη που δίνει ο Ελληνικός λαός με τις δύσκολες μάχες που έδωσε στο παρελθόν και ήταν νικηφόρες».

Στην έκθεση παρουσιάζεται όλη η ιστορία του έπους του 1940-41 μέσα από κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μοναδικά κειμήλια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα προκειμένου να μεταφέρουν στους επισκέπτες το «άρωμα» και το πνεύμα των ηρωικών μαχητών της Αλβανίας, των οχυρών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και της ηρωικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι η στολή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, προσωπικά αντικείμενα της τραγουδίστριας της νίκης Σοφίας Βέμπο, πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, του Κενάν Μεσαρέ, αλλά και λιθογραφίες εποχής.

Ακόμη το κοινό μπορεί να δει από κοντά προσωπικά κειμήλια και αντικείμενα επώνυμων και ανώνυμων πρωταγωνιστών του 1940-41, τα οποία μας μεταφέρουν νοερά στην ηρωική εκείνη εποχή.

H έκθεση, επιμελητές της οποίας είναι ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος Νικόλτσιος, θα παραμείνει στο ΥΜΑΘ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 και θα λειτουργεί καθημερινά:

- Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-16.00

-Σάββατο και Κυριακή: 09.00-14.00.

Για ομαδικές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου στα εξής τηλέφωνα:

-Ηλίας Ιωσηφίδης (προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ) 2310 379168

-Νίκος Λιαδάκης 2310 379332

-Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου 2310 379347

-Σοφία Αποστολίδου 2310 379151

-Δήμητρα Παναγιωτίδου 2310 379332




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.