Πηγή: Deutsche Welle
Ο γερμανικός τύπος φιλοξενεί πρώτες θετικές αποτιμήσεις για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα σχολιάζει τη γεωπολιτική βαρύτητα της προσέγγισης Ελλάδας και Ισραήλ.Εν αναμονή «της τελικής ετυμηγορίας των δανειστών της Ελλάδας κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη», η σημερινή έκδοση της Die Welt επικεντρώνεται στις παραινέσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για «ανάγκη μετριασμού των τόνων» όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, έχει αρχίσει να κάνει πρόοδο, πράγμα που επιβεβαίωσε και η Τρόικα στην τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα, η συνέχιση όμως της θετικής της πορείας είναι, για ακόμη μια φορά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επόμενη δόση δανεισμού.
Στον απόηχο των ευνοϊκών αυτών εξελίξεων, ο Γκίντο Βεστερβέλε «θέλει να πέσουν οι υψηλοί τόνοι στις συζητήσεις εντός της ευρωζώνης», τόνους που θεωρεί επικίνδυνους. Ο Γκ. Βεστερβέλε, σύμφωνα με τη Welt, δε διστάζει να πάρει αυτή τη θέση του μετριοπαθούς διαμεσολαβητή, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ (CSU) περί άμεσης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Με αυτή την αφορμή ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στην «εγχώρια καιροσκοπική πολιτική των εντυπώσεων», τόσο στην ίδια τη Γερμανία όσο και σε άλλες ευρωπαïκές χώρες.
Ισραήλ-Ελλάδα: μια νέα δυνατή φιλίαΗ γερμανική έκδοση των Financial Times σχολιάζει σήμερα τη συνάντηση του Προέδρου του Ισραήλ, Σ. Πέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και την ενδεχόμενη σύναψη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «οι Έλληνες αποβλέπουν σε προσέλκυση επενδύσεων από Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Παράλληλα και οι δυο πλευρές επιθυμούν μία συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και στη ναυσιπλοΐα, τη γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος, το εμπόριο και φυσικά την ενέργεια». Η εφημερίδα τονίζει μάλιστα τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί ενεργειακά αρχικά την Κύπρο και μακροπρόθεσμα την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι FTD επισημαίνουν τέλος τη στενή συνάφεια της ενεργειακής πολιτικής με την ασφάλεια. Το Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένο στην περιοχή, μετά τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Συρία, αλλά και αφότου η Άγκυρα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις διμερείς σχέσεις. Ο πολιτικός χάρτης της περιοχής αλλάζει ριζικά και έται Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν στο Ισράηλ ένα αντιστάθμισμα.
Πλησιάζει το τέλος του Άσαντ«Το τέλος ζυγώνει» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της FrankfurterAllgemeine Zeitung που σχολιάζει ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ προσπαθεί ακόμη να επιλύσει τα προβλήματα τις χώρας με πολεμικά μέσα, ενώ η αποσκίρτηση του Σύρου πρωθυπουργού Ριάντ Χιτζάμπ τον έχει αποδυναμώσει.
Σε δημοσίευμά της τέλος η Neue Osnabrücker Zeitungχαρακτηρίζει την αλλαγή σελίδας από τον Χιτζάμπ ως «άλλη μια επιτυχία στον χώρο των μίντια υπέρ των επαναστατών», που δεν μπορεί όμως να άρει προς το παρόν τις στρατιωτικές τους δυσκολίες. Αυξάνει ωστόσο την πίεση σε αυτούς που έμειναν πίσω. «Ο Άσαντ θα προσπαθήσει μεν να αποτρέψει μία νέα αποσκίρτηση, αλλά την ίδια στιγμή οι αποκαρδιωμένοι βοηθοί του σκέφτονται πως αφού κατάφερε να φύγει ο Χιτζάμπ, γιατί όχι κι αυτοί.»
Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.