«Γυρίζω στην Αθήνα πιο αισιόδοξος. Με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, μετά τις συναντήσεις που είχα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José-Manuel Barroso και πολλούς επιτρόπους, είναι σαφές ότι η ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης. Συζητήθηκαν θέματα και συγκεκριμένες πολιτικές και πάρθηκαν αποφάσεις για την προώθηση της ανάπτυξης που είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας. Στο σύνολό τους οι πολιτικές αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν την έξοδο από την κρίση. Δημιουργούν ένα πλαίσιο που θα υποστηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών που καταβάλλει η χώρα, και που επιδιώκει να αντισταθμίσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στο εισόδημα και την απασχόληση.
Είναι σαφές πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο –όπως αποτυπώνεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– ότι παράλληλα με την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας μακροπρόθεσμα, είναι αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Τα μέτρα αυτά
Ø θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας,
Ø θα στηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της παραγωγής,
Ø θα στοχεύσουν με τρόπο συστηματικό την αντιμετώπιση της απαράδεκτα υψηλής ανεργίας, ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων,
Ø θα εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση,
Ø θα ενισχύσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την οικονομική κρίση. Πρέπει να τις αξιοποιήσουμε γιατί, εκτός των άλλων, βοηθούν και στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα μας, αλλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία. Γιατί όταν έχουμε διαρκή άνοδο της ανεργίας και συνεχή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, οι κοινωνικές συνέπειες που προκαλούνται αποδιαρθρώνουν τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Ο «φαύλος» κύκλος ύφεσης, δημοσιονομικών ελλειμμάτων και νέων μέτρων ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί από έναν «ενάρετο» κύκλο μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης. Κι αυτό είναι κατανοητό πλέον και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γι’ αυτό απ’ όλες τις πλευρές έγινε δεκτό ότι πρέπει, παράλληλα με την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας, να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη. Αυτά τα μέτρα δημιουργούν τη δυνατότητα αλλαγής πορείας και κλίματος. Χτίζουν πάνω στο στέρεο έδαφος που σταδιακά η οικονομία μας ανακτά. Οικοδομούν στις συνθήκες σταθερότητας που θα προκύψουν από την τιθάσευση του δημόσιου χρέους και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με τη νέα δανειακή συμφωνία.
Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Ειδικότερα, πρέπει:
Ø Να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους πόρους του ΕΣΠΑ, μεταφέροντας κονδύλια σε προγράμματα που έχουν ζήτηση, βοηθούν άμεσα τις επιχειρήσεις, δίνουν δουλειά στους άνεργους συμπολίτες μας.
Ø Να ενεργοποιήσουμε τα μεγάλα έργα των αυτοκινητόδρομων, που έχουν σταματήσει.
Ø Να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτικούς πόρους από το εξωτερικό και συγκεκριμένους διεθνείς οργανισμούς.
Ø Να στηρίξουμε την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποκατασταθεί η επαρκής χρηματοδότηση της οικονομίας.
Ø Να οργανώσουμε καλύτερα την πολιτική μας στον τομέα των εξαγωγών, ώστε η ανάκαμψη των τελευταίων δύο ετών να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.
Ø Να συνεχίσουμε και να επιταχύνουμε την πολιτική αξιοποίησης και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξερεύνηση πιθανών υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.
Ø Να συνεχίσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τον περιορισμό της παραοικονομίας, και να σχεδιάσουμε ένα σταθερό, απλό, αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Με την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων μας, η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα μια τεράστια προσπάθεια. Θέλει να αφήσει πίσω της όλα εκείνα –τις πολιτικές, πρακτικές και συμπεριφορές– που την έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και να δημιουργήσει μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία.
Οι προσπάθειες που γίνονται αποδίδουν. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.
Η Ελλάδα αλλάζει. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά.
Φεύγω από τις Βρυξέλλες έχοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο. Όχι μόνο γιατί προχωρά η χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και γιατί εκφράστηκε η ολόπλευρη στήριξη της Ευρώπης για την εφαρμογή πολιτικών που θα προάγουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Ευρώπη μάς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μην την διαψεύσουμε. Αντιθέτως πρέπει να διαψευστούν όσοι προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει. Η Ελλάδα μπορεί. Και θα το αποδείξει.
Με την ευκαιρία της λήξης αυτής της Συνόδου θα ήθελα να χαιρετίσω την ομόφωνη επανεκλογή του Herman Van Rompuy στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Van Rompuy είναι ένας ηγέτης αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα και παράλληλα ένας πολύτιμος φίλος της Ελλάδας.
Θέλω, τέλος, να υπογραμμίσω ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Σήμερα υπογράψαμε τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η Συνθήκη αυτή θα συμβάλει καθοριστικά στην εμπέδωση δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην εμβάθυνση και επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Είμαι τώρα στη διάθεσή σας για ερωτήσεις."
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, κι εμείς οι δημοσιογράφοι αισθανθήκαμε αυτό το διαφορετικό κλίμα προς αισιοδοξία έναντι της ελληνικής κρίσεως. Εσείς την συγκεκριμενοποιήσατε ύστερα από συζήτηση με τον κ. Barroso, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κτλ. Έχετε την ίδια αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την εν Ελλάδι κατάσταση; Πώς θα υποδεχθούν οι πολιτικοί και οι γενικοί κοινωνικοί παράγοντες αυτά τα μέτρα τα οποία τόσο ωραία προβλήθηκαν εδώ στις Βρυξέλες;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνουν δεκτά πολύ θετικά. Πρώτα θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γύρω στο 67%, αναμένει και εύχεται το νέο οικονομικό πρόγραμμα να επιτύχει.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα απαιτήσει μεγάλες προσπάθειες και βραχυπρόθεσμα θυσίες, αλλά γνωρίζει παράλληλα ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
Αυτό όμως που επιδιώκουμε παράλληλα, όπως προσπάθησα να υπογραμμίσω και στις αρχικές μου παρατηρήσεις, και αυτό που συζητήθηκε και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους άλλους επιτρόπους, είναι να προωθήσουμε μια σειρά μέτρων άμεσου αποτελέσματος. Άμεσου αποτελέσματος προς την κατεύθυνση της στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, της προώθησης των επενδύσεων. Αυτά τα μέτρα μπορεί να θεωρήσουμε ότι είναι συμπληρωματικά και υποστηρικτικά των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα.
Στη Σύνοδο Κορυφής, όπως μπορείτε να δείτε και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβάνονται μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα έχουν μια θετική επίδραση και μεσομακροπρόθεσμα με το να διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, αλλά και μέτρα τα οποία θα έχουν μια θετική επίδραση βραχυπρόθεσμα.
Πιστεύω ότι τόσο η εφαρμογή του προγράμματος, που προφανώς έχει σημασία να είναι πλήρης και έγκυρη, όσο και η υλοποίηση αυτών των άλλων μέτρων, που θα απαιτήσουν δουλειά τους επόμενους μήνες, θα γίνουν θετικά δεκτά από τον ελληνικό λαό, και πιστεύω ότι και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα είναι ενωμένες στην υλοποίηση μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, ο μέσος Έλληνας έχει δει τα τελευταία τρία χρόνια να μειώνεται ο όποιος πλούτος έχει, με έναν ρυθμό πρωτόγνωρο. Υπάρχει λοιπόν ένα ερώτημα, το οποίο κυριαρχεί σε πολλούς: Υπήρχε άλλος δρόμος; Και αν υπήρχε άλλος δρόμος, δεν τον βρήκαμε επειδή φταίγαμε εμείς ή επειδή έφταιγαν οι άλλοι; Οι Ευρωπαίοι είναι οι άλλοι.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Μια οικονομία η οποία είχε έναν υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα και η οποία είχε απολέσει σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς της κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια, ήταν αναπόφευκτο να περάσει από μια περίοδο ουσιαστικής προσαρμογής η οποία βραχυπρόθεσμα δυστυχώς συνεπάγεται μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
Πιστεύω ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ωστόσο η εφαρμογή της πολιτικής θα μπορούσε να είχε γίνει με έναν αποτελεσματικότερο τρόπο που θα συντελούσε στην ταχύτερη επίτευξη ορισμένων στόχων και στον περιορισμό ορισμένων αρνητικών συνεπειών της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν γίνεται μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, περιστολής των δαπανών, μείωσης των ελλειμμάτων, μεταβολών στη λειτουργία των αγορών και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα –και τονίζω τη λέξη βραχυπρόθεσμα– δυσμενείς συνέπειες στα πραγματικά εισοδήματα. Η προσαρμογή όμως αυτή γίνεται προφανώς για έναν θετικό λόγο και έχει έναν ουσιαστικό θετικό σκοπό: να διαμορφώσει καινούριες συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, αυξημένης ανταγωνιστικότητας, αποτελεσματικότερης λειτουργίας της οικονομίας ώστε να μπορεί η οικονομία να ανακάμψει πάλι, να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όμως δεν θα βασίζονται στα δανεικά, δεν θα βασίζονται σε μια «εικονική» πραγματικότητα, αλλά θα στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και μεταξύ των άλλων θα σημαίνει ότι μια μικρή οικονομία, όπως είναι η ελληνική, θα στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση των εξαγωγικών της επιδόσεων.
Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι της περιόδου αναπροσαρμογής της οικονομίας, και χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω ή να υποεκτιμήσω τις προσπάθειες και τις θυσίες που βραχυπρόθεσμα θα γίνουν, ίσως και από τα μέσα του επόμενου χρόνου να είναι ορατά πλέον τα σημεία ανάκαμψης της οικονομίας και η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης.
Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμη που έχει σημασία: Τόσο η λειτουργία όσο και οι επιδόσεις της οικονομίας εξαρτώνται όχι μόνο από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, αλλά επίσης από το βαθμό της εμπιστοσύνης που υπάρχει στις προοπτικές της χώρας και στην ικανότητα της χώρας να επιτύχει τους στόχους της.
Προς αυτή την κατεύθυνση σημασία έχει να κατανοούμε όλοι και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται, και να διαμορφώνουμε μια θετική προοπτική – όχι μία εικονική θετική προοπτική, αλλά μια θετική προοπτική στο κοινό ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται βαθμιαία αποδίδουν και η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, και ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα έχει πιστεύω σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία την ίδια. Και θα επηρεάσει θετικά τις επενδύσεις, την κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά θα συμβάλει επιπλέον στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, η οποία ρευστότητα έχει συρρικνωθεί λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και της μείωσης της εμπιστοσύνης το προηγούμενο έτος, που είχαν ως αποτέλεσμα την έξοδο κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που επιδείνωσε τις οικονομικές συνθήκες.
Με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και πριν από δέκα μέρες από το Eurogroup, το οποίο όπως ξέρετε ενέκρινε το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας καθώς και το νέο μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο χτεσινό Eurogroup και το νέο θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για τις προοπτικές της χώρας, πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία όλοι να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση βελτίωσης της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στην προοπτική εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας.
Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα πετύχουμε πολλά και θα περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις πάνω στη δραστηριότητα και στην απασχόληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, χτες ο Υπουργός Οικονομικών μάς είπε ότι ξεκινά μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για το PSI. Καταρχήν θέλω να σας ρωτήσω τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για την επόμενη εβδομάδα, και αν μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο, τι άλλο έχει να υλοποιήσει η κυβέρνησή σας, δηλαδή τι παραμένει ανοιχτό μετά και τη χτεσινή απόφαση του Eurogroup;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Το επόμενο θέμα το οποίο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί, αυτό που λέτε ότι είναι ανοιχτό έως τις 10 Μαρτίου, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI. Αναμένουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι σημαντική και επαρκής, και μετά την ολοκλήρωση του PSI θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας –αναμένω ότι αυτό θα γίνει στις 12 έως 14 Μαρτίου–, και μετά τις αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.
Πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναφερθεί ότι εγκρίθηκε το οικονομικό πρόγραμμα, εγκρίθηκε το γενικότερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης, η δανειακή σύμβαση η τελική όσον αφορά την επίσημη χρηματοδότηση αναμένεται ότι θα υπογραφεί στα μέσα του Μάρτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Θα ήθελα να σας κάνω μια πιο προσωπική ερώτηση: Εάν αυτή η Σύνοδος για σας είναι η τελευταία Σύνοδος που έρχεστε εδώ στις Βρυξέλλες από το πόστο που κατέχετε, ή αν θα σας δούμε ξανά τον Ιούνιο στην τακτική Σύνοδο σε αυτή την ίδια καρέκλα, επιβεβαιώνοντας αυτό που συζητούν πολλοί εδώ στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ότι θα ήθελαν να παραμείνετε σε αυτό το πόστο για αρκετό καιρό ακόμη.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο σε όσα έχω πει σχετικά με αυτό το θέμα, μάλιστα στην ίδια αίθουσα πριν από λίγες μέρες, και άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Μιλήσατε αρκετά για την ανάπτυξη στην εισαγωγή σας, και ήταν και το αντικείμενο που απασχόλησε τη συνάντησή σας με τον κ. Barroso. Είπατε ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ – είναι ένα πράγμα το οποίο ακούμε συνέχεια από όλους τους πρωθυπουργούς, και θέλω να σας ρωτήσω αν πραγματικά στην Ελλάδα υπάρχουν οι δομές, ή αν έχετε εσείς κάποιο καινούριο σχέδιο να υπάρξουν, κάτι ακούστηκε για μόνιμους γραμματείς απορρόφησης κονδυλίων στα υπουργεία, εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, ώστε πραγματικά τα κονδύλια που υπάρχουν εδώ να απορροφηθούν από την πραγματική οικονομία.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Να σημειώσω πρώτα ότι τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Και θυμάστε ότι πριν από ένα μήνα είχα υπογραμμίσει κι αυτό περιλαμβάνεται και στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας, ότι επετεύχθη σχεδόν 100% ο στόχος απορρόφησης των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία που είχε τεθεί για το 2011. Επίσης και οι πόροι από το κοινοτικό ταμείο αυξήθηκαν σημαντικά, σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο είναι γεγονός ότι η απορροφητικότητα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή και επομένως υπάρχουν τεράστια περιθώρια για βελτίωση, για την αύξηση της απορροφητικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων.
Πιστεύω ότι μέσα από ορισμένες θεσμικές αλλαγές και μεταβολή στις διαδικασίες, και σε συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Task Force, μπορεί όντως στο τρέχον έτος και στα επόμενα να γίνει μια μεγάλη πρόοδος προς την κατεύθυνση αύξησης της απορροφητικότητας. Αυτό όμως είναι ένα στοιχείο της προσπάθειας.
Αυτό που επιδιώκουμε τώρα είναι να δημιουργηθούν ορισμένα νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία τα οποία θα αξιοποιούν τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους ώστε να παρέχονται εγγυήσεις, και με βάση αυτές τις εγγυήσεις να υπάρχει δυνατότητα σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να δώσουν ρευστότητα στης ελληνικές εμπορικές τράπεζες, που με τη σειρά τους να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και παράλληλα με ένα άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο που θα στηρίζεται σε εγγυήσεις που συνδέονται με τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για τη στήριξη των άλλων αναπτυξιακών και επενδυτικών έργων, όπως είναι η αυτοκινητόδρομοι, αλλά και οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Δηλαδή η νέα πτυχή, μια νέα πτυχή της πολιτικής που στηρίζεται στους κοινοτικούς πόρους, είναι η χρησιμοποίηση των πόρων αυτών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρωθυπουργέ, το παράδειγμα της βελτίωσης της εμπιστοσύνης πρέπει πρώτα να το δείξουν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, διότι όταν οι τράπεζες δεν δίνουν εγγυητικές επιστολές, συμπεραίνει κανείς ότι κάτι τρέχει. Οπότε κλονίζεται η εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου και του απλού πολίτη. Όταν αυτό δεν μπορεί να το λύσει η κυβέρνηση η δική σας, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη, ποιος θα το λύσει;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Φοβάμαι ότι η απάντηση είναι απλή αλλά όχι ευχάριστη. Οι τράπεζες έχουν περιορίσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων επειδή δυστυχώς δεν έχουν ρευστότητα. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, μία πραγματικότητα που είναι αποτέλεσμα του ότι έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές λόγω της κρίσης, και δεύτερον, όπως ανέφερα πριν, επειδή κατά το τελευταίο ενάμιση έτος έχει παρατηρηθεί σημαντική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες αυτές, που με τη σειρά της περιορίζει τη χρηματοδοτική βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχτεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, αυτός είναι ο πρακτικός λόγος για τον οποίο έχουν περιορίσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεν είναι είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις τις ίδιες.
