Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδικοί: Στον «ΚΑΙΑΔΑ» τα παιδιά της Περιφέρειας

Στην Αρχαία Ελλάδα, οι Σπαρτιάτες έριχναν στον Καιάδα τα παιδιά που θεωρούσαν ότι είχαν κάποιο σωματικό ελάττωμα και κατά την άποψή τους δεν ήταν σε θέση να γίνουν καλοί πολεμιστές. Στη σύγχρονη, τη θέση των «ελαττωματικών» παιδιών των Σπαρτιατών καταλαμβάνουν, με απόφαση όχι των γονιών τουςαλλά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και της ΚΕΔΕ τα παιδιά της περιφέρειας τα οποία, δεν μπορούν με τίποτα να βρουν μία θέση στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής τους. Κι αυτό την ώρα που, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η ΕΕΤΑΑ που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη διαδικασία επιλογής, οι μητέρες τους έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από αυτές της Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η aftodioikisi.gr, στην Αττική, ευκατάστατες μητέρες με κανονική οικογενειακή κατάσταση που δεν εργάζονται (δηλαδή, με 10,04, 11,11, 15,33 ή με 16,28 μόρια), στάθηκαν πιο... τυχερές και τα παιδιά τους έγιναν δεκτά σε παιδικούς, από ό,τι, για παράδειγμα, άγαμες ή ανάπηρες εργαζόμενες μητέρες με χαμηλά εισοδήματα που είχαν την ατυχία να κατοικούν εκτός λεκανοπεδίου.
Τέτοιες περιπτώσεις συναντάμε μεταξύ άλλων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (συγκέντρωσαν 59,50 ή 57,38 μόρια), στο Δήμο Βόλου (69,72 μόρια), στο Δήμο Κορδελιού (73,62 μόρια) και στο Δήμο Μυλοποτάμου (74,49). Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο Δήμο Ρόδου, περίπου 1.500 μητέρες, στην πλειονότητά τους εργαζόμενες με 40, 50 ή και πλέον των 60 μόρια μένουν εκτός, με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους ή... το παιδί τους, όταν δεν έχουν κάπου να το αφήσουν...

ΚΙΛΚΙΣΟι πίνακες που ανακοινώθηκαν για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποδεικνύουν τη μεγάλη αδικία σε βάρος των μητέρων και του Νομού Κιλκίς «και την ευνοϊκή μεταχείριση μητέρων σε άλλους νομούς, κυρίως της Αττικής. Προφανώς τα κριτήρια κατανομής των θέσεων ανά Νομό είναι άστοχα και δεν έλαβαν υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες όπως αυτές καταγράφηκαν με βάση τις αιτήσεις των μητέρων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά δήμαρχος στην ιστοσελίδα.
Από τις 694 που υπέβαλαν οι μητέρες του Νομού Κιλκίς εγκρίθηκαν μόνο οι 285, ποσοστό 41%, ενώ αντίστοιχα ποσοστά στο Νομό Καβάλας είναι 89%, στο Νομό Ζακύνθου 86% και στο Νομό Μεσσηνίας 80%. Προφανώς τα κριτήρια κατανομής των θέσεων ανά Νομό είναι άστοχα και δεν έλαβαν υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες όπως αυτές καταγράφηκαν με βάση τις αιτήσεις των μητέρων. Στο Κιλκίς, οι μητέρες ακόμη και με 48,15 και 48,11 μόρια είναι επιλαχούσες σε δημοτικό παιδικό σταθμό Κιλκίς, ενώ αντίστοιχα στην Αττική, όπως προαναφέρθη, μητέρες με 10,04 μόρια μπαίνουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.