Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Γενικές οδηγίες - Η μείωση του σωματικού βάρους θεωρείται μέτρο πρωταρχικής σημασίας
- Δεν πρέπει να μένετε με άδειο στομάχι για πολύ χρόνο
- Να παίρνετε πολλά & μικρά γεύματα
- Να προσλαμβάνετε υγρά όπως νερό & χυμοί φρούτων, περισσότερα από 3 λίτρα /μέρα, προκειμένου να αυξηθεί η απέκκριση ουρικού οξέος και να μειωθεί ο κίνδυνος νεφρολιθίασης.
Γενικές οδηγίες - Η μείωση του σωματικού βάρους θεωρείται μέτρο πρωταρχικής σημασίας
- Δεν πρέπει να μένετε με άδειο στομάχι για πολύ χρόνο
- Να παίρνετε πολλά & μικρά γεύματα
- Να προσλαμβάνετε υγρά όπως νερό & χυμοί φρούτων, περισσότερα από 3 λίτρα /μέρα, προκειμένου να αυξηθεί η απέκκριση ουρικού οξέος και να μειωθεί ο κίνδυνος νεφρολιθίασης.
Στην ουρική αρθρίτιδα προτείνουμε μια χαμηλή σε πουρίνες δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει 50% υδατάνθρακες (= 6-10 μερίδες από ψωμί & δημητριακά και 5 μερίδες από φρούτα & λαχανικά), 30% ή λιγότερο λίπη & καθόλου αλκοόλ.
Βιβλιογραφία :
Αναφορά στο διαδίκτυο
http://www.healthtouch.com
Σημειώσεις της διαιτολόγου κας Γεωργιοπούλου Γ.Ν.Α ‘’Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ’’
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com
Επιτρέπονται τα χαμηλά σε πουρίνες τρόφιμα & τα μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα .
Από τα μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα επιτρέπεται μόνο μια μερίδα /μέρα-κι αυτό όταν η ουρική αρθρίτιδα βρίσκεται υπό έλεγχο. Διαφορετικά όχι.
Τα υψηλά σε πουρίνες τρόφιμα απαγορεύονται αυστηρά.
Χαμηλά σε πουρίνες τρόφιμα - Ψωμί & δημητριακά ,χαμηλά σε φυτικές ίνες ,άσπρο αλεύρι ή ραφιναρισμένα δημητριακά
- Καφές & τσάϊ, αναψυκτικά, κακάο
- Αυγά (3-4/βδομ.)
- Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο –όλα άπαχα
- Φρούτα & χυμούς
- Ζελέ & ζελατίνη
- Λίπη & έλαια σε μικρές ποσότητες
- Χαμηλά ή ελεύθερα από λιπαρά τυριά.
- 1% ή 0% σε λιπαρά γάλα ( 720 ml /μέρα)
- Αμύγδαλα & φυστικοβούτυρο (προσοχή στην ποσότητα)
- Ζυμαρικά & σπαγγέτι
- Σόδα & αναψυκτικά
- Σούπες ,στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται ζωμοί
- Ζάχαρη, σιρόπι & άλλα γλυκά ,αλλά σε μικρές ποσότητες
- Λαχανικά τα οποία δεν βρίσκονται στις παρακάτω λίστες
Μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα - Σπαράγγια
- Βοδινό,αρνί,χοιρινό
- Σούπες που φτιάχνονται από κοτόπουλο ή ψάρι
- Κουνουπίδι
- Φασόλια ξερά,αρακάς, φακές
- Ψάρια & θαλασσινά –τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα με τα αυξημένα σε πουρίνες τρόφιμα
- Φασολάκια & μπιζέλια
- Μανιτάρια
- Βρώμη & δημητριακά πρωϊνού με βρώμη, τρόφιμα πιτυρούχα & ολικής αλέσεως
- Πουλερικά, τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα με τα αυξημένα σε πουρίνες τρόφιμα
- Σπανάκι
- Μαγιά & ζυμομύκητες –όλων των τύπων
Υψηλά σε πουρίνες τρόφιμα - Αντζούγιες, ρέγγα, σκουμπρί,σαρδέλλες
- Ζωμοί κρέατος & κονσομέ
- Χαβιάρι ή αυγά ψαριών
- Κρέας από κυνήγι, ζαρκάδι, χήνα, πάπια, πέρδικα
- Μυαλά, καρδιά, νεφρά, συκώτι, γλυκάδια
Από τα μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα επιτρέπεται μόνο μια μερίδα /μέρα-κι αυτό όταν η ουρική αρθρίτιδα βρίσκεται υπό έλεγχο. Διαφορετικά όχι.
Τα υψηλά σε πουρίνες τρόφιμα απαγορεύονται αυστηρά.
Χαμηλά σε πουρίνες τρόφιμα - Ψωμί & δημητριακά ,χαμηλά σε φυτικές ίνες ,άσπρο αλεύρι ή ραφιναρισμένα δημητριακά
- Καφές & τσάϊ, αναψυκτικά, κακάο
- Αυγά (3-4/βδομ.)
- Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο –όλα άπαχα
- Φρούτα & χυμούς
- Ζελέ & ζελατίνη
- Λίπη & έλαια σε μικρές ποσότητες
- Χαμηλά ή ελεύθερα από λιπαρά τυριά.
- 1% ή 0% σε λιπαρά γάλα ( 720 ml /μέρα)
- Αμύγδαλα & φυστικοβούτυρο (προσοχή στην ποσότητα)
- Ζυμαρικά & σπαγγέτι
- Σόδα & αναψυκτικά
- Σούπες ,στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται ζωμοί
- Ζάχαρη, σιρόπι & άλλα γλυκά ,αλλά σε μικρές ποσότητες
- Λαχανικά τα οποία δεν βρίσκονται στις παρακάτω λίστες
Μέτρια σε πουρίνες τρόφιμα - Σπαράγγια
- Βοδινό,αρνί,χοιρινό
- Σούπες που φτιάχνονται από κοτόπουλο ή ψάρι
- Κουνουπίδι
- Φασόλια ξερά,αρακάς, φακές
- Ψάρια & θαλασσινά –τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα με τα αυξημένα σε πουρίνες τρόφιμα
- Φασολάκια & μπιζέλια
- Μανιτάρια
- Βρώμη & δημητριακά πρωϊνού με βρώμη, τρόφιμα πιτυρούχα & ολικής αλέσεως
- Πουλερικά, τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα με τα αυξημένα σε πουρίνες τρόφιμα
- Σπανάκι
- Μαγιά & ζυμομύκητες –όλων των τύπων
Υψηλά σε πουρίνες τρόφιμα - Αντζούγιες, ρέγγα, σκουμπρί,σαρδέλλες
- Ζωμοί κρέατος & κονσομέ
- Χαβιάρι ή αυγά ψαριών
- Κρέας από κυνήγι, ζαρκάδι, χήνα, πάπια, πέρδικα
- Μυαλά, καρδιά, νεφρά, συκώτι, γλυκάδια
Βιβλιογραφία :
Αναφορά στο διαδίκτυο
http://www.healthtouch.com
Σημειώσεις της διαιτολόγου κας Γεωργιοπούλου Γ.Ν.Α ‘’Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ’’
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com
ΔΕΥΤΈΡΑ, 23 ΙΟΥΛΊΟΥ 2012
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ.
Διαβάστε περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2012/07/blog-post_23.html#ixzz2DHLpXVVO