Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Αυξημένο ουρικό οξύ; Μην πανικοβάλλεστε, υπάρχει λύση μέσω της διατροφής

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Γενικές οδηγίες - Η μείωση του σωματικού βάρους θεωρείται μέτρο πρωταρχικής σημασίας
- Δεν πρέπει να μένετε με άδειο στομάχι για πολύ χρόνο
- Να παίρνετε πολλά & μικρά γεύματα
- Να προσλαμβάνετε υγρά όπως νερό & χυμοί φρούτων, περισσότερα από 3 λίτρα /μέρα, προκειμένου να αυξηθεί η απέκκριση ουρικού οξέος και να μειωθεί ο κίνδυνος νεφρολιθίασης.

Στην ουρική αρθρίτιδα προτείνουμε μια χαμηλή σε πουρίνες δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει 50% υδατάνθρακες (= 6-10 μερίδες από ψωμί & δημητριακά και 5 μερίδες από φρούτα & λαχανικά), 30% ή λιγότερο λίπη & καθόλου αλκοόλ. 

Επιτρέπονται τα χαμηλά σε πουρίνες τρόφιμα & τα μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα .
Από τα μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα επιτρέπεται μόνο μια μερίδα /μέρα-κι αυτό όταν η ουρική αρθρίτιδα βρίσκεται υπό έλεγχο. Διαφορετικά όχι.
Τα υψηλά σε πουρίνες τρόφιμα απαγορεύονται αυστηρά.


Χαμηλά σε πουρίνες τρόφιμα -    Ψωμί & δημητριακά ,χαμηλά σε φυτικές ίνες ,άσπρο αλεύρι ή ραφιναρισμένα δημητριακά
-    Καφές & τσάϊ, αναψυκτικά, κακάο
-    Αυγά (3-4/βδομ.)
-    Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο –όλα άπαχα
-    Φρούτα & χυμούς
-     Ζελέ & ζελατίνη
-    Λίπη & έλαια σε μικρές ποσότητες
-    Χαμηλά ή ελεύθερα από λιπαρά τυριά.
-    1% ή 0% σε λιπαρά γάλα ( 720 ml /μέρα)
-    Αμύγδαλα & φυστικοβούτυρο (προσοχή στην ποσότητα)
-    Ζυμαρικά & σπαγγέτι
-    Σόδα & αναψυκτικά
-    Σούπες ,στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται ζωμοί
-    Ζάχαρη, σιρόπι & άλλα γλυκά ,αλλά σε μικρές ποσότητες
-    Λαχανικά τα οποία δεν βρίσκονται στις παρακάτω λίστες

Μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα -    Σπαράγγια
-    Βοδινό,αρνί,χοιρινό
-    Σούπες που φτιάχνονται από κοτόπουλο ή ψάρι
-    Κουνουπίδι
-    Φασόλια ξερά,αρακάς, φακές
-    Ψάρια & θαλασσινά –τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα με τα αυξημένα σε πουρίνες τρόφιμα
-    Φασολάκια & μπιζέλια
-    Μανιτάρια
-    Βρώμη & δημητριακά πρωϊνού με βρώμη, τρόφιμα πιτυρούχα & ολικής αλέσεως
-    Πουλερικά, τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα με τα αυξημένα σε πουρίνες τρόφιμα
-    Σπανάκι
-    Μαγιά & ζυμομύκητες –όλων των τύπων

Υψηλά σε πουρίνες τρόφιμα -     Αντζούγιες, ρέγγα, σκουμπρί,σαρδέλλες
-    Ζωμοί κρέατος & κονσομέ
-    Χαβιάρι ή αυγά ψαριών
-    Κρέας από κυνήγι, ζαρκάδι, χήνα, πάπια, πέρδικα
-    Μυαλά, καρδιά, νεφρά, συκώτι, γλυκάδια
   

Βιβλιογραφία :
Αναφορά στο διαδίκτυο
http://www.healthtouch.com
Σημειώσεις της διαιτολόγου κας Γεωργιοπούλου Γ.Ν.Α ‘’Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ’’

* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΥΤΈΡΑ, 23 ΙΟΥΛΊΟΥ 2012

    ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ.


    Διαβάστε περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2012/07/blog-post_23.html#ixzz2DHLpXVVO

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.