Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση γερμανικού τύπου: «Aργός ή γρήγορος θάνατος»;

Πηγή: Deutsche Welle
Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν κάνει διακοπές. Εμφανίζεται πιο επίμονο από ποτέ. Ο τύπος προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι προτιμότερο: έξοδος από το ευρώ ή νέο κούρεμα;

«Αργός ή γρήγορος θάνατος»; επιγράφεται άρθρο της Frankfurter Rundschau για το τι μέλει γενέσθαι στην Ελλάδα: «Χρέη και μέτρα λιτότητας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στην Ελλάδα. Η μια κακή είδηση διαδέχεται την άλλη. Γερμανοί πολιτικοί ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αποχώρησης 'διαχειρίσιμο'. Η πίεση προς την Αθήνα αυξάνεται. Χρειάζεται η Ελλάδα ένα νέο κούρεμα ή μήπως θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ»;
Για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου η εφημερίδα σημειώνει: «Μεγαλύτερη ύφεση καθώς και χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους. Τα πλεονεκτήματα της υποτίμησης του νέου νομίσματος και η όποια αύξηση στις εξαγωγές θα εξανεμιστούν, μιας και η βιομηχανική παραγωγή της χώρας είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Είναι ωστόσο δύσκολο να πει κανείς τι θα είχε εν τέλει μεγαλύτερες επιπτώσεις: η έξοδος από το ευρώ ή η αυστηρή πολιτική λιτότητας. ’Η Ελλάδα έχει να επιλέξει μεταξύ ενός αργού ή ενός γρήγορου θανάτου’, λέει ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Natixis, Πάτρικ Αρτους».

Μπροστά σε ένα δεύτερο κούρεμα;Όπως ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s έτσι και ο οίκος Moody´s εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το ελληνικό ζήτημα θα συνεχίσει να μας απασχολεί, επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδαDie Presse. Σε νέα έκθεσή της η Moody´s προειδοποιεί ότι μετά το κούρεμα η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί και δεύτερο. Εξετάστηκαν 30 διαγραφές χρέους από το 1997 μέχρι σήμερα. Σε περισσότερο από το 33% των περιπτώσεων ένα δεύτερο κούρεμα κρίθηκε αναγκαίο επειδή το όφελος από την ανταλλαγή ομολόγων στο πρώτο κούρεμα ήταν μικρό σε σχέση με το συνολικό χρέος. Και έτσι ήρθε αναγκαστικά το δεύτερο κούρεμα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού και του λεγόμενου δημόσιου τομέα.
Το ποσοστό του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή του δημόσιου τομέα ανέρχεται στο 73%, δηλαδή σε περίπου 194 δισ. ευρώ. Μια νέα διαγραφή θα είχε άμεση επιρροή στο ποσοστό αυτό. Σε ένα δεύτερο κούρεμα θα αναιρούνταν στην ουσία οι διαφορές μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκτιμά στη μελέτη της η Moody´s.

Συνέπειες για την Ισπανία και την ΙταλίαΓια την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας γράφει η ισπανική El Mundo: «Η κακή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει θέσει τις Βρυξέλλες σε κατάσταση συναγερμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το φθινόπωρο. Μέχρι τότε η ΕΕ θα προσπαθήσει να τιθασεύσει την κρίση σε Ισπανία και Ιταλία. Όλα εξαρτώνται από το αν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα διαφοροποιήσει τη στάση που τηρεί μέχρι τώρα. Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας θα περιορίσει πολύ τα περιθώρια στήριξης Ισπανίας και Ιταλίας από την ΕΕ.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.