Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» οργάνωσε και υλοποίησε στο διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2012 τις εξής δράσεις. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για γνωριμία και συνεργασία πραγματοποιήθηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Κιλκίς. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρχικά υλοποιήθηκε τον Οκτώβριο βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διάρκειας τριών ωρών, με θέμα «Εκπαίδευση ομότιμων στην πρόληψη των εξαρτήσεων (ουσίες και διαδίκτυο)». Στόχος του εργαστηρίου ήταν η εκπαίδευση στη φιλοσοφία του παραπάνω προγράμματος και η εφαρμογή του σε προγράμματα αγωγής υγείας εντός του σχολικού πλαισίου, αξιοποιώντας την συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών και την ανάληψη πρωτοβουλιών των μαθητών.
Από το εργαστήριο προέκυψε η ανάληψη υλοποίησης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Ευρωπού, με θέμα την εξάρτηση από το διαδίκτυο, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Στις 19 και 22 Νοεμβρίου υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με θέμα «Ο εκπαιδευτικός: εαυτός- ρόλος». Στόχος του εργαστηρίου ήταν ο εκπαιδευτικός μέσα από μια βιωματική διεργασία να ανακαλύψει και να εξοικειωθεί με πτυχές του εαυτού του, οι οποίες πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση με το ρόλο του, διευκολύνοντας έτσι το εκπαιδευτικό του έργο.
Επίσης, το Κ.Π. συμμετέχει με βιωματικά εργαστήρια στο επιμορφωτικό σεμινάριο 44 ωρών με θέμα: «Τεχνικές που προάγουν την αρμονική συνεργασία μέσα στο σχολείο», που οργάνωσε και υλοποιεί για το τρέχον σχολικό έτος η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και για το 2012 ολοκληρώθηκε το καινούριο βιωματικό σεμινάριο εκπαίδευσης για ενήλικους υποστηρικτές με τίτλο «Κάθε συμμετοχή έχει αξία…Γίνε εθελοντής στην πρόληψη».
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε προσωπικές/κοινωνικές δεξιότητες και σε θέματα εθελοντισμού και πρόληψης των εξαρτήσεων, με απώτερο στόχο τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο Υποστηρικτών ΝΗΡΕΑ (ομάδα εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης). Το σεμινάριο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο μέσα σε 8 δίωρες συναντήσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται η ομάδα των ενηλίκων που επεξεργάζεται τα καταστροφικά συναισθήματα. Ολοκληρώθηκε επίσης και ο α’ κύκλος συναντήσεων της ομάδας εφήβων στο Κιλκίς, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, μέσα σε 6 συναντήσεις διάρκειας μιάμισης ώρας.
Στην ομάδα συμμετείχαν σταθερά 9 έφηβοι ηλικίας 14-17 χρονών και τα θέματα που επέλεξε να επεξεργαστεί η ομάδα αφορούσαν στους ρόλους που αναλαμβάνουμε στη ζωή, στην ηθική και στις αξίες, στις σχέσεις με τους γονείς, στις επιλογές και στις εξαρτήσεις. Παράλληλα, ο «ΝΗΡΕΑΣ» στην προσπάθειά του να ανταποκρίνεται σε αιτήματα που προέρχονται τόσο από την σχολική όσο και από την ευρύτερη κοινότητα, πραγματοποίησε με επιτυχία βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα: «Νιώθω, νοιάζομαι, γελώ… στη ζωή μου προχωρώ» σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη “Δημήτριος Ε. Οικονόμου” Αξιούπολης.
Στο εργαστήρι συμμετείχαν συνολικά 16 παιδιά ηλικίας 6-8 χρονών. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κιλκίς, με θέμα: «Διαφορετικότητα και συγκρούσεις» και στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς με θέμα: «Πρόληψη του εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών».
Σε ανταπόκριση αιτήματος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς ξεκίνησε βιωματικό εργαστήρι για γονείς με θέμα: «Επικοινωνία στην οικογένεια». Τέλος, το Δίκτυο Υποστηρικτών ΝΗΡΕΑ συμμετέχει στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κατασκευών χριστουγεννιάτικων στολιδιών και αφήγησης παραμυθιών την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, στη Βιβλιοθήκη του Κιλκίς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.