Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Δράσεις του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς στο πλαίσιο του Δικτύου «Μαθαίνω τα δάση»

Τρεις δραστηριότητες για το θεματικό δίκτυο ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ πραγματοποίησαν τάξεις του σχολείου μας την εβδομάδα που πέρασε. 

ΑΝΩ ΣΟΥΡΜΕΝΑ ΜΟΥΡΙΩΝ – ΚΑΒΑΛΑΡΙ
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ1 και Γ2 τμημάτων του σχολείου μας πραγματοποίησαν προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή Άνω Σούρμενα Μουριών, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους Χρα Ιωάννη, Παυλίδου Νίκη, Πλουμή Απόστολο και τον γεωπόνο και μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Κιλκίς, κ. Κομπατσιάρη Αντώνιο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των παιδιών με το Δάσος, στα πλαίσια του προγράμματος "Μαθαίνω για τα Δάση". 

Οι μικροί μαθητές περπάτησαν μέσα στο δάσος και με τις οδηγίες των συνοδών τους έκαναν διάφορες δραστηριότητες:

· Παρατήρηση και καταγραφή ειδών δένδρων, φυτών, ζώων, εντόμων

· Συλλογή ήχων

· Μετρήσεις πάχους και ύψους δένδρων

· Αποτυπώματα κορμών δέντρων

· Συλλογή φύλλων και κουκουναριών

· Ζωγραφιές...

Ακόμη, κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος Μουριών, αφού μας ενημέρωσε για τους κινδύνους του δάσους από τις πυρκαγιές και τα μέτρα προστασίας του, έκανε επίδειξη χρήσης πυροσβεστικών μέσων και μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια στους μαθητές.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΩΝ ΒΟΛΒΗΣ – ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
 
Στα πλαίσια του προγράμματος των Eco schools και της ΕΕΠΦ, οι Στ1, ΣΤ2 και Δ2 τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας, την Τετάρτη 24-4-2013.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το χωριό Αγ. Βασίλειος στη λίμνη Κορώνεια. Η πρώτη μας στάση ήταν σε έναν βυζαντινό πύργο που χρησιμοποιήθηκε τα παλιά χρόνια σαν αποθήκη, στις όχθες της Κορώνειας. 

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στη Ν. Απολλωνία, όπου ξεναγηθήκαμε στα ιαματικά λουτρά και παρατηρήσαμε πουλιά στις όχθες της λίμνης Βόλβης. Στο ίδιο χωριό βρίσκονται τα γραφεία του Φορέα και μας ξενάγησαν στον εκθεσιακό τους χώρο.

Ο τελευταίος σταθμός αυτής της τόσο περιεκτικής εκδρομής, ήταν στα υπεραιωνόβια πλατάνια στην περιοχή Σχολαρίου, όπου είδαμε και το βήμα όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Τα δυο υπεραιωνόβια πλατάνια (400 και 800 ετών !!) είναι σε προστατευόμενη περιοχή κι αποτελούν κατοικία και τόπο αναπαραγωγής του μαύρου ερωδιού. Δεν επιτρέπεται να προσεγγίζει κανείς πολύ τα δέντρα αυτά κι έτσι κάναμε την παρατήρησή μας από μακριά, με τηλεσκόπιο. 
Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κατερίνα Μπόσκου, Θεόδωρος Γιαννακός, Μιχάλης Μηλιόγλου και η υπεύθυνη του προγράμματος Αφροδίτη Ντίνου. Οι ξεναγοί μας κα Γεωργία και κος Στέργιος ήταν εξαιρετικοί, αλλά κι η αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους ενθουσίασε διότι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, έκαναν πολλές ερωτήσεις και είχαν άψογη συμπεριφορά!




ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 

Κοινή περιβαλλοντική δράση οργάνωσαν η καθηγήτρια Φ. Α. του σχολείου μας Αφροδίτη Ντίνου και η διευθύντρια του νηπιαγωγείου Μανδρών κα Άννα Μανομενίδου. Μια συνάντηση γνωριμίας στο σεμινάριο για το Δάσος του ΚΠΕ Νάουσας τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών, γέννησε την ιδέα μιας κοινής δράσης συνεργασίας. 

Έτσι τα παιδιά της ΣΤ1 και τα νήπια από τις Μάνδρες συναντήθηκαν στο σχολείο μας την Πέμπτη 25 Απριλίου. Οι μικροί μαθητές ξεναγήθηκαν στο δημοτικό, έκαναν ερωτήσεις για το πρόγραμμά του και κάθισαν για λίγο στα θρανία να δουν πώς περίπου θα είναι η μετάβαση στο μεγαλύτερο σχολείο. 

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο πάρκο του Ζωοπάζαρου όπου οι δυο εκπαιδευτικοί είχαμε ετοιμάσει κάποιες δράσεις. Μικροί και μεγάλοι μαθητές έγιναν μια ομάδα κι έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας, τραγούδησαν για το Δάσος και τα νήπια μας είπαν, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, μια ηχοϊστορία που είχαν ετοιμάσει για μας.

Η τελευταία μας δραστηριότητα ήταν σε μικτές ομάδες, μικρών και μεγάλων παιδιών κι είχε τίτλο "Φτιάξε το δέντρο σου". Η συνεργασία κύλησε πολύ δημιουργικά κι οι κατασκευές ήταν με συνδυασμούς φυσικών υλικών, κολλάζ και ζωγραφικής κι όλες υπέροχες! Ήταν μια πολύ όμορφη και ξεχωριστή εμπειρία κι υποσχεθήκαμε να πάμε κι εμείς, σύντομα, μια επίσκεψη στο δικό τους σχολείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.