Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Κιλκίς 2039 μ.Χ. (Πέμπτο μέρος)

Γράφει ο Πάνος Μαύρος
Παναγία μου. Σε τι πόλη ζω; Είναι δυνατόν να είναι όλα τόσο υπέροχα; Μήπως ονειρεύομαι; Μήπως ξυπνήσω και ξαναζήσω τον σημερινό εφιάλτη της πραγματικότητας; Ας απολαύσω το όνειρό μου κι αν ξυπνήσω, χαλάλι. Επιστροφή στο όνειρο λοιπόν. Στην πόλη μου η ανεργία είναι μηδενική. Πως έγινε αυτό; Μα με δύο τρομερές, γενναίες κινήσεις από το Δήμο και την Νομαρχία το 2028 μ.Χ.
Η πρώτη ήταν η κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα στον κάμπο μεταξύ Πεδινού – Καμπάνης και Μαντρών. Τα πλεονεκτήματα της επιλογής του χώρου ήταν πολλά (κομβικό σημείο, χωρίς ομίχλες, φτηνή γη, αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία από Δήμο και Νομαρχία για να πάρουμε το έργο). Αλλά το σημείο «κλειδί» για την τελική υπογραφή της επιλογής του χώρου (η άλλη επιλογή ήταν ο κάμπος της Χαλάστρας) δόθηκε από τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης της χώρας μας, τον κ. Οδυσσέα Τσενάι. Μου είπαν ότι για κάτι λίγα χρόνια έζησε κι εδώ αλλά μετά διέπρεψε στην Αμερική. Άκουσα ότι έζησε μαρτυρικά στην Ν. Μηχανιώνα.

 Για να τους την «σπάσει» τους Μηχανιώτες λοιπόν, για όλα όσα έζησε, έκλεισε το παλιό αεροδρόμιο στην Μίκρα και το μετέφερε στο Κιλκίς. Βέβαια οι κάτοικοι της Μηχανιώνας και οι γύρω Δήμοι, από την Μίκρα φώναζαν εναντίον του αεροδρομίου. Τώρα που έφυγε για Κιλκίς πάλι φωνάζουν…. Ας πρόσεχαν. Εμείς οι Κιλκισιώτες οι πιο πολλοί δουλεύουμε στο αεροδρόμιο. Άσε που κονομήσαμε από τις απαλλοτριώσεις των χωραφιών. Ένα προβληματάκι, (λύθηκε γρήγορα) αφορούσε την ύπαρξη του εθνικού δρόμου Κιλκίς – Θεσσαλονίκης και ειδικά από διασταύρωση Μαυρονερίου μέχρι την Ν. Σάντα. Αυτός ο δρόμος περνούσε μέσα από αεροδρόμιο.

 Άκουσα πως το 2005 μ.Χ. ξεκίνησαν να τον φτιάχνουν αλλά ακόμα και σήμερα βλέπω κάποια αρχαία – σκουριασμένα φορτηγά και γκρέιτερ ακινητοποιημένα. Ο δρόμος αυτός δεν χρησιμοποιείται πλέον γιατί όλοι οι Κιλκισιώτες από το 2005 μέχρι το 2028 μ.Χ. κατέληξαν ψυχοπαθείς με τα νεύρα τσατάλια λόγω του μαρτυρίου της διέλευσης αυτών των εφιαλτικών 15 χιλιομέτρων. Οι αμορτισεράδες, οι ψυχίατροι και οι εταιρίες ηρεμιστικών έγιναν πάμπλουτοι αυτά τα χρόνια. Έτσι όλοι πάμε τώρα Θεσσαλονίκη με τον υπέροχο προαστιακό. 

Κι έτσι όλοι ηρέμησαν και εμείς, και οι υπεύθυνοι από την γκρίνια μας. Η δεύτερη τολμηρή κίνηση που έκανε ο Δήμος ήταν το 2019 μ.Χ. να προσελκύσει επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο για τη δημιουργία μιας αντιγραφής της DISNEYLAND την λεγόμενη GREEK MEMORY LAND. Φτιάχτηκε κοντά στην Κρηστώνη με παροχή της γης δωρεάν από το Δήμο. Σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο και τον προαστιακό που είναι δίπλα γίνεται το «έλα να δεις». Από Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Σόφια – Κορυτσά και τις γύρω πόλεις έρχεται ο κόσμος σχεδόν αυθημερόν. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα με σουβενίρ, όλα σκίζουν. Η θεματολογία όλου του πάρκου ψυχαγωγίας είναι από την Ελλάδα του χθες (αρχαία) μέχρι την Ελλάδα του σήμερα. 

Είναι τόσες πολλές οι θέσεις εργασίας που έρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να δουλέψουν. Άκουσα πως στις αρχές του 21ου αιώνα όταν κάποιοι δειλά εξέφραζαν κάποιες ιδέες για την αποτελμάτωση της τότε κατάστασης, τους είχαν πάρει με τα γιαούρτια. Βέβαια κανείς δεν τολμούσε να κάνει το «άλμα» για την υπέρβαση από την μιζέρια. Γκρίνια, κριτική αλλά έργο μηδέν. Αυτό τον καιρό είμαι λίγο στενοχωρημένος. Η αγαπημένη μου ομάδα ο SIEMENS ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ έχασε προχθές για το Τσάμπιονς λιγκ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτιντ με 3-2 στην Αγγλία στο 90΄. Αλλά είμαι σίγουρος ότι σε 15 μέρες στον επαναληπτικό αγώνα στο SIEMENS SPORTS ARENA KILKIS θα τους σκίσουμε. 

Ένας παππούς, ο Φώτης ο Ζάϊκος, μου είπε ότι κάποτε η ομάδα μου έπαιζε με κάτι χωριά Ευκαρπία, Μελάνθιο, Μ. Στέρνα κ.α. σε ένα άθλιο γήπεδο που πρώτα ήταν από χώμα και μετά από χόρτο. Οι θεατές καθόταν σε τσιμέντο ή ήταν όρθιοι, έτρωγαν σπόρια, κρύωναν, βρεχόταν και έβλεπαν άθλιο θέαμα με αποτέλεσμα να πηγαίνουν 50 – 100 άτομα. Κάποιοι είδαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και τόλμησαν. Όταν ένα «μαγαζί» δεν πουλάει, δεν έχει ωραίο σέρβις, δεν σέβεται τον πελάτη τότε ή κλείνει ή κάνει πλήρη ανακαίνιση με καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες. Αυτό έγινε και με τον ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟ. 

Φτιάχτηκε ένα κουκλίστικο γήπεδο 20.000 θέσεων με πάρκινγ, με αισθητική εικόνα που σε ξεκουράζει, με παιδότοπους, μαγαζιά, εστιατόρια κτλ. Μέσα σε 15 χρόνια η ομάδα ανέβηκε 5 κατηγορίες. Το γήπεδο και την ομάδα τα χρηματοδότησαν μεγάλες εταιρείες, όπου είχαν το όνομά τους, καθώς και την εκμετάλλευση των εσόδων, γηπέδου κτλ. Για τα 15 πρώτα χρόνια π.χ. ονομάστηκε SIEMENS SPORTS ARENA KILKIS. Για να βρεις εισιτήριο διαρκείας πρέπει να βάλεις μέσον γιατί πέρα από την μπάλα ξεσκάς και εσύ και η οικογένειά σου. Όχι όπως παλιά που αν ήσουν π.χ. Παοκτσής έσκαγες παρά ξέσκαγες.

 Κάτι ακόμα που μου κάνει εντύπωση στην πόλη μου είναι η παρουσία πολλών αναπήρων. Έχω πάθει πλάκα. Καλά που ήταν κρυμμένοι αυτοί όλα αυτά τα χρόνια; Κάποιοι παλιοί μου είπαν ότι πάντα υπήρχαν αλλά οι περισσότεροι ή κρυβόταν ή ντρεπόταν ή δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση όπως οι κανονικοί άνθρωποι. Πριν 40 χρόνια λένε πως ήταν αδύνατο ένα αναπηρικό ή παιδικό καρότσι να μετακινηθεί μέσα στην πόλη. 

