Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Μακριά από την κρίση οι Έλληνες της Σαγκάης

Η ελληνική παροικία της Σαγκάης κάνει χρυσές δουλειές στην Κίνα και προβληματίζεται για το μέλλον της Ελλάδας στα συμφραζόμενα της ευρωκρίσης. Η Ελλάδα όμως φαίνεται πως έχει χάσει το κινεζικό τρένο... Η ελληνική κρίση γνωρίζει μια ακόμη κλιμάκωση. Η οικονομία βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης, η ανεργία καλπάζει και η χώρα οδεύει σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση με αβέβαιη έκβαση. Χιλιάδες Έλληνες εγκαταλείπουν τη χώρα τους, αναζητώντας σε χώρες του εξωτερικού την τύχη τους. Οι ελληνικές παροικίες στην Ευρώπη υποδέχονται όλο και περισσότερους συμπατριώτες. Η μικρή ελληνική παροικία στην Σαγκάη της Κίνας παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην πατρίδα. Οι περισσότεροι είναι ευτυχείς που άφησαν πίσω τους την μιζέρια. Άλλωστε οι δουλειές στην Κίνα πηγαίνουν καλά. Οι ελληνικές εξαγωγές στην μεγάλη χώρα της Ασίας αυξάνονται. Και όχι μόνο. Η ελληνική γαστρονομία στην Σαγκάη γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Παράδειγμα, η ταβέρνα «Μήλος» στο Ντόνγκπινγκ της κινεζικής μητρόπολης. Ιδιοκτήτης είναι ο Γιάννης Δημητρίου και η ταβέρνα του είναι το στέκι των Ελλήνων της πόλης. «Είναι τρομερό», λέει ο κ. Δημητρίου, «αλλά ελπίζουμε το καλύτερο. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Στην Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ο χρόνος θα δείξει».

Οι Έλληνες που είναι εδώ περισσότερα από 5 χρόνια έχουν πετύχειΤέσσερις έως πέντε φορές τον χρόνο επισκέπτεται ο Γιάννης Δημητρίου την Ελλάδα, κυρίως το καλοκαίρι. Ο ίδιος δεν βιώνει την κρίση, καθώς το εστιατόριό του στην Κίνα πηγαίνει πολύ καλά. Έχει ήδη ανοίξει τρεις ακόμη ταβέρνες και ένα εργοστάσιο επίπλων. Οι Έλληνες της Κίνας αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το δικό τους μέλλον. Και όπως λέει ο Χρήστος Σπύρου: «Αντιθέτως, εδώ είμαστε ευτυχισμένοι. Οι Έλληνες που είναι εδώ περισσότερα από 5 χρόνια έχουν πετύχει. Και δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, εκτός κι αν συσσωρεύσουν πολλά χρήματα. Τότε ίσως επιστρέψουν για να απολαύσουν τη ζωή τους».
O Χρήστος Σπύρου εργάζεται για μια εταιρεία μεταφορών με έδρα τη Δανία. Ζει εδώ και 6 χρόνια στην Σαγκάη. Εδώ ζουν περίπου 200 ακόμη Έλληνες. Η ελληνική παροικία στην Κίνα αριθμεί συνολικά χίλια άτομα. Σχεδόν οι μισοί ασχολούνται με ναυτιλιακά. Υπάρχουν πολλοί έμποροι και η νέα ομάδα των εισαγωγέων. Οι περισσότεροι εισάγουν τρόφιμα, κυρίως ελαιόλαδο, κρασί και τυροκομικά. Η ελληνική οικονομία στο σύνολό της συρρικνώνεται, ωστόσο οι εξαγωγές προς την Κίνα γνωρίζουν άνθηση.

Η Ελλάδα έχασε το τρένο για ακόμη μία φοράΜόνο το 2011 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 82%. Ο συνολικός όγκος των ελληνικών εξαγωγών είναι ωστόσο απελπιστικά μικρός. Η υπόθεση Κίνα είναι ακόμη μια χαμένη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και δεν ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα είναι 260 φορές περισσότερες. Ακόμη και ο αριθμός των κινέζων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι απελπιστικά μικρός. Υπολογίζονται στις 25 χιλιάδες ετησίως. Θεωρητικά η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανάπτυξης στην κινεζική αγορά θα πει ο Χρήστος Σπύρου.
«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στην Κίνα, αλλά μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Οι άλλοι Ευρωπαίοι έχουν εδώ και πολλά χρόνια προσβάσεις στην Κίνα. Όταν οι Έλληνες ξάπλωναν στον ήλιο. Τώρα ήρθε η κρίση, αλλά τώρα οι ευκαιρίες έχουν φύγει. Μερικοί έρχονται και προσπαθούν να ορθοποδήσουν, αλλά είναι πολύ αργά», εκτιμά ο κ. Σπύρου.
Πράγματι, οι άλλες χώρες πρόλαβαν και ανέβηκαν στο κινεζικό τρένο και άντλησαν μεγάλα οφέλη από την ανάπτυξη της χώρας. Η Ελλάδα έχασε το τρένο για ακόμη μία φορά, ακόμη και στο πεδίο των τροφίμων. Το εμπόριο του ελαιολάδου, για παράδειγμα, βρίσκεται στα χέρια των Ιταλών και των Ισπανών και είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσει η Ελλάδα τώρα μερίδιο.
Πηγή:DEutsche Welle
Markus Rimmele/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.