Γι’ αυτό ακριβώς γίνεται μια διπλή προσπάθεια: Η μία προσπάθεια είναι σαν κι αυτή που εξήγησα, να ενισχυθούν απευθείας ορισμένες επενδυτικές δραστηριότητες από το εξωτερικό. Και δεύτερον, έμμεσα, με την παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με εγγυήσεις που συνδέονται με τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα περισσότερο.
Το πρόβλημα θα λυθεί και είμαι σίγουρος ότι θα λυθεί και στο μέλλον ταχύτερα απ’ ό,τι ίσως ορισμένοι φαντάζονται, εφόσον εφαρμόσουμε το νέο πρόγραμμα έγκαιρα και αποτελεσματικά – και σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρηματοδοτική στήριξη που λαμβάνουμε από το εξωτερικό σταδιακά, θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον που θα βοηθήσει τις τράπεζες οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν σημαντικά πάλι με βάση τη μεγάλη χρηματοδοτική στήριξη που παίρνουμε, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αναδιάρθρωση των τραπεζών και ένα σταδιακά βελτιούμενο γενικότερο οικονομικό κλίμα θα τους δώσει τη δυνατότητα να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους προς την οικονομία.
Αυτό το δεύτερο δεν θα συμβεί άμεσα, αλλά θα συμβεί σταδιακά μέσα στο επόμενο έτος. Βραχυπρόθεσμα, κι αυτός είναι ένας λόγος των μέτρων που συζητάμε, επιδιώκουμε τους επόμενους μήνες τα μέτρα αυτά να ενισχύσουν τους χρηματοδοτικούς πόρους των τραπεζών ώστε να τους δώσουν τη δυνατότητα με τη σειρά τους να αυξήσουν τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε πριν από λίγο ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της και θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Είπατε ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο της και πάει σε εκλογές.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Όταν ολοκληρώσει το έργο της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Ναι, όταν ολοκληρώσει το έργο της.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Περιγράψατε κι εσείς ο ίδιος ένα πολύ μεγάλο πλέγμα μέτρων, αλλά και ένα ογκώδες έργο που πρέπει να γίνει. Φτάνει, είναι αρκετός ο χρόνος μέχρι να γίνουν οι εκλογές που όλοι γνωρίζουμε, εκεί γύρω στον Απρίλιο, ή πρέπει να πάρει μια παράταση η κυβέρνηση αυτή;
Και επιτρέψτε μου και μία άλλη ερώτηση που δεν είναι μόνο εσωτερικής επικαιρότητας. Ο κ. Βενιζέλος πιστεύετε ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ; Ευχαριστώ.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Τα μέτρα που περιέγραψα και τα οποία τα χαρακτήρισα ως μέτρα «άμεσου αποτελέσματος», θα υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν. Προφανώς δεν μπορεί να υλοποιηθούν όλα μέσα σε μια περίοδο δύο μηνών, αλλά επιδίωξη είναι ορισμένα να υλοποιηθούν και άλλα να δρομολογηθούν ούτως ώστε όποια είναι η κυβέρνηση της χώρας στο μέλλον να συνεχίσει την προσπάθεια που θα ξεκινήσει και την εφαρμογή των μέτρων. Όσον αφορά τον κ. Βενιζέλο, όταν λάβει τις αποφάσεις του θα συζητήσω το θέμα μαζί του και θα απαντήσω τότε στο ερώτημά σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Χθες ο κ. Juncker, κληθείς να σχολιάσει για το PSI, είπε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, υπάρχει ένα Plan B. Σήμερα ο κ. Sarkozy ρωτήθηκε στη Συνέντευξη Τύπου και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν γνωρίζει, να υπάρχει Plan B.
Μπορείτε να μας διαφωτίσετε περί τίνος πρόκειται, κι αν όντως υπάρχει ένα Plan B σε περίπτωση που ναυαγήσει ας πούμε, γιατί υπάρχει και το Collective Action Clauses, το ξέρουμε, σε περίπτωση που ναυαγήσει και σε περίπτωση που ούτε το 66% μπορεί να ληφθεί ως participation.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Πιστεύω ότι η προσφορά που έγινε προς τους ιδιώτες επενδυτές και πιστωτές έχει πολλά ελκυστικά στοιχεία και γι’ αυτόν το λόγο εκτιμώ ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ανταλλαγή των ομολόγων θα είναι ικανοποιητική.
Δεν νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω τίποτε περισσότερο σήμερα, εάν αποδειχθεί το αντίθετο θα ενεργήσουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας και δεν έχει, πιστεύω, νόημα σήμερα να συζητήσουμε εκτενέστερα εναλλακτικά σενάρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, με την ολοκλήρωση του PSI οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν σημαντική οικονομική ενίσχυση. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη διοίκηση των ελληνικών τραπεζών και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Έχουμε ήδη υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι η ενίσχυση που θα δοθεί στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του PSI, και ειδικότερα η ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους.
Αυτό καθορίζεται, προσδιορίζεται με σαφήνεια, και στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και στη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία καθορίζει με σαφήνεια ότι οι αποφάσεις του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αφορούν τις τράπεζες θα περιορίζονται μόνο σε θέματα βασικής στρατηγικής και ότι οι τράπεζες, ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη, θα λειτουργούν με βάση επιχειρηματικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω ως προς το θέμα της τοποθέτησης επιτρόπου για την Ελλάδα. Ο κ. Juncker φαίνεται να επιμένει, οι Γερμανοί το επαναφέρουν, ο κ. Rösler το επανέφερε, προφανώς υπάρχει μια συζήτηση για την πιο εκτενή παρακολούθηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό το θέμα πράγματι υπάρχει, αν θα υπάρξει επίτροπος για την Ελλάδα ή αν θα υπάρξει κάποιου είδους πιο στενή παρακολούθηση πέρα από αυτήν η οποία ήδη υπάρχει. Ευχαριστώ.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Έχω ήδη αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα, είπα ότι δεν συζητείται και ούτε είναι αποδεκτή η «τοποθέτηση» επιτρόπου στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά έχει συμφωνηθεί, και αυτό περιλαμβάνεται και στα συμπεράσματα του προπροηγούμενου ECOFIN, ότι η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα θα ενισχυθεί ώστε και να βελτιωθεί η παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος αλλά επιπλέον να βελτιωθεί και η παροχή της τεχνικής βοήθειας από την Ομάδα Δράσης (την Task Force) που ήδη υπάρχει στην Ελλάδα.
Η ενίσχυση της παρουσίας της τρόικας είναι χρήσιμη διότι θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και στην εφαρμογή του προγράμματος, και όπως γνωρίζετε η παροχή τεχνικής βοήθειας και η παρουσία της Task Force είναι αποτέλεσμα αιτήματος που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον προηγούμενο Ιούλιο διότι υπήρχε απόλυτη κατανόηση των αδυναμιών που χαρακτηρίζουν τη διοίκηση της χώρας, η οποία έχει συνέπειες για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.
Επομένως αυτή την τεχνική βοήθεια και την ζητήσαμε και την στηρίζουμε, και όντως έχει αρχίσει να συμβάλει πολύ θετικά στην πιο αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Στις επόμενες μάλιστα δέκα μέρες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Αναφερθήκατε στις επισημάνσεις πλέον της Ευρώπης που υπάρχουν και στο κείμενο των συμπερασμάτων για μια τόνωση της ανάπτυξης, και ο ίδιος περιγράψατε μια σειρά μέτρα-δράσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.
Επειδή ο κόσμος τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια έχει περάσει πολύ δύσκολα, και το γνωρίζετε, θέλω να σας ρωτήσω εάν αυτό το περίφημο πακέτο του Ιουνίου, που λίγο ή πολύ το έχει προαναγγείλει επισήμως και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε όλες τις τελευταίες συνεντεύξεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το τελευταίο επώδυνο πακέτο σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας που χάνονται;
Και αν μου επιτρέπετε, επειδή αναφερθήκατε και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα για υποθαλάσσιες έρευνες, εάν επαληθεύετε τις πληροφορίες που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον γι’ αυτές τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, από μεγάλες αμερικάνικες και σκανδιναβικές εταιρείες. Ευχαριστώ.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Σχετικά με το ερώτημα που θέσατε για τα μέτρα, νομίζω είναι πάλι χρήσιμο να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και των συμπληρωματικών μέτρων στα οποία εστίασα σήμερα και τα οποία έχουμε συζητήσει και τις προηγούμενες μέρες, που αποσκοπούν στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Αυτά τα μέτρα δεν έχουν αρνητικές συνέπειες, εξ ορισμού είναι μέτρα τα οποία βοηθούν στο να αμβλυνθούν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από την εφαρμογή ορισμένων διαρθρωτικών αλλαγών και την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των ελλειμμάτων που στο άμεσο μέλλον συντελεί βεβαίως στη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
Επομένως αυτά τα πρόσφατα μέτρα που συζητάμε στηρίζουν τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη, δεν έχουν αρνητικές συνέπειες. Αντίθετα, επιδιώκουν να αμβλύνουν, όπως σας είπα, τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των πιο ουσιαστικών μέτρων του προγράμματος, τα οποία όμως και αυτά –όχι άμεσα αλλά τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμα– αποσκοπούν στη διαμόρφωση συνθηκών για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.
Για το δεύτερο ερώτημα: Δεν έχω αυτή τη στιγμή πληροφόρηση για το ενδιαφέρον συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πρόσφατα, από το περασμένος έτος, και την επιταχύνουμε τους τελευταίους μήνες προκειμένου να αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατό τις ενδεχόμενες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, τόσο υποθαλάσσιες αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι ενδείξεις από ορισμένες σεισμικές ενέργειες που είχαν πρόσφατα γίνει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές είναι καλές. Ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί η πιθανότητα και η προοπτική εξεύρεσης τέτοιων πηγών ενέργειας.
Δεν μπορώ να προσθέσω σήμερα τίποτε παραπάνω, εκτός του ότι ο τομέας της ενέργειας είναι ένας τομέας όπου η χώρα μπορεί να έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και με τις έρευνες που γίνονται τώρα, αλλά κυριότερα –όπως ξέρετε αυτό έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν– με την προώθηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», μέσα από το οποίο θα αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα με σκοπό να αυξηθούν οι εξαγωγές της παραγωγής αυτής στην κεντρική Ευρώπη.
Ήδη πριν από μερικές μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα προωθηθεί η υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρωθυπουργέ, εκφράσατε την ικανοποίησή σας όσον αφορά τη διαδικασία του PSI. Μπορείτε να μας πείτε ποιο περιμένετε ότι θα είναι το μίνιμουμ αυτής της συμμετοχής;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Δεν μπορώ να προβώ σε προβλέψεις για το ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μάλλον αυτή η συμμετοχή θα είναι σημαντική και νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε. Νομίζω, όπως είπα προηγουμένως, ότι η προσφορά είναι ελκυστική, και αυτό θα ενθαρρύνει πιστεύω τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν σε αυτή την ανταλλαγή των ομολόγων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Στην Αμερική λένε ότι «αν χρειαστεί να το συζητάς και να το εξηγείς πολύ, μάλλον δεν δουλεύει», λένε επίσης (ο Keynes το έλεγε) ότι «ένας δρόμος πάει για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας: να αυξηθεί η οριακή ροπή για κατανάλωση». Αυτό, λένε, απλά γίνεται με τρεις-τέσσερις τρόπους: σταθερότητα, φορολογικά κίνητρα, ποσοτική χαλάρωση και κρατικές δαπάνες. Τις αποκλείουμε τις κρατικές δαπάνες, σταθερότητα θα δούμε, ποσοτική χαλάρωση δεν μας έφτασε, άρα το μόνο που μας μένει είναι τα φορολογικά κίνητρα. Και θέλω να σας ξαναρωτήσω: πότε θα δούμε το νέο φορολογικό σύστημα; Θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2012 με το νέο φορολογικό σύστημα; Τι θα γίνει με τα εισοδήματα του 2011; Αυτό είναι μια πρακτική ερώτηση, που αφορά πάρα πολύ κόσμο ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει τον προγραμματισμό του για τον επόμενο χρόνο.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Το νέο φορολογικό σύστημα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του έτους. Όταν γίνουν οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να αξιολογηθεί, να υιοθετηθεί από τη Βουλή και μετά να τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Επομένως τα εισοδήματα τα οποία θα φορολογηθούν έως τον Ιούνιο, νομίζω προκύπτει εμμέσως, χωρίς όμως να θέλω αυτό να το επιβεβαιώσω απόλυτα, ότι θα φορολογηθούν με βάση το υπάρχον σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Έχω δύο ερωτήσεις κ. Πρωθυπουργέ. Εχθές προέκυψε ότι η κατάσταση της ολλανδικής οικονομίας είναι χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε, και ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το κατώφλι του 3%. Τώρα στην Ολλανδία υπάρχει μια συζήτηση όσον αφορά το χρόνο εφαρμογής των μέτρων, και η Καγκελάριος Angela Merkel λέει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παράταση.
Η πρώτη ερώτηση: θα δώσετε περισσότερο χρόνο στους Ολλανδούς να μειώσουν τις δαπάνες τους;
Και η δεύτερη: Επειδή εσείς έχετε προχωρήσει ουσιαστικά στη μείωση των δαπανών –έχετε πλέον μεγάλη εμπειρία στις περικοπές– έχετε κάποια συμβουλή να δώσετε στον Υπουργό Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Δεν νομίζω ότι είναι δική μου αρμοδιότητα να παρέχω συμβουλές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ελλείμματος το οποίο, όπως είπατε, είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, για έναν πολύ απλό λόγο: σε κάθε χώρα οι επιλογές των δημοσιονομικών μέσων σχετίζονται με την οικονομική δομή της χώρας, καθώς και με το ισχύον δημοσιονομικό σύστημα.
Άρα το ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει κανείς τα ελλείμματα νομίζω ότι, όπως καταλαβαίνετε, αρμόδιες να αποφασίσουν είναι οι εθνικές αρχές. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αιτία του ελλείμματος: εάν οφείλεται, παραδείγματος χάριν, σε μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, ή αν είναι απόρροια άλλων παραγόντων.
Τώρα ένα μάθημα που πήραμε εμείς από την εμπειρία μας –και νομίζω ότι αυτό το μάθημα αφορά και πολλές άλλες χώρες– είναι το εξής: η περιστολή των δαπανών ίσως αποτελεί ένα μέσο για να τεθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα σε μια πιο βιώσιμη βάση. Παράλληλα, στην περίπτωση της Ελλάδας (κι εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, όσον αφορά τόσο την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και τη φοροδιαφυγή) γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η απόδοση της φορολογίας όχι μέσω της αύξησης των φόρων αλλά μέσω της βελτίωσης του εισπρακτικού μηχανισμού. Συνεπώς, σε κάθε χώρα εναπόκειται να αποφασίσει ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και το ποιες είναι οι αιτίες αυτού του ελλείμματος. Όσο για το θέμα των χρονικών ορίων, η απάντηση σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις περιστάσεις και τους στόχους κάθε χώρας.
Στην Ελλάδα το χρέος και τα ελλείμματα ήταν τόσο μεγάλα που δεν υπήρχε πλέον περιθώριο ελιγμών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και της περικοπής των δαπανών. Στην Ολλανδία η δημοσιονομική κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες της Ολλανδίας θα αποφασίσουν το ρυθμό της οικονομικής εξυγίανσης. Οπότε δεν πρόκειται εγώ να σας δώσω μάθημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, χώρια τα ελληνικά, χώρια τα οικονομικά, για το Ιράν συζητήσατε καθόλου στις δύο συνεδριάσεις; Λέω για το Ιράν, διότι και ενέργεια είναι και κίνδυνοι είναι και ενδιαφέρει την Ελλάδα τα μάλα.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί διεξοδικά στο προηγούμενο Συμβούλιο και σε άλλα fora. Όπως θα είδατε από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αυτή τη φορά δόθηκε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και στη Βόρεια Αφρική.
Απαντώ στο ερώτημά σας, ότι δεν συζητήθηκε επισήμως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, βεβαίως είναι ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε θα έλεγα στα margins.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ευχαριστούμε, καλό σας απόγευμα.
Είναι σαφές πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο –όπως αποτυπώνεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– ότι παράλληλα με την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας μακροπρόθεσμα, είναι αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Τα μέτρα αυτά
Ø θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας,
Ø θα στηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της παραγωγής,
Ø θα στοχεύσουν με τρόπο συστηματικό την αντιμετώπιση της απαράδεκτα υψηλής ανεργίας, ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων,
Ø θα εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση,
Ø θα ενισχύσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την οικονομική κρίση. Πρέπει να τις αξιοποιήσουμε γιατί, εκτός των άλλων, βοηθούν και στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα μας, αλλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία. Γιατί όταν έχουμε διαρκή άνοδο της ανεργίας και συνεχή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, οι κοινωνικές συνέπειες που προκαλούνται αποδιαρθρώνουν τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Ο «φαύλος» κύκλος ύφεσης, δημοσιονομικών ελλειμμάτων και νέων μέτρων ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί από έναν «ενάρετο» κύκλο μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης. Κι αυτό είναι κατανοητό πλέον και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γι’ αυτό απ’ όλες τις πλευρές έγινε δεκτό ότι πρέπει, παράλληλα με την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας, να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη. Αυτά τα μέτρα δημιουργούν τη δυνατότητα αλλαγής πορείας και κλίματος. Χτίζουν πάνω στο στέρεο έδαφος που σταδιακά η οικονομία μας ανακτά. Οικοδομούν στις συνθήκες σταθερότητας που θα προκύψουν από την τιθάσευση του δημόσιου χρέους και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με τη νέα δανειακή συμφωνία.
Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Ειδικότερα, πρέπει:
Ø Να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους πόρους του ΕΣΠΑ, μεταφέροντας κονδύλια σε προγράμματα που έχουν ζήτηση, βοηθούν άμεσα τις επιχειρήσεις, δίνουν δουλειά στους άνεργους συμπολίτες μας.
Ø Να ενεργοποιήσουμε τα μεγάλα έργα των αυτοκινητόδρομων, που έχουν σταματήσει.
Ø Να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτικούς πόρους από το εξωτερικό και συγκεκριμένους διεθνείς οργανισμούς.
Ø Να στηρίξουμε την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποκατασταθεί η επαρκής χρηματοδότηση της οικονομίας.
Ø Να οργανώσουμε καλύτερα την πολιτική μας στον τομέα των εξαγωγών, ώστε η ανάκαμψη των τελευταίων δύο ετών να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.
Ø Να συνεχίσουμε και να επιταχύνουμε την πολιτική αξιοποίησης και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξερεύνηση πιθανών υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.
Ø Να συνεχίσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τον περιορισμό της παραοικονομίας, και να σχεδιάσουμε ένα σταθερό, απλό, αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Με την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων μας, η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα μια τεράστια προσπάθεια. Θέλει να αφήσει πίσω της όλα εκείνα –τις πολιτικές, πρακτικές και συμπεριφορές– που την έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και να δημιουργήσει μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία.
Οι προσπάθειες που γίνονται αποδίδουν. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.
Η Ελλάδα αλλάζει. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά.
Φεύγω από τις Βρυξέλλες έχοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο. Όχι μόνο γιατί προχωρά η χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και γιατί εκφράστηκε η ολόπλευρη στήριξη της Ευρώπης για την εφαρμογή πολιτικών που θα προάγουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Ευρώπη μάς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μην την διαψεύσουμε. Αντιθέτως πρέπει να διαψευστούν όσοι προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει. Η Ελλάδα μπορεί. Και θα το αποδείξει.
Με την ευκαιρία της λήξης αυτής της Συνόδου θα ήθελα να χαιρετίσω την ομόφωνη επανεκλογή του Herman Van Rompuy στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Van Rompuy είναι ένας ηγέτης αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα και παράλληλα ένας πολύτιμος φίλος της Ελλάδας.
Θέλω, τέλος, να υπογραμμίσω ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Σήμερα υπογράψαμε τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η Συνθήκη αυτή θα συμβάλει καθοριστικά στην εμπέδωση δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην εμβάθυνση και επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Είμαι τώρα στη διάθεσή σας για ερωτήσεις."
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, κι εμείς οι δημοσιογράφοι αισθανθήκαμε αυτό το διαφορετικό κλίμα προς αισιοδοξία έναντι της ελληνικής κρίσεως. Εσείς την συγκεκριμενοποιήσατε ύστερα από συζήτηση με τον κ. Barroso, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κτλ. Έχετε την ίδια αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την εν Ελλάδι κατάσταση; Πώς θα υποδεχθούν οι πολιτικοί και οι γενικοί κοινωνικοί παράγοντες αυτά τα μέτρα τα οποία τόσο ωραία προβλήθηκαν εδώ στις Βρυξέλες;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνουν δεκτά πολύ θετικά. Πρώτα θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γύρω στο 67%, αναμένει και εύχεται το νέο οικονομικό πρόγραμμα να επιτύχει.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα απαιτήσει μεγάλες προσπάθειες και βραχυπρόθεσμα θυσίες, αλλά γνωρίζει παράλληλα ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
Αυτό όμως που επιδιώκουμε παράλληλα, όπως προσπάθησα να υπογραμμίσω και στις αρχικές μου παρατηρήσεις, και αυτό που συζητήθηκε και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους άλλους επιτρόπους, είναι να προωθήσουμε μια σειρά μέτρων άμεσου αποτελέσματος. Άμεσου αποτελέσματος προς την κατεύθυνση της στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, της προώθησης των επενδύσεων. Αυτά τα μέτρα μπορεί να θεωρήσουμε ότι είναι συμπληρωματικά και υποστηρικτικά των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα.
Στη Σύνοδο Κορυφής, όπως μπορείτε να δείτε και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβάνονται μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα έχουν μια θετική επίδραση και μεσομακροπρόθεσμα με το να διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, αλλά και μέτρα τα οποία θα έχουν μια θετική επίδραση βραχυπρόθεσμα.
Πιστεύω ότι τόσο η εφαρμογή του προγράμματος, που προφανώς έχει σημασία να είναι πλήρης και έγκυρη, όσο και η υλοποίηση αυτών των άλλων μέτρων, που θα απαιτήσουν δουλειά τους επόμενους μήνες, θα γίνουν θετικά δεκτά από τον ελληνικό λαό, και πιστεύω ότι και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα είναι ενωμένες στην υλοποίηση μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, ο μέσος Έλληνας έχει δει τα τελευταία τρία χρόνια να μειώνεται ο όποιος πλούτος έχει, με έναν ρυθμό πρωτόγνωρο. Υπάρχει λοιπόν ένα ερώτημα, το οποίο κυριαρχεί σε πολλούς: Υπήρχε άλλος δρόμος; Και αν υπήρχε άλλος δρόμος, δεν τον βρήκαμε επειδή φταίγαμε εμείς ή επειδή έφταιγαν οι άλλοι; Οι Ευρωπαίοι είναι οι άλλοι.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Μια οικονομία η οποία είχε έναν υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα και η οποία είχε απολέσει σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς της κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια, ήταν αναπόφευκτο να περάσει από μια περίοδο ουσιαστικής προσαρμογής η οποία βραχυπρόθεσμα δυστυχώς συνεπάγεται μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
Πιστεύω ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ωστόσο η εφαρμογή της πολιτικής θα μπορούσε να είχε γίνει με έναν αποτελεσματικότερο τρόπο που θα συντελούσε στην ταχύτερη επίτευξη ορισμένων στόχων και στον περιορισμό ορισμένων αρνητικών συνεπειών της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν γίνεται μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, περιστολής των δαπανών, μείωσης των ελλειμμάτων, μεταβολών στη λειτουργία των αγορών και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα –και τονίζω τη λέξη βραχυπρόθεσμα– δυσμενείς συνέπειες στα πραγματικά εισοδήματα. Η προσαρμογή όμως αυτή γίνεται προφανώς για έναν θετικό λόγο και έχει έναν ουσιαστικό θετικό σκοπό: να διαμορφώσει καινούριες συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, αυξημένης ανταγωνιστικότητας, αποτελεσματικότερης λειτουργίας της οικονομίας ώστε να μπορεί η οικονομία να ανακάμψει πάλι, να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όμως δεν θα βασίζονται στα δανεικά, δεν θα βασίζονται σε μια «εικονική» πραγματικότητα, αλλά θα στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και μεταξύ των άλλων θα σημαίνει ότι μια μικρή οικονομία, όπως είναι η ελληνική, θα στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση των εξαγωγικών της επιδόσεων.
Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι της περιόδου αναπροσαρμογής της οικονομίας, και χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω ή να υποεκτιμήσω τις προσπάθειες και τις θυσίες που βραχυπρόθεσμα θα γίνουν, ίσως και από τα μέσα του επόμενου χρόνου να είναι ορατά πλέον τα σημεία ανάκαμψης της οικονομίας και η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης.
Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμη που έχει σημασία: Τόσο η λειτουργία όσο και οι επιδόσεις της οικονομίας εξαρτώνται όχι μόνο από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, αλλά επίσης από το βαθμό της εμπιστοσύνης που υπάρχει στις προοπτικές της χώρας και στην ικανότητα της χώρας να επιτύχει τους στόχους της.
Προς αυτή την κατεύθυνση σημασία έχει να κατανοούμε όλοι και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται, και να διαμορφώνουμε μια θετική προοπτική – όχι μία εικονική θετική προοπτική, αλλά μια θετική προοπτική στο κοινό ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται βαθμιαία αποδίδουν και η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, και ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα έχει πιστεύω σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία την ίδια. Και θα επηρεάσει θετικά τις επενδύσεις, την κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά θα συμβάλει επιπλέον στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, η οποία ρευστότητα έχει συρρικνωθεί λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και της μείωσης της εμπιστοσύνης το προηγούμενο έτος, που είχαν ως αποτέλεσμα την έξοδο κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που επιδείνωσε τις οικονομικές συνθήκες.
Με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και πριν από δέκα μέρες από το Eurogroup, το οποίο όπως ξέρετε ενέκρινε το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας καθώς και το νέο μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο χτεσινό Eurogroup και το νέο θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για τις προοπτικές της χώρας, πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία όλοι να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση βελτίωσης της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στην προοπτική εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας.
Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα πετύχουμε πολλά και θα περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις πάνω στη δραστηριότητα και στην απασχόληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, χτες ο Υπουργός Οικονομικών μάς είπε ότι ξεκινά μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για το PSI. Καταρχήν θέλω να σας ρωτήσω τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για την επόμενη εβδομάδα, και αν μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο, τι άλλο έχει να υλοποιήσει η κυβέρνησή σας, δηλαδή τι παραμένει ανοιχτό μετά και τη χτεσινή απόφαση του Eurogroup;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Το επόμενο θέμα το οποίο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί, αυτό που λέτε ότι είναι ανοιχτό έως τις 10 Μαρτίου, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI. Αναμένουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι σημαντική και επαρκής, και μετά την ολοκλήρωση του PSI θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας –αναμένω ότι αυτό θα γίνει στις 12 έως 14 Μαρτίου–, και μετά τις αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.
Πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναφερθεί ότι εγκρίθηκε το οικονομικό πρόγραμμα, εγκρίθηκε το γενικότερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης, η δανειακή σύμβαση η τελική όσον αφορά την επίσημη χρηματοδότηση αναμένεται ότι θα υπογραφεί στα μέσα του Μάρτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Θα ήθελα να σας κάνω μια πιο προσωπική ερώτηση: Εάν αυτή η Σύνοδος για σας είναι η τελευταία Σύνοδος που έρχεστε εδώ στις Βρυξέλλες από το πόστο που κατέχετε, ή αν θα σας δούμε ξανά τον Ιούνιο στην τακτική Σύνοδο σε αυτή την ίδια καρέκλα, επιβεβαιώνοντας αυτό που συζητούν πολλοί εδώ στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ότι θα ήθελαν να παραμείνετε σε αυτό το πόστο για αρκετό καιρό ακόμη.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο σε όσα έχω πει σχετικά με αυτό το θέμα, μάλιστα στην ίδια αίθουσα πριν από λίγες μέρες, και άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Μιλήσατε αρκετά για την ανάπτυξη στην εισαγωγή σας, και ήταν και το αντικείμενο που απασχόλησε τη συνάντησή σας με τον κ. Barroso. Είπατε ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ – είναι ένα πράγμα το οποίο ακούμε συνέχεια από όλους τους πρωθυπουργούς, και θέλω να σας ρωτήσω αν πραγματικά στην Ελλάδα υπάρχουν οι δομές, ή αν έχετε εσείς κάποιο καινούριο σχέδιο να υπάρξουν, κάτι ακούστηκε για μόνιμους γραμματείς απορρόφησης κονδυλίων στα υπουργεία, εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, ώστε πραγματικά τα κονδύλια που υπάρχουν εδώ να απορροφηθούν από την πραγματική οικονομία.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Να σημειώσω πρώτα ότι τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Και θυμάστε ότι πριν από ένα μήνα είχα υπογραμμίσει κι αυτό περιλαμβάνεται και στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας, ότι επετεύχθη σχεδόν 100% ο στόχος απορρόφησης των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία που είχε τεθεί για το 2011. Επίσης και οι πόροι από το κοινοτικό ταμείο αυξήθηκαν σημαντικά, σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο είναι γεγονός ότι η απορροφητικότητα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή και επομένως υπάρχουν τεράστια περιθώρια για βελτίωση, για την αύξηση της απορροφητικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων.
Πιστεύω ότι μέσα από ορισμένες θεσμικές αλλαγές και μεταβολή στις διαδικασίες, και σε συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Task Force, μπορεί όντως στο τρέχον έτος και στα επόμενα να γίνει μια μεγάλη πρόοδος προς την κατεύθυνση αύξησης της απορροφητικότητας. Αυτό όμως είναι ένα στοιχείο της προσπάθειας.
Αυτό που επιδιώκουμε τώρα είναι να δημιουργηθούν ορισμένα νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία τα οποία θα αξιοποιούν τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους ώστε να παρέχονται εγγυήσεις, και με βάση αυτές τις εγγυήσεις να υπάρχει δυνατότητα σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να δώσουν ρευστότητα στης ελληνικές εμπορικές τράπεζες, που με τη σειρά τους να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και παράλληλα με ένα άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο που θα στηρίζεται σε εγγυήσεις που συνδέονται με τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για τη στήριξη των άλλων αναπτυξιακών και επενδυτικών έργων, όπως είναι η αυτοκινητόδρομοι, αλλά και οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Δηλαδή η νέα πτυχή, μια νέα πτυχή της πολιτικής που στηρίζεται στους κοινοτικούς πόρους, είναι η χρησιμοποίηση των πόρων αυτών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρωθυπουργέ, το παράδειγμα της βελτίωσης της εμπιστοσύνης πρέπει πρώτα να το δείξουν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, διότι όταν οι τράπεζες δεν δίνουν εγγυητικές επιστολές, συμπεραίνει κανείς ότι κάτι τρέχει. Οπότε κλονίζεται η εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου και του απλού πολίτη. Όταν αυτό δεν μπορεί να το λύσει η κυβέρνηση η δική σας, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη, ποιος θα το λύσει;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Φοβάμαι ότι η απάντηση είναι απλή αλλά όχι ευχάριστη. Οι τράπεζες έχουν περιορίσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων επειδή δυστυχώς δεν έχουν ρευστότητα. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, μία πραγματικότητα που είναι αποτέλεσμα του ότι έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές λόγω της κρίσης, και δεύτερον, όπως ανέφερα πριν, επειδή κατά το τελευταίο ενάμιση έτος έχει παρατηρηθεί σημαντική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες αυτές, που με τη σειρά της περιορίζει τη χρηματοδοτική βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχτεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, αυτός είναι ο πρακτικός λόγος για τον οποίο έχουν περιορίσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεν είναι είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις τις ίδιες.
Γι’ αυτό ακριβώς γίνεται μια διπλή προσπάθεια: Η μία προσπάθεια είναι σαν κι αυτή που εξήγησα, να ενισχυθούν απευθείας ορισμένες επενδυτικές δραστηριότητες από το εξωτερικό. Και δεύτερον, έμμεσα, με την παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με εγγυήσεις που συνδέονται με τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα περισσότερο.
Το πρόβλημα θα λυθεί και είμαι σίγουρος ότι θα λυθεί και στο μέλλον ταχύτερα απ’ ό,τι ίσως ορισμένοι φαντάζονται, εφόσον εφαρμόσουμε το νέο πρόγραμμα έγκαιρα και αποτελεσματικά – και σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρηματοδοτική στήριξη που λαμβάνουμε από το εξωτερικό σταδιακά, θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον που θα βοηθήσει τις τράπεζες οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν σημαντικά πάλι με βάση τη μεγάλη χρηματοδοτική στήριξη που παίρνουμε, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αναδιάρθρωση των τραπεζών και ένα σταδιακά βελτιούμενο γενικότερο οικονομικό κλίμα θα τους δώσει τη δυνατότητα να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους προς την οικονομία.
Αυτό το δεύτερο δεν θα συμβεί άμεσα, αλλά θα συμβεί σταδιακά μέσα στο επόμενο έτος. Βραχυπρόθεσμα, κι αυτός είναι ένας λόγος των μέτρων που συζητάμε, επιδιώκουμε τους επόμενους μήνες τα μέτρα αυτά να ενισχύσουν τους χρηματοδοτικούς πόρους των τραπεζών ώστε να τους δώσουν τη δυνατότητα με τη σειρά τους να αυξήσουν τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε πριν από λίγο ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της και θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Είπατε ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο της και πάει σε εκλογές.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Όταν ολοκληρώσει το έργο της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Ναι, όταν ολοκληρώσει το έργο της.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Περιγράψατε κι εσείς ο ίδιος ένα πολύ μεγάλο πλέγμα μέτρων, αλλά και ένα ογκώδες έργο που πρέπει να γίνει. Φτάνει, είναι αρκετός ο χρόνος μέχρι να γίνουν οι εκλογές που όλοι γνωρίζουμε, εκεί γύρω στον Απρίλιο, ή πρέπει να πάρει μια παράταση η κυβέρνηση αυτή;
Και επιτρέψτε μου και μία άλλη ερώτηση που δεν είναι μόνο εσωτερικής επικαιρότητας. Ο κ. Βενιζέλος πιστεύετε ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ; Ευχαριστώ.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Τα μέτρα που περιέγραψα και τα οποία τα χαρακτήρισα ως μέτρα «άμεσου αποτελέσματος», θα υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν. Προφανώς δεν μπορεί να υλοποιηθούν όλα μέσα σε μια περίοδο δύο μηνών, αλλά επιδίωξη είναι ορισμένα να υλοποιηθούν και άλλα να δρομολογηθούν ούτως ώστε όποια είναι η κυβέρνηση της χώρας στο μέλλον να συνεχίσει την προσπάθεια που θα ξεκινήσει και την εφαρμογή των μέτρων. Όσον αφορά τον κ. Βενιζέλο, όταν λάβει τις αποφάσεις του θα συζητήσω το θέμα μαζί του και θα απαντήσω τότε στο ερώτημά σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Χθες ο κ. Juncker, κληθείς να σχολιάσει για το PSI, είπε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, υπάρχει ένα Plan B. Σήμερα ο κ. Sarkozy ρωτήθηκε στη Συνέντευξη Τύπου και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν γνωρίζει, να υπάρχει Plan B.
Μπορείτε να μας διαφωτίσετε περί τίνος πρόκειται, κι αν όντως υπάρχει ένα Plan B σε περίπτωση που ναυαγήσει ας πούμε, γιατί υπάρχει και το Collective Action Clauses, το ξέρουμε, σε περίπτωση που ναυαγήσει και σε περίπτωση που ούτε το 66% μπορεί να ληφθεί ως participation.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Πιστεύω ότι η προσφορά που έγινε προς τους ιδιώτες επενδυτές και πιστωτές έχει πολλά ελκυστικά στοιχεία και γι’ αυτόν το λόγο εκτιμώ ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ανταλλαγή των ομολόγων θα είναι ικανοποιητική.
Δεν νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω τίποτε περισσότερο σήμερα, εάν αποδειχθεί το αντίθετο θα ενεργήσουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας και δεν έχει, πιστεύω, νόημα σήμερα να συζητήσουμε εκτενέστερα εναλλακτικά σενάρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, με την ολοκλήρωση του PSI οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν σημαντική οικονομική ενίσχυση. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη διοίκηση των ελληνικών τραπεζών και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Έχουμε ήδη υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι η ενίσχυση που θα δοθεί στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του PSI, και ειδικότερα η ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους.
Αυτό καθορίζεται, προσδιορίζεται με σαφήνεια, και στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και στη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία καθορίζει με σαφήνεια ότι οι αποφάσεις του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αφορούν τις τράπεζες θα περιορίζονται μόνο σε θέματα βασικής στρατηγικής και ότι οι τράπεζες, ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη, θα λειτουργούν με βάση επιχειρηματικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω ως προς το θέμα της τοποθέτησης επιτρόπου για την Ελλάδα. Ο κ. Juncker φαίνεται να επιμένει, οι Γερμανοί το επαναφέρουν, ο κ. Rösler το επανέφερε, προφανώς υπάρχει μια συζήτηση για την πιο εκτενή παρακολούθηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό το θέμα πράγματι υπάρχει, αν θα υπάρξει επίτροπος για την Ελλάδα ή αν θα υπάρξει κάποιου είδους πιο στενή παρακολούθηση πέρα από αυτήν η οποία ήδη υπάρχει. Ευχαριστώ.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Έχω ήδη αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα, είπα ότι δεν συζητείται και ούτε είναι αποδεκτή η «τοποθέτηση» επιτρόπου στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά έχει συμφωνηθεί, και αυτό περιλαμβάνεται και στα συμπεράσματα του προπροηγούμενου ECOFIN, ότι η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα θα ενισχυθεί ώστε και να βελτιωθεί η παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος αλλά επιπλέον να βελτιωθεί και η παροχή της τεχνικής βοήθειας από την Ομάδα Δράσης (την Task Force) που ήδη υπάρχει στην Ελλάδα.
Η ενίσχυση της παρουσίας της τρόικας είναι χρήσιμη διότι θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και στην εφαρμογή του προγράμματος, και όπως γνωρίζετε η παροχή τεχνικής βοήθειας και η παρουσία της Task Force είναι αποτέλεσμα αιτήματος που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον προηγούμενο Ιούλιο διότι υπήρχε απόλυτη κατανόηση των αδυναμιών που χαρακτηρίζουν τη διοίκηση της χώρας, η οποία έχει συνέπειες για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.
Επομένως αυτή την τεχνική βοήθεια και την ζητήσαμε και την στηρίζουμε, και όντως έχει αρχίσει να συμβάλει πολύ θετικά στην πιο αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Στις επόμενες μάλιστα δέκα μέρες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Αναφερθήκατε στις επισημάνσεις πλέον της Ευρώπης που υπάρχουν και στο κείμενο των συμπερασμάτων για μια τόνωση της ανάπτυξης, και ο ίδιος περιγράψατε μια σειρά μέτρα-δράσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.
