Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Επισκόπηση Γερμανικού τύπου: Το δράμα των Ελλήνων

Οι απολύσεις στο δημόσιο, η επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και η αποχώρηση του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού Γιούνκερ εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, στα θέματα της επισκόπησης.
Για τις απολύσεις στο δημόσιο η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Εάν σκεφθεί κανείς ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους, ενώ στο δημόσιο τομέα ούτε ένας, ο αριθμός των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το 2014, είναι σχετικά μικρός. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να απαιτούν, δεδομένης της κρίσης στη χώρα, ότι οι οι θέσεις τους θα είναι για πάντα εγγυημένες. Είναι όμως σωστό ότι κάθε απόλυση καταστρέφει τα σχέδια μιας ζωής και φέρνει μια οικογένεια σε κατάσταση ανάγκης. Αυτό είναι το δράμα των Ελλήνων».

Η εφημερίδα Die Welt επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή της ανάπτυξης του ελληνικού δημόσιου τομέα και έχει τίτλο «Ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας διογκώνεται εδώ και 178 χρόνια». Η εφημερίδα σημειώνει: «Εδώ και 178 χρόνια οι θέσεις στο δημόσιο θεωρούνται ένα παχυλό ‘επίδομα’, το οποίο όμως οδήγησε τα 10,8 εκατομμύρια Ελλήνων του σήμερα να τρέφουν 700.000 ανθρώπους που τους διοικούν. Αν και η λέξη ‘διοικώ’ δεν είναι οπωσδήποτε η σωστή λέξη».

Η είδηση για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης φιλοξενείται σχεδόν στο σύνολο του γερμανόφωνου τύπου. «Η Ελλάδα έχει μια νέα κρατική τηλεόραση» έχει τίτλο η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η ελληνική κρατική τηλεόραση εκπέμπει και πάλι» είναι ο τίτλος τόσο τηςZeit όσο και του Spiegel, το οποίο επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων γράφει: «Σχεδόν ένα μήνα διήρκεσε το διάλειμμα: τώρα η κρατική τηλεόραση με νέο όνομα αρχίζει και πάλι το πρόγραμμά της. Η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση εξέπεμψε στην πρεμιέρα της μια ασπρόμαυρη κωμωδία. Οι πρώην συνεργάτες είναι αγανακτισμένοι».

Ο Γιούνκερ θα επανεκλεγεί...Την παραίτηση του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολιάζει ηNeue Zürcher Zeitung: «Ο Γιούνκερ υποτίμησε προφανώς τη δράση των μυστικών υπηρεσιών. Εάν είχε τολμήσει να επιφέρει βαθιές τομές στην εν λόγω υπηρεσία, τώρα δεν θα είχε να αντιμετωπίσει αυτές τις βαριές κατηγορίες. Ο Γιούνκερ έχει πάντως εμπειρία στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Ήταν σε δύσκολους καιρούς πρόεδρος του Eurogroup, ένα είδος πυροσβέστη στην ευρωζώνη. Με την έξυπνη κίνηση να προλάβει μια πρόταση μομφής του κοινοβουλίου και να προτείνει τη διάλυση, έχει πραγματικές πιθανότητες σε λίγους μήνες να επανεκλεγεί. Παρά το σκάνδαλο, ο λαός φαίνεται να τον στηρίζει».

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.