Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Παράγοντας-κλειδί για την Ελλάδα, η χρονική επιμήκυνση

Πηγή: Deutsche Welle
Τα κύρια σημεία της πρώτης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρουσιάζουν κατ' αποκλειστικότητα οι Financial Times. Βασικός άξονας, η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος λιτότητας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα, τα οποία βασίστηκαν σε οριζόντιες περικοπές και δραστική μείωση των ελλειμμάτων.
Βασικός άξονας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποδοχή από την ελληνική κοινωνία των νέων περικοπών δημοσίων δαπανών κατά 11.5 δισ. ευρώ, είναι η χρονική επιμήκυνση της εφαρμογής τους από δύο σε τέσσερα χρόνια, γράφουν οι FT.

Επικίνδυνη η υπερβολική λιτότηταΗ εφημερίδα αποκαλύπτει πως τα πρόσθετα 20 δισ. ευρώ, που θα απαιτηθούν για την χρηματοδοτηση της χρονικής επιμήκυνσης, η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αποφασισμένη να τα αντλήσει από ιδίους πόρους και όχι από πρόσθετη βοήθεια των εταίρων. Κάτιι που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, ειδικά με το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία έναντι της Ελλάδας, υποστηρίζει η εφημερίδα.
«Η δυναμική του χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά αν το κόστος των νέων μέτρων κατανεμηθεί σε τέσσερα χρόνια, καθώς θα υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Εκτιμούμε ότι το ποσοστό του χρέους έναντι του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιοντος θα φθάνει το 2020 το 132%, έναντι του 147% για την περίπτωση κατά την οποία η εφαρμογή των μέτρων θα παραμείνει υπό την παρουσα συμφωνία των δύο ετών» υπογραμμίζει στους FT ο καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και συντάκτης της έκθεσης.
Η σταδιακή μείωση του ελείμματος κατά 1.5% ετησίως αντί του 2.5% που προβλέπει η παρούσα συμφωνία, θα βοηθήσει την χώρα να βγει γρηγορότερα από την κρίση, τονίζει ο κ. Μουρμούρας και προσθέτει: «Η υπερβολική δόση λιτότητας θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες για μόνιμα μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών, με αποτελεσμα την περαιτέρω αύξηση της ύφεσης και του χρέους».

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.