Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Πλημμυρίδα καταγγελιών από καταναλωτές

Του Κώστα Σιαμέλη
Όχι 1.000, όχι 2.000, αλλά 11.000 περίπου καταγγελίες-παράπονα πολιτών δέχτηκε το πρώτο μόνο εξάμηνο του έτους η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών η Ποιότητα της Ζωής).
Ο αριθμός στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού στην καταμέτρηση δεν συμπεριελήφθησαν οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τις τράπεζες, που είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Τη δεύτερη θέση στη «μαύρη λίστα» καταλαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ακολουθούμενες από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Τα στοιχεία που έδωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος «Νομική Υποστήριξη Καταναλωτών σχετικά με Τηλεπικοινωνίες και Ιδιωτική Ασφάλιση» φανερώνουν πόσο πολύ ευάλωτοι είναι οι έλληνες καταναλωτές, και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Από την καθημερινή επαφή με το καταναλωτικό κοινό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η ΕΚΠΟΙΖΩ ανέδειξε τους τομείς της ιδιωτικής ασφάλισης και των τηλεπικοινωνιών ως τους πιο σημαντικούς μετά τις τράπεζες, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό καταγγελιών, και κατέληξε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη έγκυρης πληροφόρησης και υποστήριξης των καταναλωτών. Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναλαμβάνει την πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τους τομείς τηλεπικοινωνίας και ιδιωτικής ασφάλισης και τη νομική τους υποστήριξη, όπου προκύπτει ανάγκη.
Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης είναι διαχρονικά πρώτος σε αριθμό παραπόνων, μετά τις τράπεζες, συγκεντρώνοντας το 19,3% του συνόλου των καταγγελιών που κατέγραψε η ΕΚΠΟΙΖΩ το 2011. Για το πρώτο εξάμηνο του 2012 το παραπάνω ποσοστό ανήλθε στο 23%. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των σχετικών καταγγελιών: από 3.478 το 2009 σε 4.100 το 2011, σε ποσοστό 17,8%. Μάλιστα μόνο για το πρώτο εξάμηνο φέτος έχουν ήδη καταγραφεί 2.500 παράπονα καταναλωτών που αφορούν ασφαλιστικές εταιρείες, και αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 4.500, καταγράφοντας αύξηση 9,7% από τον αντίστοιχο αριθμό του 2011.
Οι καταγγελίες των καταναλωτών αφορούν τα παρακάτω θέματα:
- Αυθαίρετες και υψηλές αναπροσαρμογές ασφαλίστρων (55%).
- Άρνηση καταβολής αποζημίωσης (30%).
- Υποχρέωση ασφάλισης σε συγκεκριμένη εταιρεία με την αγορά αυτοκινήτου ή ακινήτου (15%).
- Ελλιπής πληροφόρηση και αδιαφάνεια όρων (20%).
- Λοιπές αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές (27%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά ποσοστά υπερβαίνουν το 100%, δεδομένου ότι πολλές από τις καταγγελίες έχουν να κάνουν με περισσότερες από μία κατηγορίες.

Διπλασιασμός καταγγελιών στις τηλεπικοινωνίεςΕντυπωσιακή είναι η άνοδος του αριθμού των καταγγελιών σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες το 2009 ήταν 1.734 και το 2011 έφτασαν σχεδόν τις 3.500. Ο διπλασιασμός αυτός του αριθμού των σχετικών καταγγελιών ανέβασε τον τομέα των τηλεπικοινωνιών από την τέταρτη θέση το 2009 στη δεύτερη το 2011, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη προστασίας του καταναλωτή.
Οι καταγγελίες των καταναλωτών κατηγοριοποιούνται ως εξής:
- Αδικαιολόγητες χρεώσεις (58%).
- Mobile Internet (30%).
- SMS προς πενταψήφια (22%).
- Κακή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών (18%).
- Ελλιπής προσυμβατική ενημέρωση (20%).
- Λοιπές καταγγελίες (4%).
Και σ’ αυτό τον κλάδο τα ποσοστά υπερβαίνουν το 100%, αφού αρκετές από τις καταγγελίες έχουν να κάνουν με περισσότερες από μία κατηγορίες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Νομική Υποστήριξη Καταναλωτών σχετικά με Τηλεπικοινωνίες και Ιδιωτική Ασφάλιση», η ΕΚΠΟΙΖΩ προχωρά στην επεξεργασία των συγκεντρωμένων στοιχείων με σκοπό την άσκηση συλλογικών αγωγών.

ΕΚΠΟΙΖΩ «Ξυπόλητοι στα αγκάθια»«Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών βρίσκουν κάθε μέρα και ένα καινούργιο ‘τερτίπι’ για να δυσκολεύουν τη ζωή δανειοληπτών, πελατών και καταναλωτών», είπε στη «Μ» η εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ στη Θεσσαλονίκη Μαρουτσέλα Βασιλειάδου και πρόσθεσε ότι «ειδικά στον τομέα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει χαθεί... η μπάλα! Μας καταγγέλλουν, για παράδειγμα, πολίτες ότι όταν καταθέτουν χρήματα σε έναν λογαριασμό τραπέζης από υποκατάστημα άλλης τράπεζας, η χρέωση για τα έξοδα ανέρχεται, ανεξαρτήτως του ποσού, στα 12 ευρώ. Αν κάποιος δηλαδή καταθέσει 100 ευρώ, υποχρεούται να δώσει παραπάνω από το 1/10 του ποσού για έξοδα κίνησης. Ανάλογες εξωφρενικές χρεώσεις ισχύουν για την πλειοψηφία των τραπεζικών υπηρεσιών».
Εν τω μεταξύ, η μείωση των 301 ειρηνοδικείων της χώρας στο μισό -σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προωθηθεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας- αναμένεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τις εκδόσεις αποφάσεων για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες τραπεζών που ζητούν «κούρεμα» και ρύθμιση των δόσεων. Σύμφωνα με την έως τώρα κατάσταση, αιτήσεις που κατατέθηκαν το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να εκδικαστούν το 2016, αφού ο αριθμός των αιτούντων πανελλαδικά ξεπερνά τις 20.000 (1.900 από τη Θεσσαλονίκη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.