Παντού είχε αυτοκίνητα, μηχανάκια, γλάστρες, κουτιά μαγαζιών, λακκούβες και οτιδήποτε άλλο για να κάνει την μετακίνηση σου αδύνατη. Αν τολμούσες να μετακινηθείς με αναπηρικό όχημα και ήθελες να παρκάρεις στην προκαθορισμένη θέση για αναπηρικά οχήματα την έβρισκες πάντα κατειλημμένη. Αν ο ανάπηρος κινητικά ή νοητικά ήθελε να βγει έξω για να ξεσκάσει οι περισσότεροι τον κοιτούσαν σαν εξωγήινο. 

Λίγο η Ευρώπη, λίγο η τόλμη για ΖΩΗ των αναπήρων και των συνοδών τους, η κατάσταση ψιλοάλλαξε. Α! Ξέχασα να πω ότι η GREEK MEMORY LAND σχεδιάστηκε σε όλους τους χώρους της από δρόμους μέχρι παιχνίδια στα Λούνα παρκ για την εύκολη πρόσβαση των αναπήρων. Με την κατάλληλη διαφήμιση, μαθεύτηκε σε όλες τις αναπηρικές οργανώσεις του κόσμου και γίνεται χαμός τώρα. Στην αρχή κάποιοι Κιλκισιώτες στραβομουτσούνιασαν γιατί δεν άντεχαν στην θέα τόσων πολλών τέτοιων ανθρώπων στην πόλη τους. 

Μόλις όμως είδαν από κοντά ότι δεν έχουν να κάνουν με τέρατα και είδαν το χρήμα να ρέει άφθονο, σιώπησαν.


Διαβάστε το τρίτο μέρος

Διαβάστε το δεύτερο μέρος

Διαβάστε το πρώτο μέρος

4 σχόλια:

  1. Γιατί τον Κιλκισιακό τον έβαλες για χορηγό τη SIEMENS???.Καλύτερα βάλε ALUMIL Κιλκισιακός να στηρίζουμε την τοπική βιομηχανία που προσλαμβάνει άτομα με 400 ευρώ μισθώ και δίνει δουλειά παντού αχχαχαχαχαχαχαχααχχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μην γυρίσει ο Τσενάϊ στην Ελλάδα, και να τον παρακαλάμε. Και όχι, δεν είμαι Αλβανίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ονειρέυεσαι απλά είναι όλα τόσο ωραία που μας φένονται σαν όνειρο.Το καλύτερο από όλα είναι ότι βρισκόμαστε στην Ολική Επαναφορά(Total Recall).Εχουμε καθίσει στην καρέκλα της Ρικάλ και τηλεμεταφερόμαστε στο έτος 2839!!!Παπεπιπτόντος αντί για το μηδέν βάλε ένα οχτάρι ταιριάζει καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τα αρχαία μνημεία και την αρχιτεκτονική τις πόλεις μας για τα μεταλλεία
    το μουσείο μας,το νοσοκομείο μας,η μητρόπολη μας ,τις υπόλοιπες εκκλησιές μας δεν αναφέρεις τίποτα κύριε Μαύρε........ περιμένω με ενδιαφέρων για να ρισκάρω για τελευταία φορά στην ζωή μου με στόχο στα λόγια ενός συμπολίτη μου διότι τόσα χρόνια επενδύαμε στην αβεβαιότητα....με όλα αυτά γνωρίζοντας το μέλλον το μόνο που μας μένει είναι να ρισκάρουμε...............Υ.Γ.
    Δεν γίνεται να σβήσει απο το Κιλκις , ο Έλληνας, η προσφορά μας πάνω σε αυτην την πολη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.