Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η Χλωρίδα του νομού Κιλκίς

Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης
Γεωπόνος
Με τον όρο Χλωρίδα ορίζουμε το σύνολο των φυτικών ειδών που αναπτύσσονται σε μια γεωγραφική περιοχή.
Μετά από συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε φυτικό είδος προσδιορίζεται από δύο λέξης με λατινικούς χαρακτήρες και συνήθως ελληνική προέλευση.
Η πρώτη αναφέρεται στο γένος (κάτι σαν επώνυμο) και η δεύτερη αναφέρεται στο είδος (κάτι σαν το όνομα). 
Ας πάρουμε σαν παράδειγμα το είδος Mentha spicata γνωστό και ως Δυόσμο.




και το είδος Mentha pulengium γνωστό και ως φλισκούνι.
 




Και τα δύο είδη καταγράφονται στην αυτοφυή χλωρίδα του Κιλκίς. Και τα δύο ανήκουν στο γένος της μέντας (Mentha) που πήρε την ονομασία της από το όρος Μίνθη στην Πελοπόννησο αλλά τα υπόλοιπα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά διαφέρουν. Γι αυτό και κατατάσσονται σε διαφορετικά είδη. Μαζί με τις παραπάνω μέντες υπάρχουν και άλλες αυτοφυείς μέντες στην περιοχή του Κιλκίς, τις οποίες και θα γνωρίσουμε αργότερα.

Η επιστημονικές ονομασίες των φυτών συχνά προέρχονται από την Ελληνική γλώσσα .Όχι τυχαία αφού πατέρας της βοτανικής ταξινόμησης ήταν ο Θεόφραστος από την Έρεσο της Λέσβου. Ένα μεγάλο μέρος λοιπόν των γνώσεων που χρησιμοποιεί σήμερα η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο, έχει χαριστεί αφιλοκερδώς και χωρίς να επιβάλουμε μνημόνια και τόκους από τον Ελληνικό πολιτισμό.


Στην Ελληνική χλωρίδα μέχρι σήμερα καταγράφονται πάνω από 6.500 είδη. Σε χώρες με πολλαπλάσια έκταση όπως η Γερμανία ο αριθμός των ειδών είναι πολύ μικρότερος. Ακόμη και η Τουρκία που θεωρείται από τις πλουσιότερες σε αριθμό ειδών χώρες η αναλογία των φυτών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι μικρότερη από αυτή της Ελληνικής επικράτειας.

Στην περιοχή του Κιλκίς δεν υπάρχει ακριβής συνολικός αριθμός των αυτοφυών ειδών. Από διάφορες έρευνες και διατριβές που έχουν γίνει στις περιοχές του Πάικου των Κρουσσών και του Μπέλλες έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500 είδη. Πολλά από αυτά είναι ενδημικά, της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Ελλάδας αλλά και στενά ενδημικά, δηλαδή εμφανίζονται μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσονται μόνο εδώ και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η χλωρίδα και η βλάστηση του Όρους Παϊκου των Αθανασιάδη και Δρόσου , ο Οικοτουριστικός οδηγός για το Μαυροβούνι των Κρουσίων του Δημήτριου Μπαμπαλώνα (Α.Ν.ΚΙ) και η διδακτορική διατριβή του δασολόγου Γεωργίου Π. Φωτιάδη για τις δασικές φυτοκοινωνιολογικές μονάδες του Μπέλλες και των Κρουσίων είναι κάποιες από τις εργασίες που καταγράφουν την χλωρίδα του Κιλκίς.


Κάποια από τα φυτικά είδη της περιοχής μας θα παρουσιαστούν από την στήλη αυτή. Η παρουσιάσεις θα αφορούν φυτά τα οποία βρίσκονται σε ανθοφορία την συγκεκριμένη περίοδο της παρουσίασης. Θα ακολουθούν και πληροφορίες για τις φαρμακευτικές αλλά και άλλες χρήσεις των φυτών.

Θα γνωρίσουμε εντυπωσιακές ορχιδέες και πληθώρα αρωματικών φυτών, τουλίπες και πολλά ανθοκομικά αλλά και φαρμακευτικά φυτά πολλά από τα οποία σήμερα συμμετέχουν σε συνταγές των φαρμακοβιομηχανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.