Επειδή ο κόσμος τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια έχει περάσει πολύ δύσκολα, και το γνωρίζετε, θέλω να σας ρωτήσω εάν αυτό το περίφημο πακέτο του Ιουνίου, που λίγο ή πολύ το έχει προαναγγείλει επισήμως και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε όλες τις τελευταίες συνεντεύξεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το τελευταίο επώδυνο πακέτο σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας που χάνονται;
Και αν μου επιτρέπετε, επειδή αναφερθήκατε και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα για υποθαλάσσιες έρευνες, εάν επαληθεύετε τις πληροφορίες που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον γι’ αυτές τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, από μεγάλες αμερικάνικες και σκανδιναβικές εταιρείες. Ευχαριστώ.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Σχετικά με το ερώτημα που θέσατε για τα μέτρα, νομίζω είναι πάλι χρήσιμο να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και των συμπληρωματικών μέτρων στα οποία εστίασα σήμερα και τα οποία έχουμε συζητήσει και τις προηγούμενες μέρες, που αποσκοπούν στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Αυτά τα μέτρα δεν έχουν αρνητικές συνέπειες, εξ ορισμού είναι μέτρα τα οποία βοηθούν στο να αμβλυνθούν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από την εφαρμογή ορισμένων διαρθρωτικών αλλαγών και την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των ελλειμμάτων που στο άμεσο μέλλον συντελεί βεβαίως στη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
Επομένως αυτά τα πρόσφατα μέτρα που συζητάμε στηρίζουν τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη, δεν έχουν αρνητικές συνέπειες. Αντίθετα, επιδιώκουν να αμβλύνουν, όπως σας είπα, τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των πιο ουσιαστικών μέτρων του προγράμματος, τα οποία όμως και αυτά –όχι άμεσα αλλά τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμα– αποσκοπούν στη διαμόρφωση συνθηκών για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.
Για το δεύτερο ερώτημα: Δεν έχω αυτή τη στιγμή πληροφόρηση για το ενδιαφέρον συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πρόσφατα, από το περασμένος έτος, και την επιταχύνουμε τους τελευταίους μήνες προκειμένου να αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατό τις ενδεχόμενες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, τόσο υποθαλάσσιες αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι ενδείξεις από ορισμένες σεισμικές ενέργειες που είχαν πρόσφατα γίνει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές είναι καλές. Ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί η πιθανότητα και η προοπτική εξεύρεσης τέτοιων πηγών ενέργειας.
Δεν μπορώ να προσθέσω σήμερα τίποτε παραπάνω, εκτός του ότι ο τομέας της ενέργειας είναι ένας τομέας όπου η χώρα μπορεί να έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και με τις έρευνες που γίνονται τώρα, αλλά κυριότερα –όπως ξέρετε αυτό έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν– με την προώθηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ», μέσα από το οποίο θα αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα με σκοπό να αυξηθούν οι εξαγωγές της παραγωγής αυτής στην κεντρική Ευρώπη.
Ήδη πριν από μερικές μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα προωθηθεί η υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρωθυπουργέ, εκφράσατε την ικανοποίησή σας όσον αφορά τη διαδικασία του PSI. Μπορείτε να μας πείτε ποιο περιμένετε ότι θα είναι το μίνιμουμ αυτής της συμμετοχής;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Δεν μπορώ να προβώ σε προβλέψεις για το ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μάλλον αυτή η συμμετοχή θα είναι σημαντική και νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε. Νομίζω, όπως είπα προηγουμένως, ότι η προσφορά είναι ελκυστική, και αυτό θα ενθαρρύνει πιστεύω τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν σε αυτή την ανταλλαγή των ομολόγων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Στην Αμερική λένε ότι «αν χρειαστεί να το συζητάς και να το εξηγείς πολύ, μάλλον δεν δουλεύει», λένε επίσης (ο Keynes το έλεγε) ότι «ένας δρόμος πάει για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας: να αυξηθεί η οριακή ροπή για κατανάλωση». Αυτό, λένε, απλά γίνεται με τρεις-τέσσερις τρόπους: σταθερότητα, φορολογικά κίνητρα, ποσοτική χαλάρωση και κρατικές δαπάνες. Τις αποκλείουμε τις κρατικές δαπάνες, σταθερότητα θα δούμε, ποσοτική χαλάρωση δεν μας έφτασε, άρα το μόνο που μας μένει είναι τα φορολογικά κίνητρα. Και θέλω να σας ξαναρωτήσω: πότε θα δούμε το νέο φορολογικό σύστημα; Θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2012 με το νέο φορολογικό σύστημα; Τι θα γίνει με τα εισοδήματα του 2011; Αυτό είναι μια πρακτική ερώτηση, που αφορά πάρα πολύ κόσμο ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει τον προγραμματισμό του για τον επόμενο χρόνο.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Το νέο φορολογικό σύστημα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του έτους. Όταν γίνουν οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να αξιολογηθεί, να υιοθετηθεί από τη Βουλή και μετά να τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Επομένως τα εισοδήματα τα οποία θα φορολογηθούν έως τον Ιούνιο, νομίζω προκύπτει εμμέσως, χωρίς όμως να θέλω αυτό να το επιβεβαιώσω απόλυτα, ότι θα φορολογηθούν με βάση το υπάρχον σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Έχω δύο ερωτήσεις κ. Πρωθυπουργέ. Εχθές προέκυψε ότι η κατάσταση της ολλανδικής οικονομίας είναι χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε, και ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το κατώφλι του 3%. Τώρα στην Ολλανδία υπάρχει μια συζήτηση όσον αφορά το χρόνο εφαρμογής των μέτρων, και η Καγκελάριος Angela Merkel λέει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παράταση.
Η πρώτη ερώτηση: θα δώσετε περισσότερο χρόνο στους Ολλανδούς να μειώσουν τις δαπάνες τους;
Και η δεύτερη: Επειδή εσείς έχετε προχωρήσει ουσιαστικά στη μείωση των δαπανών –έχετε πλέον μεγάλη εμπειρία στις περικοπές– έχετε κάποια συμβουλή να δώσετε στον Υπουργό Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Δεν νομίζω ότι είναι δική μου αρμοδιότητα να παρέχω συμβουλές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ελλείμματος το οποίο, όπως είπατε, είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, για έναν πολύ απλό λόγο: σε κάθε χώρα οι επιλογές των δημοσιονομικών μέσων σχετίζονται με την οικονομική δομή της χώρας, καθώς και με το ισχύον δημοσιονομικό σύστημα.
Άρα το ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει κανείς τα ελλείμματα νομίζω ότι, όπως καταλαβαίνετε, αρμόδιες να αποφασίσουν είναι οι εθνικές αρχές. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αιτία του ελλείμματος: εάν οφείλεται, παραδείγματος χάριν, σε μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, ή αν είναι απόρροια άλλων παραγόντων.
Τώρα ένα μάθημα που πήραμε εμείς από την εμπειρία μας –και νομίζω ότι αυτό το μάθημα αφορά και πολλές άλλες χώρες– είναι το εξής: η περιστολή των δαπανών ίσως αποτελεί ένα μέσο για να τεθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα σε μια πιο βιώσιμη βάση. Παράλληλα, στην περίπτωση της Ελλάδας (κι εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, όσον αφορά τόσο την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και τη φοροδιαφυγή) γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η απόδοση της φορολογίας όχι μέσω της αύξησης των φόρων αλλά μέσω της βελτίωσης του εισπρακτικού μηχανισμού. Συνεπώς, σε κάθε χώρα εναπόκειται να αποφασίσει ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και το ποιες είναι οι αιτίες αυτού του ελλείμματος. Όσο για το θέμα των χρονικών ορίων, η απάντηση σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις περιστάσεις και τους στόχους κάθε χώρας.
Στην Ελλάδα το χρέος και τα ελλείμματα ήταν τόσο μεγάλα που δεν υπήρχε πλέον περιθώριο ελιγμών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και της περικοπής των δαπανών. Στην Ολλανδία η δημοσιονομική κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες της Ολλανδίας θα αποφασίσουν το ρυθμό της οικονομικής εξυγίανσης. Οπότε δεν πρόκειται εγώ να σας δώσω μάθημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε Πρόεδρε, χώρια τα ελληνικά, χώρια τα οικονομικά, για το Ιράν συζητήσατε καθόλου στις δύο συνεδριάσεις; Λέω για το Ιράν, διότι και ενέργεια είναι και κίνδυνοι είναι και ενδιαφέρει την Ελλάδα τα μάλα.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί διεξοδικά στο προηγούμενο Συμβούλιο και σε άλλα fora. Όπως θα είδατε από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αυτή τη φορά δόθηκε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και στη Βόρεια Αφρική.
Απαντώ στο ερώτημά σας, ότι δεν συζητήθηκε επισήμως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, βεβαίως είναι ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε θα έλεγα στα margins.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ευχαριστούμε, καλό σας απόγευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.