Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019

Τί είναι το τέστ δυσανεξίας; Βοηθάει στην απώλεια βάρους;


Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Το τεστ δυσανεξίας, το οποίο λανθασμένα ονομάζεται έτσι, διότι το σωστό είναι να ονομάζεται τεστ υπερευαισθησίας απέναντι σε κάποιες τροφές, δεν έχει καμία χρησιμότητα στην απώλεια βάρους.

Είναι ένα τεστ, το οποίο θα πρέπει να γίνεται με εξέταση αίματος, διαφορετικά δεν είναι έγκυρο και μας δίνει πληροφορίες για υπερευαισθησία του οργανισμού μας σε κάποιες τροφές, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, παράγοντας ανοσοσφαιρίνες τύπου G (IgG) παρόμοιες αλλά όχι ίδιες με αυτές της τροφικής αλλεργίας.

Η υπερευαισθησία είναι μια καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση, προερχόμενη από διαφορετικά συστατικά, τα συμπτώματα της οποίας για να εμφανιστούν, μπορεί να περάσουν από μερικές ώρες έως και μέρες. Είναι παράλογο, να σκέφτεται κανείς ότι κάνοντας το τεστ δυσανεξίας και αποκλείοντας από το διαιτολόγιο του κάποιες τροφές, που υποτίθεται ότι "μπλοκάρουν" το μεταβολισμό του, θα χάσει βάρος.

Πώς είναι δυνατόν, ένα άτομο που ζυγίζει 100 κιλά, να καταφέρει να χάσει βάρος, αποκλείοντας τροφές από τη διατροφή του π.χ μανιτάρια, κόκκινη πιπεριά, δηλαδή τροφές οι οποίες έχουν μηδαμινή θερμιδική αξία και κατά συνέπεια μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

Η απώλεια σε κάποια άτομα που υποβάλλονται στο τεστ δυσανεξίας, πιο σωστά τεστ υπερευαισθησίας, επέρχεται λόγω της μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων, μια και μαζί με την απαγόρευση π. χ των μανιταριών και της κόκκινης πιπεριάς, τους απαγορεύουν τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα λιπαρά, το αλκοόλ.

Λογικό είναι κάποιος, ο οποίος δεν τρώει τις παραπάνω θερμιδογόνες τροφές να χάσει βάρος. Επομένως, το τεστ δυσανεξίας ή πιο σωστά υπερευαισθησίας, δεν μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, η οποία προέρχεται μόνο από το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας.

* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
MSc στην Κλινική Διατροφή
Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γενικού Νοσκομείου Κιλκίς
Διογένους 4, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648


* ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΝΩΜΗΣ
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Youtube

1 σχόλιο:

  1. όταν όμως πρόκειται για ασθένεια ανοσοποιήτικου πρέπει να γίνεται η εξέταση και πόσο βοηθάει π.χ. αυξημένος ρευματικός δείκτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή