Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Παράγοντας-κλειδί για την Ελλάδα, η χρονική επιμήκυνση

Πηγή: Deutsche Welle
Τα κύρια σημεία της πρώτης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρουσιάζουν κατ' αποκλειστικότητα οι Financial Times. Βασικός άξονας, η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος λιτότητας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα, τα οποία βασίστηκαν σε οριζόντιες περικοπές και δραστική μείωση των ελλειμμάτων.
Βασικός άξονας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποδοχή από την ελληνική κοινωνία των νέων περικοπών δημοσίων δαπανών κατά 11.5 δισ. ευρώ, είναι η χρονική επιμήκυνση της εφαρμογής τους από δύο σε τέσσερα χρόνια, γράφουν οι FT.

Επικίνδυνη η υπερβολική λιτότηταΗ εφημερίδα αποκαλύπτει πως τα πρόσθετα 20 δισ. ευρώ, που θα απαιτηθούν για την χρηματοδοτηση της χρονικής επιμήκυνσης, η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αποφασισμένη να τα αντλήσει από ιδίους πόρους και όχι από πρόσθετη βοήθεια των εταίρων. Κάτιι που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, ειδικά με το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία έναντι της Ελλάδας, υποστηρίζει η εφημερίδα.
«Η δυναμική του χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά αν το κόστος των νέων μέτρων κατανεμηθεί σε τέσσερα χρόνια, καθώς θα υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Εκτιμούμε ότι το ποσοστό του χρέους έναντι του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιοντος θα φθάνει το 2020 το 132%, έναντι του 147% για την περίπτωση κατά την οποία η εφαρμογή των μέτρων θα παραμείνει υπό την παρουσα συμφωνία των δύο ετών» υπογραμμίζει στους FT ο καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και συντάκτης της έκθεσης.
Η σταδιακή μείωση του ελείμματος κατά 1.5% ετησίως αντί του 2.5% που προβλέπει η παρούσα συμφωνία, θα βοηθήσει την χώρα να βγει γρηγορότερα από την κρίση, τονίζει ο κ. Μουρμούρας και προσθέτει: «Η υπερβολική δόση λιτότητας θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες για μόνιμα μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών, με αποτελεσμα την περαιτέρω αύξηση της ύφεσης και του χρέους».

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου